2013. augusztus 27., kedd

Chili zselé Nigellától

















Még tavaly készült, de akkor már nem volt időm posztolni. Most, hogy kezdődik a chili paprika szezonja, aktuálissá vált újra, ezért leporoltam a receptet és a képeket is, mert mindenképpen itt a helye a blogban ennek a zseniális alkotásnak, amellyel Nigella elkápráztatta a világot. Magát a receptet Krisztinél, a Szellem a fazékban blog írójánál találtam, az ő útmutatásai alapján készült. Én már rögtön dupla mennyiséggel kezdtem, arra gondolván, hogy karácsonykor ajándék lesz majd egy része. A dupla adagból annyi mennyiség lett, amennyi a képeken látható, tehát elég sok, de a receptbe az eredeti mennyiséget írom. Az elkészítése végtelenül egyszerű, még kezdő háziasszonyoknak sem okozhat gondot, a végeredményről pedig elmondhatjuk, hogy egyszerűsége ellenére páratlan gyöngyszeme a gasztronómiának. Mesés ízvilága van, egyszerre édes-csípős-savanyú, mindhárom íz külön-külön táncol az ember nyelvén és alig lehet betelni a látványával. Különösen finom sajtokhoz, húsokhoz, szendvicsekre téve. De én ettem már főtt tojással, sült virslivel, kolbásszal és burgonyával is.

Ahogy én igazán szeretem: friss, ropogós alpesi parasztkenyér - füstölt feketeerdei sonka - camembert - chili zselé és mellé egy pohárka finom vörösbor.  Hmmm... földi mennyország!

Elkészítési idő: 30 perc


Chili zselé Nigellától

Hozzávalók: 


  • 2 kicsi kápia paprika
  • kb 10-12 db chili  (a kétféle paprika összsúlya 15 dkg legyen)
  • 4,5 dl víz
  • 35 dkg cukor
  • 1/2 mk só
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 tasak Haas 3:1 zseléfix (2,5 dkg)

Elkészítése:

  1. A chilit (kesztyűben) kimagozzuk és a kisebb darabokra vágott kápiával együtt robotgépbe tesszük.
  2. 1/2 dl vizet öntünk hozzá, alaposan összedaráljuk.
  3. Feltesszük főni a cukrot, ecetet, sót és a maradék vizet.
  4. A darált paprikához hozzákeverjük a zselésítőt és hozzáadjuk a felforrt cukorsziruphoz.
  5. Még 5 percig hagyjuk forrdogálni, a képződő habot leszedjük róla, majd csírátlanított üvegekbe töltjük a zselét.
  6. Folpackot és tetőt teszünk rá, pár percre fejre állítjuk az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.






2013. augusztus 22., csütörtök

Sült kápia paprika saláta













Minden évben alig várom, hogy megérkezzen a piacokra a kápia paprika, az édes ízű, rubin színű balkáni csoda. Semmihez sem fogható ízvilága van és nagyon sokrétűen felhasználható, szoktam belőle készíteni ajvárt, paprika levest, paprikakrémet, de megsütve gyakran keverem padlizsánkrémbe vagy sajtkrémmel töltve, grillezve előételként is szeretjük. Aztán van még egy igazán nagy kedvencem, a sült paprika saláta, ez az első, amit elkészítek mindig belőle. Ahány ház, annyi szokás alapon ezt is mindenki másképp készíti és szereti. Én hagyományos ecetes-cukros lébe teszem, de van aki csak leönti olajjal, kevés ecettel és úgy érleli. Most szezonja van, aki még nem kóstolta, ne hagyja ki!      

Elkészítési idő: 60 perc


Sült kápia paprika saláta

Hozzávalók:

  • 8-10 db kápia (vagy kaliforniai) paprika
  • 2-3 g fokhagyma

ecetes léhez:


  • cukor
  • ecet
  • víz

Elkészítése:

  1. A paprikákat tepsibe tesszük, 200-220°C-on megsütjük. Akkor jó, ha a héja megráncosodik, kicsit "elszenesedik". Többször megforgatjuk, hogy minden oldala át tudjon sülni. (grillen is megsüthetjük)
  2. A megsült paprikákat tűzálló tálba tesszük, fóliával letakarjuk, negyed órát állni hagyjuk a gőzében, így a héja könnyebben leválik.
  3. A paprikák héjat lehúzzuk, a közben lecsorgó ízes levet felfogjuk. (A paprikákat egyben is hagyhatjuk, de akit zavar a magja az vegye ki a magházat és szeletelje félbe, negyedekbe a paprikát.)
  4. Elkészítjük az ecetes-sós-cukros saláta levet, hozzáöntjük a felfogott ízes levet is, beletesszük a paprikákat, megszórjuk nagyon apróra vágott fokhagymával. Aki szereti, kevés olajjal is meglocsolhatja a tetejét, de akkor fogyasztás előtt fél órával vegye ki a hűtőből, hogy az olaj fel tudjon engedni.
  5. Sült húsok mellé kínáljuk.    






2013. augusztus 20., kedd

Barackos-szilvás grízes pite Gabriellától










Sikerült olyan kemény gyümölcsöket vásárolnom, hogy még másfél hét utó érlelés során sem puhultak egy szemernyit sem. Kényszer érett gyümölcsök lehettek így hiába is vártam volna tovább arra, hogy ehetőek legyenek. Mivel ki semmit nem dobok, gondolkodtam, hogyan hasznosíthatnám őket és akkor eszembe jutott Gabriella grízes pitéje, ami nagy sikerrel debütált nemrég a blogokon. Így hát nálam is elkészült ez csodasüti. A gyümölcsök szépen megpuhultak benne, szaftossá téve a süteményt. Még langymelegen eltüntettük a nagy részét, de másnap is jót falatoztunk belőle. Gabi, köszi a receptet, ha legközelebb is így járok már van egy alternatívám.

Elkészítési idő: 70 perc

Barackos szilvás grízes pite 

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg búzadara
  • 1/2  cs sütőpor
  • 2,5 dl joghurt
  • 2 tojás
  • 7 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
  • kb 1/2 kg őszibarack és szilva vegyesen


Elkészítése:

  1. A lisztet összekeverjük csipet sóval, sütőporral és a búzadarával.
  2. A vajat felolvasztjuk, félretesszük hűlni.
  3. A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, joghurttal és a kihűlt vajjal.
  4. Belekeverjük a búzadarás lisztet és kb 30-40 percig állni hagyjuk, hogy a búzadara meg tudjon dagadni.
  5. A barackokat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, megszórjuk kevés búzadarás porcukorral, hogy a tésztát ne áztassa el. 
  6. A szilvát is félbevágjuk, kimagozzuk.
  7. A tésztát vajazott, lisztezett tepsibe (nálam 18 x 28 cm) öntjük, a gyümölcsöket úgy tesszük rá, hogy a mag helye legyen felfelé.
  8. Előmelegített 170°C-os sütőben 20-25 percig sütjük.
  9. Négyzet alakúra szeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.







2013. augusztus 19., hétfő

BBQ csirkeszárnyak káposztasalátával

 








A tegnap elkészített, aktuális kedvenccé avanzsált barbecue szószt rögtön ki is kellett próbálnom. Így még az este bepácoltam vele néhány csirkeszárnyat  és rögtön készítettem hozzá káposztasalátát is, hogy mára összeérjenek az ízei. Ínycsiklandó illatok áradtak a sütőből, lelki szemeim előtt már láttam is a pirosra sült ragacsos-mázas falatokat, a végeredmény pedig magáért beszélt: ropogós bőr alatt rejtőző, ezer ízben tobzódó, omlósan puha és szaftos hús. Pohárnyi fehérborral mennyei volt.          

Elkészítési idő: 60 perc
Pihentetés: 2-8 óra


BBQ csirkeszárnyak káposztasalátával

Hozzávalók:
4 személyre


Elkészítése:

  1. A csirkeszárnyakat megmossuk, megszárítjuk, a szárnyvégeket levágjuk, erre nem lesz szükségünk, félretehetjük alaplé készítéshez, a fennmaradó szárnyrészt az ízületnél kettévágjuk.
  2. A szárnydarabokat sózzuk, borsozzuk, mindenhol alaposan megkenegetjük a barbecue szósszal és egy éjszakára vagy néhány órára a hűtőbe tesszük.
  3. A húsdarabokat tepsibe rakjuk, kevés vizet öntünk alá, fóliával lefedve 180-200 C-os sütőbe toljuk 20-25 percre.
  4. A fóliát levéve, további 20-25 perc alatt rápirítjuk a szószt, félidőben megforgatva a szárnydarabokat.
  5. Káposztasalátával kínáljuk, de krumplipüré vagy kevert zöldsaláta is jól illik hozzá.

TIPP:

Grillrácsra téve is elkészíthetjük.

Káposztasaláta (és egy isteni grillezett BBQ oldalas) leírása ITT található.









2013. augusztus 18., vasárnap

Házi füstös BBQ szósz










Nagyon szeretem a pikáns, csípős, édes-savanyú ételeket, mártásokat, szószokat. Ez a kettős ízhatás teljesen elvarázsol és a bűvkörébe von. Már régóta készültem barbecue szószt készíteni házilag, mert eddig csak boltit használtam, igaz abból a prémium minőséget. Most, hogy elkészítettem biztosan állíthatom, hogy ezentúl csakis a házi változat lesz nálunk forgalomban, mert ebben bizony nincs semmiféle adalék, árban is sokkal kedvezőbb, az íze pedig  hmmm....  fantasztikus. Elkészíteni sem időigényes és még csak nem is nagy ördöngösség. A receptet Alexától hoztam, kissé átformálva a saját ízlésemre. Nálam alma,- és balzsamecet, juharszirup és fahéj is került az egyébként tökéletes szószba. Nem csak húsok pácolására alkalmas, de sült krumpli, grillezett zöldség, főtt virsli mellé is jó választás, ha egy kicsit fel akarjuk dobni a szokványos ételeinket, a pizzaszószt is helyettesíthetjük vele. Ha valaki nem szeretné csípősre készíteni, az hagyja ki belőle a tabascot és a cayenne borsot. Hűtőben csak néhány napot áll el, mert nincs benne tartósítószer, de garantáltan előbb el fog fogyni. Nézzetek át Alexához is, fázis képekkel és további jó tanácsokkal szolgál.  


Elkészítési idő: 30 perc


Házi füstös BBQ szósz

Hozzávalók:
kb 1/2 liter szószhoz

  • 15 dkg sűrített paradicsom
  • 4 ek víz
  • 3 ek almaecet (vagy fehérborecet)
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 kisebb fej nagyon finomra aprított vöröshagyma
  • 8-10 gerezd nagyon finomra aprított fokhagyma
  • 6 dkg vaj
  • 4 ek mustár
  • 4 ek nádcukor
  • 4 ek natúr baracklekvár (cukrozatlan)
  • 1 ek juharszirup (elhagyható)
  • 2 ek worcestershire szósz
  • 4 ek spanyol füstölt fűszerpaprika
  • 1 ek oregano
  • 1 ek kakukkfű
  • 2 tk só
  • 1 tk őrölt bors (nálam citrombors)
  • 1 tk cayenne bors
  • 1 ek tabasco szósz
  • 1/2 kk fahéj


Elkészítése:

  1. A vajat felhevítjük, megpároljuk rajta a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, de csak annyira pirítjuk, hogy ne barnuljon meg.
  2. Hozzáadjuk a nádcukrot, kicsit karamellizáljuk, hozzákeverjük a baracklekvárt, ezt is hagyjuk karamellizálódni.
  3. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, szószokat, juharszirupot, vizet, fűszereket, mustárt.
  4. Végül hozzáadjuk az alma,- és balzsamecetet, krémes szósszá főzzük.






2013. augusztus 17., szombat

Sült padlizsán "pizza"










Ma ez a nagyon egyszerű, de annál finomabb és egészségesebb villám ebéd készült és gyakorlatilag fél óra alatt le is tudtam a konyhában való ténykedést, mivel nem kellett hagyományos pizza tésztát sütni, mert a padlizsán helyettesítette azt. A hűtőben lévő néhány árválkodó zöldség féléből és sajtokból bizony ilyen mutatós és ízletes ebédet is lehet készíteni, a feltéteket illetően még tehetünk rá szalámit, sonkát, gombát, hagymát, sült paprikát, bármit, amit szeretünk és egy hagyományos pizzára is ráraknánk. Legközelebb cukkini alappal is kipróbálom. Így nem csak a kalóriákon tudunk spórolni, de friss szezonális zöldségekkel feltölthetjük most a vitamin raktárainkat is.  

ötlet: INNEN 

Elkészítési idő: 30 perc

Sült padlizsán "pizza"

Hozzávalók:
1 személyre

  • 1 nagy duci padlizsán
  • pizza szósz vagy ketchup
  • 2 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2 paradicsom
  • 1/2 mozzarella
  • oregano
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • friss bazsalikom


Elkészítése:

  1. A padlizsánt megmossuk, leszárítjuk, héjastul kb 2 cm vastag szeletekre vágjuk. Picit sózzuk.
  2. Kevés olívaolajjal megkenjük mindkét oldalát és grillen vagy serpenyőben megsütjük.
  3. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, tetejét pizza szósszal vagy ketchuppal vékonyan megkenjük, meghintjük parmezánnal, rátépkedjük a mozzarellát, rárakosgatjuk a felszeletelt paradicsomot.
  4. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oreganoval, kevés olívaolajat csorgatunk rá.
  5. 180°C-os sütőben kb 8-10 percig sütjük, míg a sajt megolvad.
  6. Tálalás előtt a tetejére néhány bazsalikomlevelet teszünk, friss, zöld salátát kínálhatunk mellé.







2013. augusztus 11., vasárnap

Házi sörperec







Még a múlt héten készült a recept. Vendégségbe voltam hivatalos és ilyenkor mindig úgy megyek, hogy sütök valamit. Általában egy édeset és egy sósat. Még előtte napokban láttam meg Gizinél ezeket a Váncza-féle pereckéket, így a szokásos sajtos rúd vagy pogácsa helyett gondoltam most ezt készítem el, biztosan jól fog esni utána a rettenetes hőségben a jól behűtött hideg sör vagy bor. Közben Viki is kedvet kapott a sütéséhez és az ő tapasztalatait felhasználva én is rögtön dupla adaggal indítottam, illetve nekem sem volt elég a tészta összegyúrásához megadott tej mennyisége, jóval több kellett, hogy a tészta ne morzsálódjon, szépen összeálljon. Mivel nem voltam biztos benne, hogy a vendégek közül mindenki szereti a köménymagot, így a recepttől eltérően szezámmaggal szórtam meg a perecek felét. Véleményem szerint mindkettővel finom volt. A zsírtól lágyan omlós, de mégis ropogós állagú lett. Fém dobozban napokig elállt volna, de nem volt rá nagy sansza.      

Elkészítési idő: 60 perc

Házi sörperec

Hozzávalók:
dupla adaghoz

  • 60 dkg liszt
  • 16 dkg zsír
  • 2 cs sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 2 kk só (én 3-at tettem bele)
  • annyi tej, amennyitől a tészta összeáll (kb 12-15 evőkanál)

tetejére:

  • 2 enyhén felvert tojásfehérje
  • köménymag
  • szezámmag

Elkészítése:

  1. A lisztbe beleszórjuk a sót és a sütőport, összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a zsírt.
  2. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és folyamatosan adagolva annyi tejet, amennyitől a massza kemény, de jól formázható tésztává összeáll.
  3. A tésztát enyhén lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, perec szaggatóval kiszúrjuk. A leeső darabokat újból összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük és megszórjuk a magokkal. Picit sózhatjuk is.
  5. Előmelegített sütőben 160°C-on  kb 10-12 perc alatt szép világosra sütjük.
  6. Fém dobozba téve napokig eláll.