2014. január 31., péntek

Csudajó almatorta










Almás sütiből sosem elég! No meg aztán nem lehet vele nagyot tévedni sem, általában mindenki szereti. Ebben a hidegben ki sem dugtam ma az orromat a házból, inkább begyújtottam a sütőt és megsütöttem ezt a nagymamás süteményt. Vékony ropogós tészta az alja és rajta a jóóó sok zamatos töltelék. Sőt az egész torta majdnem csak töltelékből áll, nehezen lehetne ráfogni, hogy nem elég szaftos. Még a tetejét sem tészta borítja, hanem almaszeletek, melyeket megkentem leheletnyi rumos sárgabaracklekvárral. Közeleg a hétvége, akinek nincs ötlete, hogy mit süssön, annak ajánlom ezt a könnyű, gyümölcsös desszertet.  


Elkészítései idő: 60 perc
Pihentetés: 60 perc


Csudajó almatorta

Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához

tészta:

  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 1 kk porcukor
  • csipet só
  • 2 ek zsemlemorzsa

töltelék:

  • 1,2 kg alma
  • 10 dkg cukor  (az alma édességétől függően lehet több vagy kevesebb is)
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 1/2 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve
  • 1 mk őrölt fahéj

tetejére:

  • sárgabaracklekvár
  • rum
  • barnacukor

Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a sót és a porcukrot, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojással könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.
  2. Folpackba csomagolva legalább 1 órát hűtőben pihentetjük.
  3. Az almából 2 darabot félreteszünk, a többit meghámozzuk, lereszeljük, elkeverjük a mazsolával, dióval, reszelt citromhéjjal, citromlével, fahéjjal és a cukorral.
  4. A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma alja és a kivajazott, kilisztezett formába fektetjük.
  5. Meghintjük a zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a levétől kinyomkodott reszelt almát. (kicsit nyomkodjuk le, hogy ne legyen hézagos)
  6. A félretett 2 almát meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, vékony cikkekre vágjuk, szépen elrendezzük a torta tetején.
  7. Az almaszeleteket kevés rummal (vagy vízzel) hígított sárgabaracklekvárral megkenjük, barnacukorral megszórjuk.
  8. Előmelegített sütőben 180-200°C-on kb 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
  9. Melegen vagy hidegen is adhatjuk, de langymelegen a legfinomabb.  






7 megjegyzés:

  1. tyűűűű, ez nagyon szép!!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Csuda jól is fest! Tömény almás finomság. Kedvemre lenne bármikor. Most is így éjjel 11 felé...Baromi guszta és a képek.... :o)))

    VálaszTörlés
  3. Hát ez biztos, hogy csuda finom lehet :))

    VálaszTörlés
  4. Hű de szép! A hétvégi ebéd mellé szívesen elfogadnám :-)

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű, mint egy szép virág! :) A csupa-csupa töltelékkel nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket