2013. november 2., szombat

Avokádókrém










Az avokádó főleg nyáron szezonális gyümölcs, de évszaktól függetlenül kapható és ha találok megfelelő érettségi állapotút mindig veszek is belőle. Most olyan szép nagy érett és kellően puha példányokat sikerült vásárolnom elérhető áron, hogy azonnal neki is láttam a legkedvencebb kencém, az avokádókrém, vagy ahogy a mexikóiak nevezik, guacamole elkészítésének. A recept nincs kőbe vésve, ahány ház, annyi szokás. Úgy írom le, ahogy én készítem, de ez sem szentírás. Egyes hozzávalók kihagyhatók belőle, ha nem szeretjük vagy épp nincs otthon, de tehetünk bele pl. köményt, mustárt, olaj helyett joghurtot, tejszínt, tejfölt, dúsíthatjuk egzotikus gyümölcsökkel, mint a mangó vagy ananász, tehetünk bele friss zöld fűszereket, lényeg hogy legyünk kreatívak és kísérletezzünk vele, hogy nekünk hogy ízlik a legjobban. Hagyhatjuk rusztikusra vagy készíthetjük krémesebbre is. Én enyhén csípősen és krémesen szeretem leginkább, mert így nem csak pirítósra kenve, hanem mártogatósként is lehet használni. Mártogathatunk bele hasábokra vágott nyers zöldségeket vagy tortilla chipset is. A felaprított paradicsomot én nem szeretem belekeverni a krémbe, nekem gusztusosabb látvány nyújt, ha csak a tetejét szórom meg vele. (Most a fotó kedvéért nagyobb darabokra hagytam). Az avokádó gyakori fogyasztása mellett szól, hogy az élettani hatásai is rendkívül kedvezőek. Értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mely csökkenti a koleszterinszintet, a benne lévő kálium segít a vérnyomás szabályozásában, véd a szívinfarktustól. Nagyon jó antioxidáns, mely a rákos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet játszik. Ha tehetjük, együnk minél gyakrabban, mert nagyon egészséges.  


Elkészítési idő: 15 perc


Avokádókrém

Hozzávalók:

  • 2 érett avokádó
  • 1 lime 
  • 4 szál újhagyma vagy 1/2 fej lilahagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 közepes paradicsom 
  • 1 kis chili vagy tabasco (elhagyható)
  • frissen őrölt bors
  • 1/2 cs petrezselyem vagy  friss koriander (opcionális, én nem tettem bele)

Elkészítése:

  1. Az avokádót félbevágjuk, magját kivesszük, húsát egy kanál segítségével elválasztjuk a héjától.
  2. Ha teljesen sima állagot szeretnénk, akkor - a paradicsom kivételével - a többi hozzávalóval összeturmixoljuk, a paradicsomot a végén keverjük csak hozzá.
  3. Ha rusztikusabbra szeretnénk készíteni, akkor villával szétnyomkodjuk, nagyobb darabokat hagyva benne, ráfacsarunk a lime levéből ízlés szerint, hogy ne barnuljon, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olajat is.
  4. A hagymákat, a chilit és a kimagozott paradicsomot nagyon apróra vágjuk, ezeket is hozzá keverjük.
  5. Lefóliázva legalább 1/2-1 órára hűtőbe tesszük.

Tipp: 

  • ha nem elég érett az avokádó, tegyük papírzacskóba, tegyünk mellé egy banánt, szoba hőmérsékleten 1-2 nap alatt megpuhul.
  • az avokádó magját úgy vehetjük ki legkönnyebben, ha egy élest kést belevágunk, kissé elfordítjuk, majd kiemeljük.





9 megjegyzés:

  1. Csücsül a kamrában két avokádó, sorsára várva! :) Szerintem hasonló krém lesz belőlük, tetszik! :)

    VálaszTörlés
  2. De nagyon szeretem:) Csak én kedvelem az avokadót a családban, így magamnak ritkán készítek belőle kencét, egyszerűen kikanalazom, ha tehetem minden nap eszem egyet:) További szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magában is nagyon finom, én még salátákba is szoktam tenni. Én is jó pihenést kívánok!

      Törlés
  3. Még sosem ettem, de rég készülök kipróbálni, olyan ízletesnek tűnik a fotóidon:)

    VálaszTörlés
  4. Finom így kikavarva, magában nem tudom megenni:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magában tényleg jellegtelen íze van, de krémnek sokkal ízletesebb lesz.

      Törlés
  5. Én is nagyon szeretem, sokszor készül kence gyanánt. Pirítóssal eszem, jó sok fokhagymával. Egy vitamin bomba! Csodás fotók!!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!