2013. szeptember 27., péntek

Marokkói vöröslencse leves










Visszavonhatatlanul itt az ősz, már hidegek a reggelek és az éjszakák is. Én ilyenkor már tartalmas, fűszeres, levesekre vágyom. Lencséből levest évente talán kétszer szoktam készíteni, főzeléket gyakrabban. A vöröslencsével csak most ismerkedem, a felhasználásához kerestem receptet, amit meg is találtam Trollanyunál. Egész biztos voltam benne, hogy a megfelelő receptre bukkantam, mert a keleties fűszerezés és a chili  nagyon hamar át tudja melegíteni a szervezetet. Mivel a vöröslencsét nem kell előre beáztatni, így azonnal el is készítettem a levest. Már főzéskor fantasztikus illatok szálltak a fazékból, a kész leves pedig olyan ízes, aromás lett, hogy muszáj volt repetázni belőle. Köszönöm Trollanyunak a receptet, a vöröslencsével való első tapasztalatom nagyon pozitívnak bizonyult, és mivel nagyon ízlett gyakran fog készülni még nálunk a tél folyamán.            


Elkészítési idő: 70 perc


Marokkói vöröslencse leves

Hozzávalók:

  • 50 dkg vöröslencse
  • 2 ek olaj
  • 4 g zúzott fokhagyma
  • 2 tk őrölt koriander (mozsárban törtem össze) 
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk kurkuma
  • 1/2 tk őrölt bors
  • 1 tk pirospaprika (nálam spanyol füstös)
  • 1/4 tk őrölt fahéj
  • 1,5 tk só
  • 20 dkg friss paradicsom vagy 1 aprított paradicsom konzerv
  • 1,5 liter víz vagy zöldségalaplé

tálaláshoz:

  • citromlé
  • tejföl
  • chili pehely

Elkészítése:

  1. Az olajon megpirítjuk a fokhagymát és a fűszereket, majd hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett vörös lencsét.
  2. Felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével.
  3. Lefedve, alacsony lángon fél órát főzzük.
  4. Hozzáadjuk az apróra vágott héj nélküli paradicsomot vagy paradicsomkonzervet, további fél órát főzzük, a a vizet folyamatosan pótoljuk, ha szükséges.
  5. Tálaláskor ízlés szerint citromlevet adunk hozzá, tetejét chili pehellyel megszórjuk, tejföllel kínáljuk.  





3 megjegyzés:

  1. De örülök, hogy elkészítetted ezt a levest, nekünk is kedvencünk és a blog legnépszerűbb receptje:) Ma én is sütöttem tőled valamit, holnap fogom posztolni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Méltán a legnépszerűbb, mert nagyon finom. Kíváncsian várom posztot.

      Törlés
  2. Micsoda étvágyhozó képek! Van is itt hon vörös lencsém... Hát tuti megfőzöm! Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket