2014. február 20., csütörtök

Finom citrom kocka meyer citromból













Az idén végre sikerült meyer citromot beszereznem, tavaly ugyanis hiába tettem tűvé érte mindent, egyetlen árválkodó darabot sem találtam az üzletekben, de még a piacon sem. Most viszont meyer citrom dömping van, így végre süthettem egy finom, krémes sütit. Főleg nyáron nagy kedvenceim a citromosak, de azért télen is nagyon jól tudnak ám esni. Ilyenkor még inkább vágyuk az üde ízekre, a harsány, jó kedvre derítő színekre. Nagyon egyszerű elkészíteni, egy elősütött omlós-ropogós tésztakéregre kerül a sűrű citrusos töltelék, hogy visszatolva a sütőbe mennyei finomsággá álljon össze. Aki szereti a kissé fanyar ízvilágot, az tegyen egy próbát vele.                

Inspiráció: innen

Elkészítési idő: 60 perc


Finom citrom kocka meyer citromból

Hozzávalók:

tészta:

  • 25 dkg puha vaj
  • 13 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • csipet só

töltelék:

  • 2 (meyer) citrom
  • 2 tojás
  • 25 dkg cukor (nálam 20 dkg)
  • 3 ek liszt
  • csipet só


Elkészítése:

  1. A vajat habosra kikeverjük a cukorral, hozzáadagoljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, tésztává gyúrjuk.
  2. Egy kb 20x20 cm-es sütőformát vagy tepsit kikenünk vajjal, belenyomkodjuk a tésztát, előmelegített 180°C-os sütőben kb 20 percig sütjük, míg enyhén megbarnul a széle. 
  3. Hagyjuk kicsit kihűlni.
  4. A citromokat meleg vízben megmossuk, szárazra töröljük, a héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk.
  5. A töltelékhez elkeverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a sót, lisztet, a végén beledolgozzuk a citrom levét és héját.
  6. A citromos keveréket a még langyos tésztára öntjük, visszatoljuk kb 30 percre a sütőbe. 
  7. Mikor kivesszük, lehet, hogy a közepe még kicsit remegős, de ahogy hűl, meg fog szilárdulni.
  8. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kockákra szeleteljük.
  9. Tetejét megszórjuk porcukorral.





12 megjegyzés:

  1. Ez az amihez még én sem jutottam hozzá, pedig eleget néztem mindenütt. Nagyon guszta a süti! Ha kapok ilyen citromot én teszek vele egy próbát:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, tavaly még azt sem tudtam hogy néz ki, mire meg megtudtam már elfogyott. Idén résen voltam. Remélem te is belebotlasz valahol.

      Törlés
  2. Meyer citromhoz még nem volt szerencsém, pedig nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy milyen az íze. :) Guszta süteményt sütöttél, finom, szaftosnak látszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán finom, krémes süti lett belőle, de tényleg ki kell fogni valamelyik áruházban vagy piacon.

      Törlés
  3. Milyen egyszerű kis recept és milyen tökéletes egyben! Nagyon finom lehet, főleg a meyer citrom kissé fűszeres ízével...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszti, neked biztosan ízlene, mert tudom, hogy nagyon szereted a citromos sütiket. :)

      Törlés
  4. Még soha nem hallottam erről a citromról!Hol lehet kapni? Miben más mint a "rendes" citrom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokkal lédúsabb, mint a rendes citrom, kicsit fűszeres ízvilágú, de nem annyira savanyú, valahol a narancs és a citrom keveréke. Mint a képeken is látható narancsos színű, nem sárga, teljesen sima a héja, nem rücskös és tapintásra kicsit puhább. Nagyobb áruházakban (Tesco, Coop, Spar, Auchan) kapható, általában egybe van öntve a rendes citrommal, de a színe alapján lehet tudni, hogy melyik a meyer citrom. Én ezeket most piacon vettem. Remélem tudtam segíteni.

      Törlés
  5. Meyer citrommal még finomabb lehet, nekem kedvencem a citromos:) Nagyon szép a színe is, a kancsód pedig olyan cuki:) Szép hétvégét nektek:)

    VálaszTörlés
  6. Én is találtam ilyen citromokat nálunk, csak nem értem el odáig, hogy süssek belőlük, de a te sütid istenien hangzik:)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket