2013. június 18., kedd

Meggyszósz










Megérkezett az igazi nyár és vele együtt a szezonális gyümölcsök sokasága is. Sajnos az idei gyümölcs árak, annak ellenére, hogy bőven van termés, a piacokon irreálisan magasak. Akinek van kertje, gyümölcsfája, az szerencsésnek érezheti magát, hisz csak ki kell menni a kertbe és le kell szedni a friss, érett, zamatos gyümölcsöt. Tavaly nem volt meggyünk, ami kevéske megtermett, az silány és ehetetlen minőségű volt. Az idén viszont, mintha csak kárpótolni akarna minket a fa, ontja magából a rengeteg gyümölcsöt, majd megszakad szegény a sok termés alatt. A napokban több helyen találkoztam a meggyszósszal és rájöttem, hogy nálam még nincs is fenn a blogon. A meggyszósz igazi nagy retro-klasszikus, de ezt is mindenki kicsit másképp szereti. Én inkább savanykásabban és sűrűbb állaggal. Most leírom, ahogyan én szoktam készíteni. A színe valóban ilyen csodás volt, ahogy a képeken látszik.    

Elkészítési idő: 30 perc


Meggyszósz


Hozzávalók:


  • 50 dkg meggy
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ízlés szerint cukor 
  • ízlés szerint frissen facsart citromlé
  • nagy csipet só
  • 2 dl tejszín
  • 2 csapott ek étkezési keményítő (vagy liszt)


Elkészítése:

  1. A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk.
  2. Lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi.
  3. Hozzáadjuk a sót, fahéjat, cukrot és citromlevet, feltesszük főni.
  4. Közben elkészítjük a habarást: a keményítőt csomómentesre keverjük a tejszínnel.
  5. A szószt néhány percnyi forralás után behabarjuk, majd kiforraljuk (ha kell, ekkor még korrigálhatunk az ízén és az állagán)
  6. Főtt vagy sült hússal, főtt burgonyával kínáljuk, de csak önmagában is, hidegen, melegen, egyaránt finom.



* * * 


A kicsi meggyfánk, amely a mai ebédhez a gyümölcsöt szolgáltatta.
Ezek még 1 héttel ezelőtti fotók, azóta már szépen beérett a meggy.
Jönnek sorban a meggyes receptek.













17 megjegyzés:

  1. Én csak tudom, hogy nagyon finom:) Csodás a kis fátok, s a fotók is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, bizony, nagyon megkívántam nálad, nem is vártam sokat az elkészítésével.

      Törlés
  2. Gyönyörű a színe és az állaga is, nagyon finom ebédetek volt! :) Olyan szépek a fáról és a meggyfürtökről készült képeid is, öröm őket nézni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Holnap ismétlés lesz, a húgom ezt kérte estére, ha a munkából hazajön. Jól behűtve.

      Törlés
  3. Csodásak a fotók! Mennyi meggy van az ágakon, roskadozik a fa alatta.
    Csodás, csodás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az idén telerakom a hűtőt, hátha jövőre nem terem majd ennyit. Olyan jó télen elővarázsolni a nyár ízeit.

      Törlés
  4. Imádom a meggyet és mindent belőle, a képeid csodálatosak, a fejléckép is:-))))

    VálaszTörlés
  5. A meggyet csak most szerettem meg, mert a kertünkben lévő fa édesebb fajta meggyet terem. A meggyszószt viszont mindig imádtam! Gyönyörű a meggyszószod színe, biztos nagyon finom lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem szerettem sokáig a meggyet, de most már nem tudnék meglenni nyáron nélküle. Az egyik legjobb hűsítő levesnek, de pitékbe, sütikbe, pohárkrémekbe is isteni.

      Törlés
  6. Csodaszép színe van, és ezek a fotók... Jaj, Istenem, annyira megkívántam minden finomságot, amit a fotóidon láttam. :)
    A Mi meggyfáink is roskadásig vannak, én is készítettem róla képet, valahogy nekem is rögtön az jutott eszembe, hogy ezt le kell fotóznom... Majd lehet, hogy fel is teszem egy meggyes finomsággal, mert készülök sütni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, várom a fotókat és biztos vagyok benne, hogy megint valami ellenállhatatlan sütivel fogsz elkápráztatni.

      Törlés
  7. Látom nálad is termett a meggy bőven. Annyira guszta ezzel a husival. Máris bele szerettem. Most jöhetne vacsorára...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idén bő termés volt szerencsére. Alig győzzük szedni, enni. Én csak magában is nagyon szeretem a meggyszószt, de egy kis főtt vagy sült husival szerintem legyőzhetetlen párost alkotnak.

      Törlés
  8. Annyira guszta itt a fotón a meggyszósz, hogy meg is kívántam. :-)Sült hússal, főtt hússal isteni finom, de ha nincs hozzá semmi nekem akkor is a kedvencem.

    A képeid gyönyörűek, a tálka amiben tálaltad csodaszép!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Nea, érdeklődni szeretnék, hogy milyen típusú meggyfátok van :). Érdi vagy valamilyen más? Szeretnék meggyfát vásárolni és a tieteké nagyon bő termésűnek tűnik. Köszönöm válaszodat előre is: Ildikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ildikó, érdi bőtermő. Valóban helytálló az elnevezése, mert minden évben ontja a gyümölcsöt, idén 11 éves a fa.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!