2013. június 30., vasárnap

Meggyes túrós batyu











A receptet ezen az oldalon találtam, amely egyébként Borbás Marcsi receptje a Gasztroangyal c. tévéműsorból. Nagyon finom, könnyű, puha tésztájú batyu, ami még másnapra is ugyanolyan marad, semmit sem veszít az élvezeti értékéből. Az eredeti receptben a töltelékben mazsola szerepel, de mivel most érik a meggy én felcseréltem erre, és szerintem nagyon jól tettem, mert így még ízesebb és szaftosabb lett, a túró-gyümölcs párosítás meg amúgy is istenkirály. Túrós batyura ezentúl ez lesz a jól bevált recept nálam.

Elkészítési idő: 90 perc

Meggyes túrós batyu

Hozzávalók:

tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3 ek cukor
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • csipet só

töltelék:

  • 25 dkg túró
  • 1 tojás (szétválasztani a sárgáját és a fehérjét)
  • 3 ek cukor
  • 1 vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb 30 dkg meggy

teteje megkenéséhez:

  • 1 felvert egész tojás


Elkészítése:

  1. A meggyet kimagozzuk, jól lecsepegtetjük.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tej felével és egy kis kanál cukorral.
  3. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, puha vajat, a tojás sárgáját, - a fehérjét egy külön edénybe tesszük, mert még szükségünk lesz rá - cukrot és a felfuttatott élesztőt. Könnyű tésztát gyúrunk belőle, letakarva duplájára kelesztjük.
  4. A töltelékhez a túrót, a tojás sárgáját, a cukrokat és a reszelt citromhéjat összekeverjük. A tojásfehérjét hozzáadjuk a másik, félretett fehérjéhez, de csak akkor verjük fel, és adjuk a töltelékhez, amikor a tészta már megkelt.
  5. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, kb 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
  6. Mindegyik közepébe kanálnyi tölteléket és néhány szem meggyet teszünk, a tészta sarkait összefogjuk,  középen összecsípjük.
  7. Sütőpapíros tepsire téve a tetejüket megkenjük a felvert tojással, kb 10-15 percet még kelni hagyjuk.
  8. Közepesen előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük kb 1/2 - 3/4 óra alatt.  






6 megjegyzés:

  1. De nagyon szépek lettek! Azok a meggyek csodásak ott a sütik között. Nagyon finom lehet szeretem a mazsolát is de én is most ezzel a meggyel enném meg legszívesebben!

    VálaszTörlés
  2. A kelt tésztás alaprecept nálam is ugyanez már évek óta - valóban nagyon puha tészta, még másnap is. Imádom!
    Annyira guszták a batyuid, nagyon megkívántam. (én ma nem sütöttem semmit - eddig... de azt hiszem, most nekikezdek valaminek a fotóid láttán :))

    VálaszTörlés
  3. Én már idén leáldoztam a meggyel... Rengeteg mindent készítettem vele. Áldásos egy gyümölcs, imádom. Nagyon finom tatyókat sütöttél vele. Egy-kettő jöhetne vacsorára...

    VálaszTörlés
  4. Tyű, de guszta! Imádom a túrós buktát. Meggyel is nagyon fini lehet.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűek a fotóid és gyönyörűek a batyuk! :) Jó ötlet volt bele a meggy, nagyon finom lehet a túró-meggy párosítás! :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket