2013. november 6., szerda

Stájer almás pite










Szomorkás, esős, hideg időben nincs jobb elfoglaltság, mint begyújtani a sütőt és alma szezonban sütni egy bódítóan illatozó fahéjas, almás süteményt. Az almás pite szerintem mindenki kedvence, mert a legfinomabb klasszikus sütemények egyike, és mindenkinek van rá jól bevált, nagyitól, déditől örökölt receptje. Ez a pite annyiban különbözik a hagyományostól, hogy mazsola és mogyoró is került a töltelékébe, valamint házi baracklekvár a töltelék alá, ettől még gazdagabb ízvilágú és tartalmasabb lett a sütemény. Nagyon laktató, de még kihűlni sem volt igazán ideje, mert a tepsinyi mennyiségből alig maradt valami.


Elkészítési idő: 120 perc


Stájer almás pite

Hozzávalók:

tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1/2 kk só
  • kb 2,5 dl tej

töltelék:

  • 2 kg alma
  • 1 citrom
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg darált mogyoró
  • 10 dkg mazsola
  • 1 kk őrölt fahéj

tészta megkenéséhez:

  • 20 dkg baracklekvár
  • 1 tojássárgája


Elkészítése:


A lisztbe belekeverjük a sót és a sütőport, a vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd a cukorral és a tejjel összegyúrjuk.
A tésztát folpackba csomagoljuk, 1 órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A meghámozott, kimagozott almákat lereszeljük, a citrom lereszelt héjával, kifacsart levével, cukorral, durvára vágott mogyoróval, mazsolával és a fahéjjal összekeverjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, tepsi méretű darabot vágunk belőle, amit a kivajazott, kilisztezett tepsibe teszünk. (tepsi mérete: kb 20 x 30 cm)
Megkenjük lekvárral, rásimítjuk a levétől kifacsart almás tölteléket.
A maradék tésztából csíkokat vágunk, összesodorjuk, berácsozzuk vele a töltelék tetejét.
Felvert tojás sárgájával megkenjük.
Előmelegített sütőben, 200°C-on  kb 30 perc alatt megsütjük.






Forrás: Príma Konyha magazin  2008/07





9 megjegyzés:

  1. Isteni lehet:) Én is kérek:)

    VálaszTörlés
  2. Micsoda gazdag töltelék, nagyon fincsi lehet! :) Gyönyörű szeletek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sok tölteléktől jó szaftos volt, de az én szeletelésem nyomába sem érhet a tiédnek. Mindig megcsodálom a mértani pontosságot.

      Törlés
  3. Csodás! Nagyon finom lehet! :) A képek pedig... ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg az volt, talán visszaadják az ízélményt a képek. Köszönöm!

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!