2014. február 16., vasárnap

Foszlós kuglóf













A kuglófról érdekes módon nekem először nem a hófehérre mosott, patyolat tisztaságú, ropogós köténykét viselő, ősz hajukat kendőbe rejtő nagymamák jutnak eszembe, hanem a régi filmeken látható századeleji polgári családok otthonai, ahol délutánonként a cserfes személyzet felszolgálja a porcukorfelhőbe burkolózott vanília illatú kalácsfélét a vendégeknek a forró habos kakaó mellé. Na, valahogy ma is ez a kép villant fel lelki szemeim előtt, így muszáj volt kuglófot sütnöm. Olyan igazit, foszlósat, békebelit. Ezen az oldalon meg is találtam a megfelelő receptet, pont olyan lett a végeredmény amit vártam tőle. Tea vajjal, lekvárral megkenve, egy csupor mézes tejjel maga volt a mennyország.      

Elkészítési idő: 45 perc

Foszlós kuglóf

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 4 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 4 dkg keserű kakaópor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1/2 kk só

Elkészítése:

  1. 1,5 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztben elkeverjük a csipet sót, hozzáadjuk a tojást, a maradék 3 evőkanál cukrot és a felfuttatott élesztőt.
  3. Jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felolvasztott, de már nem meleg vajat, tovább dagasztjuk a tésztát.
  4. Kelni hagyjuk 30 percet.
  5. 1/2 dl forró tejben felolvasztjuk a kakaóport. A tésztát elfelezzük, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaós masszát.
  6. A tésztákat kb 40-45 cm hosszú hengerré sodorjuk, összefonjuk, vajazott, lisztezett kuglóf formába tesszük. (Az én kuglóf formám 23 cm átmérőjű, 11 cm magas volt)
  7. Hideg sütőbe rakjuk, 180°C-ra állítjuk a sütőt. Ha elérte a hőfokot, onnantól számítva még 15-20 percig sütjük.
  8. 1/2 dl langyos tejben feloldjuk a vaníliás cukrot, meglocsoljuk vele a kuglófot és még 5 percre visszatesszük a sütőbe.
  9. A megsült kuglófot kicsit állni hagyjuk, rácsra borítva kihűtjük, porcukorral megszórjuk a tetejét.      





7 megjegyzés:

  1. Gyönyörű kuglófot sütöttél. "Vajjal, lekvárral megkenve, egy csupor langyos mézes tejjel...." na itt már jó nagyokat nyeltem, és megfogadtam hogy én is kuglófot fogok sütni. :) Nekem a kuglófról a nagymamám jut eszembe, mert Ő annyira finomat tudott sütni. Emlékszem sok mazsola volt benne, és mindig kakaóval ettük reggelire.

    VálaszTörlés
  2. Milyen gyönyörű foszlós, csodásan néz ki! :) A fürjtojásos kalácszsemléért cserébe viszem a kuglófreceptedet! :D

    VálaszTörlés
  3. Nea de csodaszép ez a kuglóf!! Az utolsó kinagyított fotón igazán jól látszik, mennyire finom foszlós. Hmmm, de jó lenne holnap reggelire. :P

    VálaszTörlés
  4. Már előttem magasztalták, mást én sem tudok írni: egyszerűen csodálatos! Kívül-belül perfect!!!

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép!!! Imádom a kuglófokat, nemhiába készítettem én is a napokban. :)

    VálaszTörlés
  6. Épp ma mondtam a Kutyafülnek, hogy élesztős tésztájú kuglófot még sose sütöttem, úgyhogy itt az ideje. A tiéd nagyon szép. :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket