2013. május 10., péntek

Joghurtos kapros cukkini főzelék ropogós virslivel










A cukkini a tökfélék családjába tartozó zöldség, a tök és az uborka tulajdonságait hordozza magában. A tök, mint annyi minden a gasztronómiában igencsak megosztó étel. Vagy nagyon lehet szeretni vagy nagyon nem. Aki nem szereti annak hiába is bizonygatnám, hogy mennyire finom ez a főzelék, mert lehet, hogy soha nem fogja megkóstolni, hiszen "tökből" van. Én szeretem a jó kapros tökfőzeléket is, ami főleg a nyári kánikulában hidegre behűtve nagyon jól tud esni, így ez a főzelék sem okozott csalódást nekem. Jól fog ez a recept még jönni, mikor a melegben nincs kedve az ember lányának a konyhában tölteni a fél napot  és valami könnyű, gyors, kalóriaszegény, hűsítő, de mégis laktató étekre vágyik. Aki idegenkedik a töktől, szerintem az is kóstolja meg legalább egyszer, hátha megkedveli.

Elkészítési idő: 30 perc


Joghurtos kapros cukkinifőzelék ropogós virslivel

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg zsenge cukkini
  • 5 dkg vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 citrom
  • 3 ek joghurt
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek liszt
  • 1 csokor kapor
  • 1-2 tk cukor

feltét:
  • sült virsli vagy tükörtojás

Elkészítése:

  1. A cukkinit megmossuk, leszárítjuk, héjastul lereszeljük a reszelő durvábbik fokán. 
  2. Picit sózzuk, néhány percet állni hagyjuk, míg levet ereszt.
  3. Összevágjuk a kaprot.
  4. A finomra vágott vöröshagymát vajon megdinszteljük, hozzá adjuk a levétől kinyomkodott cukkinit, hozzádobunk 2-3 darabka citromhéjat, beletesszük a kapor felét, csipet sót és a cukrot, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
  5. Fedő alatt puhára pároljuk.
  6. A lisztet pici vízzel csomó mentesre keverjük, hozzáadjuk a joghurtot és a tejfölt, a habarékot simára keverjük.
  7. A maradék kaprot hozzáadjuk a megfőtt cukkinihez, behabarjuk, kis ideig összeforraljuk, a végén néhány csepp citromlével pikánsra savanyítjuk, ha kell még sózzuk és cukrozzuk.
  8. Feltétnek tükörtojást vagy virslit sütünk, de adhatjuk fasírttal, pörkölttel is, úgy tartalmasabb.






6 megjegyzés:

  1. Ma én is tökfőzeléket készítettem, sak tejjel, e kaprosan, csombortosan. Nagyon szeretem
    Olyan jók a fotóid:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. A jó ételnek szerintem egy titka van: bele kell tenni, ami belevaló és kész. Örülök, hogy te is erősíted a tök-szeretők táborát, aki nem rajong érte nem is tudja mit veszít vele. :))

      Törlés
  2. Hát,ez a látvány csodálatos! Ellopom, az ötletet és megpróbálom így beletukmálni gyerekembe a tökfőzeléket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, a gyerekeknél még szerencsére bevethető egy kis csel a cél érdekében.
      Remélem hatásosnak bizonyul.

      Törlés
  3. Ó, az a virslikorona, hogy feldobja az egészet. Bár megjegyzem én imádom ezt a főzeléket! Nagyon guszta és szuper fotók, mint mindig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, végül is tényleg a virsli koronázta meg ezt a főzeléket, nagyon passzolt hozzá ízben, bár én a legtöbb főzeléket általában üresen, feltét nélkül eszem.

      Törlés

A komment nem tartalmazhat linket