2013. április 19., péntek

Medvehagymás-juhtúrós kockák










Medvehagyma őrület van, nem csak a blogokon, de az ismerőseim körében is. Bizony ki kellene még jó néhány receptet próbálni a zsenge levelekből, addig míg a medvehagyma rövidke szezonja tart és persze azért is, hogy élvezhessük ennek a méltán népszerű növénykének az egészségre gyakorolt hatását. Tavaly sütöttem először medvehagymás pogácsát VIKI receptje alapján, ami olyan jól sikerült, hogy nekem azóta az egyik nagyon nagy kedvencem lett. Így idén sem hagyhattam ki a pogácsa készítést, de ezúttal juhtúrós változat készült, amit mi szintén nagyon szeretünk. Terveztem, hogy fagyasztok le belőle, de ez csak hiú ábránd maradt, mert nem volt ideje még kihűlni sem.

Elkészítési idő: 90 perc

Medvehagymás-juhtúrós kockák

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 2  tojássárgája
  • a juhtúró sósságától függően egy kis só
  • kb 20-25 db medvehagyma

kovász:

  • 1/2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor


Tetejére:

  • 2 tojásfehérje enyhén felverve
  • 10-15 dkg reszelt trappista sajt


Elkészítése:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
  2. A  lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a kovásszal és a többi hozzávalóval, tésztává gyúrjuk.
  3. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Rászórjuk a felaprított medvehagyma felét. Hajtogatjuk, 1/4 órát pihentetjük.
  5. Újból kinyújtjuk, megszórjuk a medvehagyma másik felével, ismét hajtogatjuk és 1/4 órát pihentetjük, ezt a műveletet még egyszer megismételjük.
  6. Az utolsó pihentetés után a tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a  tojásfehérjével, rászórjuk a reszelt sajtot.
  7. Éles késsel egyforma kockákra vágjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, még 10 percet kelesztjük, majd előmelegített 180 C-os sütőben 25-30 percig sütjük.    



Megmutatom a saját medvehagyma termésemet is. A tavaly beszerzett gyökeres medvehagyma meghálálta a gondoskodást és ilyen szép nagyra nőtt. Fa tövébe, félárnyékos helyre ültettem, sokat locsoltam. Mikor idén végre eltűnt az áprilisi hó, akkor fedeztem fel a zöldellő leveleit. 3 kis bokrocskám van belőle, s bár ez a pogácsa  nem a "hazai"-ból készült, mert ahhoz még kevés lett volna a mennyisége, de 1-2 levélkét már lecsipkedtem róla a reggelihez, vacsorához.  








11 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta látszik hogy finom puha lehet! A medvehagymával az idén ismerkedtem meg, sütni még nem sütöttem vele csak túrókrémet kevertem belőle nagyon ízlett.

    VálaszTörlés
  2. Nea !!! Ez isteni ! Láttam a recepted, gondoltam megnézem, mert még nekem is van egy kis zsenge medvehagymám :) Ez a juhturós változat külön tetszik. Azt hiszem ki is fogom próbálni. De jó, hogy észre vettem. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ötlet volt gyökeres medvehagymát ültetni... Nekem is kéne. Csodás pogácsát sütöttél vele, irtó guszták!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta pogácsák:) Nekem is van a kertbe ültetve és szép nagyra cseperedtek már.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek a képeid :) A medvehagymás pogácsa nálunk is nagyon kelendő,én legutóbb krumplis -medvehagymásat készítettem :))

    VálaszTörlés
  6. Medvehagymás, és még juhtúrós is! :) Csoda finom lehet, és nagyon szépek a fotók! :)

    VálaszTörlés
  7. Nea! Annyira csodásak a fotóid, imádom nézegetni! (Lehet, már unod, hogy mindig ezt írom, de egyszerűen imádom.)
    Persze a pogácsáid is szépek, és persze biztos vagyok benne, hogy finomak is... :)

    VálaszTörlés
  8. Isteni finom lett! Megsütöttem hétvégén. Blogomon megtalálod a képet, persze a tied sokkal szebb. :)

    VálaszTörlés
  9. Mit nem adnék egy ilyen tál pogácsáért! Na nem panaszkodom! :))

    VálaszTörlés
  10. Szuperek ezek a pogácsák! Elkészítettem 2 féle tönkölyliszt keverékéből és nagyon finom lett :) Viszont bevallom, a hajtogatást megspóroltam, egyszer hajtogattam duplán, elforgatva, de így is jó lett! Gratulálok, Hamra

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket