2013. július 19., péntek

Nektarin-szeder tortácskák













Van a kertben egy öregecske szeder bokrocskánk, aminek a termése idén nagyon bőségesnek ígérkezik. A mély lila színű, mézédes szemecskék naponta csábítanak a bokor meglátogatására, amelyet nyomban le is szüretelünk és vagy csak magában vagy joghurtba keverve azonnal elfogyasztunk. Ma azonban szerettem volna valami olyan gyümölcsös sütit sütni, amiben szeder is van, recept után kutakodva egy régi Nők Lapjában megláttam Lajos Mari receptjét. Omlós tészta, lágy puding és nap érlelte zamatos gyümölcs, falatnyi tortácskáknak kivitelezve. Rögtön tudtam, hogy ez kell nekem, ebédre már készen is voltam vele. Kicsit munkás az elkészítése, de akinek nincs kedve bíbelődni vele, az megkönnyítheti és meggyorsíthatja a dolgot, ha a tésztakosárkákat és a pudingot készen veszi, ez esetben még a sütőt sem kell bekapcsolni. Az éppen aktuális, friss gyümölcsök mind jók hozzá. Én a zselézést kihagytam, mert nem volt ideje túl sokat állni, de narancslikőrrel megbolondított, felvert tejszínt kínáltam hozzá. Mutatós, ideális vendégváró desszert.


Elkészítési idő: 60 perc
Pihentetés: 120 perc

Nektarin-szeder tortácskák

Hozzávalók:
8 db tortácskához

tészta:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg lágy vaj vagy margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek tejföl
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só

töltelék:

  • 2,5 dl tej
  • 1/2 tasak vaníliás pudingpor
  • 3 dkg porcukor

díszítés:

  • 4 nektarin
  • 2-3 ek citromlé
  • 8 szem szeder
  • 1,2 dl szőlőlé
  • 1 vaníliás cukor
  • 1/2 tasak színtelen tortazselé por

a formák kikenéséhez

  • 2 dkg lágy vaj
  • liszt


Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, lágy vajat, reszelt citromhéjat, tojások sárgáját és a tejfölt, összedolgozzuk. 
  2. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
  3. 8 db 10 cm átmérőjű mini gyümölcstorta formát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel, szorosan egymás mellé tesszük őket.
  4. A sütőt előmelegítjük 200°C fokra.
  5. A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára, lazán a formák tetejére terítjük, majd a peremükön átgurítjuk a nyújtófát, amely átvágja, leválasztja a felesleges tésztahulladékot.
  6. A tésztát a formákba nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, tepsibe helyezzük.
  7. Sütőpapírból vágott kisebb négyzetlapokat terítünk a tetejükre, száraz babbal / borsóval lenyomatjuk, hogy sütés közben ne púposodjon föl.
  8. 10-12 percig sütjük, majd a nehezéket papírostul eltávolítjuk és további 6-8 percre visszatesszük a sütőbe.
  9. 10 percig a formákban pihentetjük, rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát.
  10. A krémhez a tejből,  pudingporból és porcukorból pudingot főzünk, jéghideg vízbe állítva langyosra hűtjük és megtöltjük vele a tortácskákat.
  11. A nektarinokat félbevágjuk, kimagozzuk, mindegyiket 3 gerezdre szeleteljük, megkenjük a citromlével és a krémbe nyomkodjuk. Közepüket 1-1 szem szederrel díszítjük.
  12. A szőlőlé és vaníliás cukor hozzáadásával elkészítjük a tortazselét (a tasakon található leírás szerint) és ecsettel vékonyan bevonjuk vele a tortácskák tetejét. 
  13. Hagyjuk megdermedni, tálalásig hidegen tartjuk.
  14. 1-2 órát hagyjuk állni, míg kicsit megpuhul a tészta.
  15. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.





bokrocskánk




a "hazai"




8 megjegyzés:

  1. Csodásak ezek a fotók! A süti is nagyon finom lehet a krémmel, a szederrel.

    VálaszTörlés
  2. Nea, ezek csodaszépek:) És a szederbokrotok is:)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda remek bokor! Falatnyi tortácskák ;-)

    VálaszTörlés
  4. Csodásak a tortácskák és a fotók is, és nagyon aranyos a bokrotok, jó sok terméssel örvendeztet meg benneteket! :)

    VálaszTörlés
  5. Milyen helyes kis tortácskák, és a bokor is szépen terem:)

    VálaszTörlés
  6. Csodálatosan szépek ezek a szeder szemek, imádom! Nagyon finom lehetett ez a kis tortácskád! Ahogy néztem az jutott az eszembe hogy van ehhez hasonló kis kosárka formám még azzal is meglehetne csinálni, bár az még babrásabb lenne?:)

    VálaszTörlés
  7. Helyes kis kosárkák! Nekünk is van szederbokrunk, de még nem sok van rajta.

    VálaszTörlés
  8. Jaj, de szépek ezek a kosárkák! Imádom a csíkos petúniádat is. :) A pöttyös kiegészítőkről már nem is beszélek...
    Képzeld, a Mi szederbokrunkat Apukám tavaly kivágta/kiásta. Annyi szeder volt rajta, hogy nem győztük róla enni, mindig tele volt gyümölccsel, a Papám pedig azt hitte, hogy egyáltalán nem esszük, ezért úgy gondolta, hogy akkor minek foglalja a helyet az udvaron... Persze hatalmas az udvarunk, de ez a bokor pont nem jó helyen volt (szerintem ez is volt az oka annak, hogy kivágta), nem is tudom, hogy került arra a helyre egyébként - szerintem már megvolt, amikor megvettük a telket. Lényeg, hogy azóta nagyon sajnálom ezt a bokrot, főleg ilyenkor, amikor látom, hogy másnál milyen szépen terem... Nem baj, lesz másik! :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket