2014. február 26., szerda

Gyűrűs fánk













Régi receptes füzeteimet nézegetve akadtam rá ma erre az egyszerű fánkra. Még tart a fánk szezon, időszerű is most fánkot sütni. Minden hozzávaló volt itthon, így nem is halogattam az elkészítését. Nagyon gyorsan lehet vele haladni, igazán időspórolós recept, nem kell órákig foglalkozni vele. A tésztájában lévő túrótól könnyű, puha fánkot kapunk. Bár az eredeti receptben nem szerepel, de én minden fánktésztába teszek egy kis rumot, hogy ne tudja nagyon magába szívni az olajat, így ebből sem maradt ki. Viszont cukor nincs benne, mert a végén úgyis vaníliás porcukorba forgatjuk, szerintem elég édes attól, ami így ráragad, nem szükséges a tésztájába is tenni. Tartalmas leves után, kellemesen eltelítő második fogás és egyben desszert is az édességre vágyóknak.    

Elkészítési idő:  45 perc

Gyűrűs fánk

Hozzávalók:
35-40 darabhoz

tészta:

  • 15 dkg túró
  • 17 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 4 dkg vaj
  • 1 ek rum
  • csipet só

hempergetéshez:

  • 8-10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A túrót áttörjük, hogy ne legyen darabos, hozzáadjuk a lisztet, sót, tojásokat, vajat, rumot és a felfuttatott élesztőt.
  3. Összekeverjük, 1/4 órát pihentetjük.
  4. Jól belisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, (ha nagyon ragadna még egy kis lisztet adjunk hozzá) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, közepébe kisebb kiszúróval lyukat formázunk. (Nálam a pogácsaszaggató mérete: 6 cm ill 3,5 cm-es volt)
  5. Bő, forró olajban szép világosra sütjük a fánkokat, kicsit lecsepegtetjük és még forrón vaníliás porcukorban meghempergetjük.
  6. Pikáns lekvárral kínálhatjuk.  






5 megjegyzés:

  1. Most tobzódok! Először is a fánk gyönyörű és jópofa, másodszor a tál, a tányér és az a bögre irtó cuki, harmadszor pedig konyharuhatesók vagyunk, mert nekem is pont olyanom van. A banános süti után jöhet a fánk. :D

    VálaszTörlés
  2. Olyan régen sütöttem már fánkot, itt lenne az ideje. Nagyon tetszik a recept, a végeredmény pedig még inkább. Irtó guszta! :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de kellemesek ezek a képek Nea! ...és nagyon tetszik a kis fánkocskád is. :)

    VálaszTörlés
  4. Ó, micsoda képek! Olyan nyári ihletésűek. Lehet attól a csodaszép kék színpompától. Nagyon nagyon ott van!

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikus képek és a fánkok isteniek lehetnek. Az edények is gyönyörűek! :))

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket