2013. október 13., vasárnap

Jerikó rózsája













Jerikó rózsája egy létező növény, a sivatagban él és különleges módon alkalmazkodik az ottani körülményekhez. Ha nem kap vizet egy száraz gömb lesz belőle, de víz hatására órák leforgása alatt teljesen kizöldül. Akár 50 év szárazság után is képes életre kelni. Nem tudom kit ihletett meg ennyire ez a csodanövény, hogy ennek a finom süteménynek ezt a nevet adta, de ez a süti egyáltalán nem száraz, sőt a benne lévő zsírtól omlósan puha, másnapra pedig még puhábbá válik. Nagyon jól formázható tésztája van, öröm vele dolgozni, az elkészítése pedig olyan egyszerű, hogy még egy gyerek is minden segítség nélkül elboldogul vele. Gyors délutáni desszert a habos capuccino mellé.


Elkészítési idő: 40 perc

Jerikó rózsája

Hozzávalók:
kb 40 db-hoz

tészta:

  • 14 dkg zsír
  • 14 dkg vaj
  • 14 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 42 dkg liszt
  • csipet só

tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • lekvár
  • aprított mandula

Elkészítése:

  1. A zsírt és a vajat habosra keverjük.
  2. Fokozatosan beledolgozzuk a cukrot és a tojások sárgáját.
  3. Hozzáadjuk a lisztet is.
  4. A tésztából diónyi gombócokat formálunk, sütőpapíros tepsire helyezzük, ahol kissé lelapítjuk őket.
  5. A tésztát megkenjük a felvert tojás sárgájával, megszórjuk a durvára aprított mandulával.
  6. Egy fakanál nyelével mélyedést nyomunk a közepükbe, kevés lekvárt töltünk bele.
  7. 180°C-on kb 15-20 percig sütjük.



JERIKÓ RÓZSÁJA







10 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, tényleg igazán egyszerűnek tűnik és olyan kis mutatós falatka :-)

    VálaszTörlés
  2. Kb.20 éve kaptam a Tesómtól egy ilyen növényt, néha előveszem és megitatom. Nem szép,inkább egy természeti csoda,a Te sütid viszont csodálatos!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép ez a kis süti és tényleg egyszerűnek tűnik az elkészítése.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép kekszek, a neve is csodás, isten kávé, tea mellé:) Sokszor volt már ilyen növényem, tényleg nagyon érdekes, ahogy a kis száraz csomó életre kel:)

    VálaszTörlés
  5. Fincsi aprósütemény, nagyon jól néz ki! :) Nem győzöm dicsérni a fotóidat, ezek is szuperek! :)

    VálaszTörlés
  6. Erről a növényről nem hallottam még, de a sütikék csodaszépek:) Én egy hasonlót szoktam készíteni, csak mandula nélkül, Váncza- süti Babacsók a neve:)

    VálaszTörlés
  7. Szeretjük a gyorsan elkészíthető sütiket, és ha még mutatós is, csakis nyerő lehet. :)

    VálaszTörlés
  8. Szépségesek - és milyen stílusos az a csodaszép kanál is!

    VálaszTörlés
  9. Mindig tanulunk valamit. Nem hallottam erről a növényről eddig.
    Mutatósak, szépek a sütik és a fotók is!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó a süti recept, meg is csináltam, nagy sikere lett :) Köszi

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket