2014. április 5., szombat

TOJÁSHÉJ KÉRDÉS - avagy hogyan lehet szépen megpucolni a főtt tojást?












A tojással kapcsolatban alapvetően egy nagy kérdés foglalkoztatja máig is az emberiséget, nevezetesen az, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás? Ez talán már sosem fog kiderülni. De a másik nagy kérdés, hogy hogyan lehet a tojást szépen megpucolni? Számomra - és gondolom ezzel nem vagyok egyedül - évek óta elég nagy bosszúság, hogy a főtt tojás héja az esetek többségében csak a tojásfehérjével együtt jön le, gyakorlatilag rásül a tojásra és a tojás nagy része elfarigcsálódik, mire sikerül a héjától megszabadítani. Ezen túlmenően elég lehangoló látványt tud nyújtani egy szépen megkomponált hidegtálon vagy a reggeli kolbász mellett is. Próbáltam én már mindenhogyan megoldani ezt a problémát, sok jó tanácsot megfogadtam: tettem sót, olajat, ecetet a főzővízbe, főzés közben megrepesztettem a tojás héját, hideg vízben hagytam kihűlni, a két vége felől törtem fel és úgy kezdtem el meghámozni, de nagyjából mindig hasonló eredményre jutottam és az volt a szomorú tapasztalatom, hogy az egészen friss tojás héját egyáltalán nem lehet szépen leszedni, a kicsit régebbiekét is csak elvétve.

Néhány hete azonban rátaláltam a neten egy biztosnak tűnő módszerre. Gondoltam, na akkor kap még tőlem egy utolsó sanszot a tojáshéj. Azóta már többször kipróbáltam, mind egészen friss, mind pedig kicsit régebbi tojásoknál és nekem mindkét esetben egyformán működött.

Közeleg a húsvét, ilyenkor több főtt tojást fogyasztunk, gondoltam ti is örülnétek neki, ha szépen meghámozott tojást tehetnétek a sonka mellé az asztalra a vendégeknek, locsolóknak és a továbbiakban ezzel az apró fortéllyal már nem okozna bosszúságot a sok kárba veszett alapanyag és a csúnya látvány.

Minden konyhában megtalálható, filléres dologról van szó.
A csodaszer neve: szódabikarbóna.

Igen, szódabikarbónát kell tenni a főzővízbe és a módszer csodálatosan működik, mint ahogy a képeken is láthatjátok a végeredményt.

Próbáljátok ki, remélem nálatok is beválik.


Leírom, hogy én hogyan készítem a főtt tojást, mert minden mozzanat fontos lehet:

  • Annyi hideg vízben felteszem a tojásokat főni, amennyi jól ellepi őket.
  • Amikor a víz elkezd forrni hozzáadok egy mokkáskanálnyi szódabikarbónát.
  • A forrástól számítva 8 percig főzöm a tojásokat (ki hogy szereti ez lehet 6-10 perc).
  • Ha letelt az idő megnyitom a csapot és aládugom az edényt, addig folyatom rá a hideg vizet, amíg a forró víz hidegre ki nem cserélődik.
  • A hideg vízben hagyom állni a tojásokat 5-10 percig, nem tovább, mert akkor visszasülhet rá a héja.
  • A tojások héját óvatosan megtöröm és meghámozom őket.






7 megjegyzés:

  1. Köszi a jó ötletet! Én 10 percig szoktam főzni, és utána hideg vízben hagyom kihűlni, ami 8-10 percnél biztosan hosszabb idő szokott lenni. Általában sikerül szépen megpucolni, kivéve, amikor nem :-)

    VálaszTörlés
  2. De aranyos vagy, hogy megosztottad velünk. Nagyon szép tojásokat hámoztál, kipróbálom én is. :)

    VálaszTörlés
  3. Mi most egy másik módszert alkalmazunk :-) Mindkét végét megtörjük picit és és kifújjuk a tojást. Elválik a hártyától és könnyű pucolni. Mi is a neten láttuk ezt a módszert.

    VálaszTörlés
  4. Wow!!! Köszi a szuper praktikát :-)

    VálaszTörlés
  5. De jó, köszönjük, hogy megosztottad velünk! :) A szódabikarbónát leszámítva eddig is így főztem a tojást, legközelebb kipróbálom szódabikarbónával. És fürjtojásnál is meg fogom próbálni ezt a módszert, azt sajnos még nehezebb pucolni, mint a tyúktojást. :)

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok ez működik tényleg szépen meg lehet pucolni a tojást köszi a posztot

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy működik, köszönöm a visszajelzést!

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!