2014. március 5., szerda

Ananászos sült palacsinta






Tegnap volt a palacsinta világnapja, de nem ebből az alkalomból készült ez ma nálunk, hanem mert a leves után csak valami könnyed, nem túl édes desszertet kívántunk. Hát azért ez a palacsinta nagyszerű találmány, szinte minden maradékot fel tudunk használni hozzá. Süthetünk a tésztájába zöldséget, gyümölcsöt, friss vagy szárított fűszereket, leönthetjük különféle szószokkal, készíthetjük édesen vagy sósan. Tekerhetjük, tornyozhatjuk, göngyölhetjük, batyuba köthetjük, de még levesbetétként is megállja a helyét. Szóval sokoldalú és megunhatatlan, nálunk mindenki nagyon szereti. Ehhez a gyümölcsös, forró palacsintához még egy gombóc hideg vanília fagyi jól illett volna, de sajnos nem volt itthon, így tejszínhabbal kínáltam.        


Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 30 perc

Ananászos sült palacsinta

Hozzávalók:

palacsinta tészta:
8-12 darabhoz

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 vaníliás cukor
  • 1,5-2 dl szódavíz
  • 2 ek olaj
  • csipet só

töltelék:

  • 1 doboz (kb 50 dkg) darabolt ananász konzerv
  • 1 citrom
  • 2 ek vaníliás pudingpor

tetejére:
  • 2 dl tejföl 
  • 5 dkg pirított mandula pehely

Elkészítése:

  1. A palacsinta tésztát bekeverjük, fél órára hűtőbe tesszük, majd legalább 8 darab palacsintát sütünk belőle.
  2. A mandula pelyhet száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük.
  3. Az ananász konzervet leszűrjük, - levét felfogjuk - lecsepegtetjük, a gyümölcsöt kisebb darabokra vágjuk.
  4. A levébe belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét is, lassú tűzön felforraljuk.
  5. A pudingport simára keverjük kevés vízzel, hozzáöntjük az ananászléhez, állandóan kevergetve besűrítjük
  6. Hozzákeverjük az apróra vágott ananász felét.
  7. Az ananászos töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, felgöngyöljük vagy háromszög alakúra hajtjuk.
  8. Kivajazott tűzálló tálba szorosan egymás mellé fektetjük, tetejüket tejföllel meglocsoljuk, rászórjuk a maradék ananászt.
  9. Előmelegített sütőben 200°C-on 10-12 perc alatt jól átmelegítjük.
  10. Melegen tálaljuk, tetejüket pirított mandulával megszórjuk. 
  11. Díszíthetjük koktél cseresznyével, citromfűvel, zöld citrommal.







6 megjegyzés:

  1. De finom, gazdagon töltött palacsinta :-) Nagyon szépek róla a képek!

    VálaszTörlés
  2. Látom Téged is megihletett a palacsinta-nap. Úgy mint engem. te is finom gyümölcsöset sütöttél... nagyon ínycsiklandó. Olyan jó, hogy ennyi féle képen el lehet készíteni ezt a finom kerek tésztát... Palacsinta óh!!!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon finom lehet! Imádom az ananászt! Amikor először kóstolam valódi, nem kényszerérett ananászt, majdnem leültem a földre a gyönyörtől. Ég és föld a különbség. :)

    VálaszTörlés
  4. Imádom a palacsintát és ma több helyen is láttam, ezért valamikor sütnöm kell! :) Nagyon szépek lettek, és a variáció úgy látom végtelen. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon különleges ezzel a vaníliás-ananászos töltelékkel, igazán fincsi lehet, nagyon guszta a fotókon! :)

    VálaszTörlés
  6. De csodásan néz ki!!! Arról pedig kétségem sincs, mennyire finom lehet(ett). :)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket