2013. június 29., szombat

Baconos-paradicsomos töltött cukkini









Már nincs az a rekkenő hőség, így ma rávettem magam a sütő bekapcsolására. Az egyik kedvenc nyári zöldségemből, a cukkiniből készült egy könnyed, húsmentes nyári fogás, olyan, de olyan finom, amit akár minden nap is meg tudnék enni. Van egy húsos változat ITT, amely a blogra való felkerülése óta  vitathatatlanul a legnépszerűbb receptem, eddig a pillanatig 59.121-en kattintottatok rá és nagyon sokan el is készítettétek, szerettétek, most is heti - és állandó - toplistás. A bacont sonkára, gombára cserélve diétázóknak is ajánlom. Ideális előétel vendégváráshoz, mert előre elkészíthető, mikor megszólal a csengő, csak zsupsz be vele a sütőbe, és mire elfogy a jéghideg frissítő már lehet is tálalni ezt a ízekben, színekben tobzódó finomságot.

Elkészítési idő: 45 perc

Baconos-paradicsomos töltött cukkini

Hozzávalók:
1-2 személyre

  • 2 zsenge cukkini
  • 1 vöröshagyma
  • 1/2 paradicsom
  • 1 nagy ek krémsajt (vagy tejföl)
  • frissen őrölt bors
  • csipet pirospaprika
  • 10 dkg bacon
  • 1 ek olívaolaj
  • 2-3 dkg trappista sajt
  • 2 dkg vaj
  • 1/2 cs petrezselyem


Elkészítése:

  1. A megmosott, szárazra törölt cukkiniket félbevágjuk, óvatosan kikapargatjuk a belsejét, kisebb darabokra vágjuk és félretesszük.
  2. A vöröshagymát finomra aprítjuk, a paradicsom magjait eltávolítjuk, a húsát szintén apróra vágjuk.
  3. A bacon szalonnát felkockázzuk, az olajon ropogósra pirítjuk. A szalonnapörcöket kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a hagymát és a cukkinik kikapart belsejét is kicsit átforgatjuk rajta.
  4. Amikor elkészült áttesszük egy tálba, hozzáadjuk a paradicsomot, sült bacont, krémsajtot és a fűszereket.
  5. Egy sütőedényt enyhén kivajazunk.
  6. A masszát egy kanál segítségével beletöltjük a cukkinikbe, betesszük a sütőedénybe. Tetejükre ráreszeljük a sajtot, pici vizet öntünk alá, fóliával letakarjuk.
  7. 200 C fokos sütőben kb 20-25 percig sütjük, míg a cukkini megpuhul, a fóliát levéve rápirítjuk a sajtot a tetejére.
  8. Durvára vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
  9. Önmagában is nagyon ízletes előételként, de rizzsel, kölessel, bulgurral kínálva önálló főétel lehet.






3 megjegyzés:

  1. Jaj, de jól néz ki!!! A húsos változatot én is szoktam készíteni - egyszer ezt is kipróbálom... :)

    VálaszTörlés
  2. Szépen mutatnak! Most jegyzetelek, csak érjek haza ki lesz próbálva :-)

    VálaszTörlés
  3. Megnéztem a húsos változatot is, nem csoda, hogy ennyire népszerű, irtó guszta! :) De ez a hús nélküli is nagyon tetszik, felvettem az elkészítendők listájára! :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket