2013. november 7., csütörtök

Réteges túrós pogácsa













Mikor Alíz feltette a blogjára ezt a túrós pogácsa receptet, már akkor tudtam, hogy hamarosan el fogom készíteni, mert bár van egy nagyon finom túrós pogácsa receptem, azért igyekszem kipróbálni azokat is, amelyek valakinél megtetszenek. Ez pedig nagyon tetszett, már látványra is imádni való, ahogy a rétegek szépen elkülönülnek a pogácsában. A recept eredetileg Vanilláé, de nemrégiben Trollanyu is elkészítette és az ő nyomdokain haladva én is úgy gondoltam, hogy változtatok kicsit a hozzávalók arányán. Elmondhatom, hogy díjnyertes lett, egy hét alatt kétszer sütöttem meg. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Legfinomabb langymelegen, de még másnap is nagyon jó állagú, nem szárad ki, nem morzsálódik. Alíznál találtok fázisfotós segítséget az elkészítéséhez


Elkészítési idő: 120 perc


Réteges túrós pogácsa

Hozzávalók:

tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 12,5 dkg puha vaj vagy margarin  (nálam 10 dkg vaj)
  • 12,5 dkg túró (nálam 20 dkg)
  • 1 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 csapott ek só (nálam, de ez lehet több vagy kevesebb is)

tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • szezámmag

Elkészítése:

  1. Langyos tejbe szórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
  2. Tálba tesszük a liszt felét, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, olajat és sót.
  3. Összegyúrjuk, a maradék lisztet több részletben, fokozatosan adagoljuk hozzá, mert lehet, hogy kevesebb vagy több kell  majd hozzá.
  4. Bedagasztjuk, kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük. 
  5. Kikeverjük a puha vajat, túrót, tojást, csipet sót.
  6. A megkelt tésztát 5 részre osztjuk, egyenként nagytányér nagyságúra nyújtjuk.
  7. A felső réteg kivételével mindegyik tésztalapot megkenjük a túrós krémmel, egymásra rakjuk, 20 percet kelesztjük.
  8. Kinyújtjuk kb 1,5 cm vastagságúra, tetejét megkenjük a felvert tojással bőven megszórjuk szezámmaggal, éles késsel felkockázzuk.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, 190°C-on szép pirosra sütjük kb 25-30 perc alatt.






13 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek, annyira guszta, ahogy elkülönülnek a rétegek! :) Nagyon finom lehet, kipróbálós lesz nálunk is! :)

    VálaszTörlés
  2. De gyönyörűek lettek!! Nálunk is pillanatok alatt elkapkodták, újra még nem sütöttem, de csak időhiány miatt, meg mindig új dolgokat találok, amit ki kell próbálni:) Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg annyira szép rétegesek! Ez engem is nagyon megfogott. :)
    A pöttyös kollekciódért pedig odavagyok teljesen...

    VálaszTörlés
  4. De szépek:) S mennyire szeretem az otthon hangulatát árasztó fotóidat:)

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikus! Egyszerűen mesés sós! Máris mentem, megsütöm az én Jancsimnak...

    VálaszTörlés
  6. Megsütöttem én is ezeket a csodás pogikat! Köszönöm a receptet! Fantasztikus lett!
    Itt megtalálod nálam is: http://koskacukor.blogspot.hu/2014/03/reteges-turos-pogacsa.html

    VálaszTörlés
  7. Lenne egy kérdésem. Szerintetek teljes kiőrlésű rozslisztből is elkészíthető? Fele-fele arányban értem :)

    VálaszTörlés
  8. Szerintem fele-fele arányban nem rontja el. Brigitta (előző hozzászóló) is lecserélte a fele lisztet tk fehér tönkölylisztre és úgy is finom volt. Esetleg próbáld ki először fél adaggal.

    VálaszTörlés
  9. Na ez lesz a következő amit megsütök. köszike ,nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket