2013. augusztus 11., vasárnap

Házi sörperec







Még a múlt héten készült a recept. Vendégségbe voltam hivatalos és ilyenkor mindig úgy megyek, hogy sütök valamit. Általában egy édeset és egy sósat. Még előtte napokban láttam meg Gizinél ezeket a Váncza-féle pereckéket, így a szokásos sajtos rúd vagy pogácsa helyett gondoltam most ezt készítem el, biztosan jól fog esni utána a rettenetes hőségben a jól behűtött hideg sör vagy bor. Közben Viki is kedvet kapott a sütéséhez és az ő tapasztalatait felhasználva én is rögtön dupla adaggal indítottam, illetve nekem sem volt elég a tészta összegyúrásához megadott tej mennyisége, jóval több kellett, hogy a tészta ne morzsálódjon, szépen összeálljon. Mivel nem voltam biztos benne, hogy a vendégek közül mindenki szereti a köménymagot, így a recepttől eltérően szezámmaggal szórtam meg a perecek felét. Véleményem szerint mindkettővel finom volt. A zsírtól lágyan omlós, de mégis ropogós állagú lett. Fém dobozban napokig elállt volna, de nem volt rá nagy sansza.      

Elkészítési idő: 60 perc

Házi sörperec

Hozzávalók:
dupla adaghoz

  • 60 dkg liszt
  • 16 dkg zsír
  • 2 cs sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 2 kk só (én 3-at tettem bele)
  • annyi tej, amennyitől a tészta összeáll (kb 12-15 evőkanál)

tetejére:

  • 2 enyhén felvert tojásfehérje
  • köménymag
  • szezámmag

Elkészítése:

  1. A lisztbe beleszórjuk a sót és a sütőport, összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a zsírt.
  2. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és folyamatosan adagolva annyi tejet, amennyitől a massza kemény, de jól formázható tésztává összeáll.
  3. A tésztát enyhén lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, perec szaggatóval kiszúrjuk. A leeső darabokat újból összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük és megszórjuk a magokkal. Picit sózhatjuk is.
  5. Előmelegített sütőben 160°C-on  kb 10-12 perc alatt szép világosra sütjük.
  6. Fém dobozba téve napokig eláll.







9 megjegyzés:

  1. Csodaszépek lettek a pereceid, csak úgy kínálják magukat. Én is szeretem a sós süteményeket szezámmaggal is megszórni.Köszönöm, hogy megemlítettél, és belinkeltél a bejegyzésben!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Gizi, nálad láttam meg és nem hagyhattam ki az elkészítését, természetes, hogy belinkeltelek. Egyébként tényleg nagyon finom volt, az utolsó morzsáig elfogyott. Én köszönöm az ötletet!

      Törlés
  2. Imádom a sós nasikat, nagyon finomak lehetnek a pereckék is, guszták! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokszor inkább én is a sósra szavazok, olyan jó elropogtatni egy bögre hideg tejjel.

      Törlés
  3. Szépek lettek! Nálunk is kedvencek a sósak:-)
    Nem sok bele a 2 csomag sütőpor? Nem érződik a készterméken?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, mi egyáltalán nem éreztünk semmilyen sütőpor ízt. Sőt, csak dicséretet kaptam érte, hogy milyen finom.

      Törlés
  4. Nekem is van ilyen perec kinyomó formám. Még a dédié volt. Érdekes még működik... Nagyon finom ez a perec, mert omlós és ropogós. Szeretem. Majd ezt az összetételt is kipróbálom egyszer. Guszta!!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!