2014. április 13., vasárnap

Zúzapörkölt tarhonyával













A pörköltek vitathatatlanul fő rangsort foglalnak el a magyar konyha palettáján. A hagyományos húsos pörkölteken túl vannak a belsőségekből készültek, mint pl. a pacalpörkölt és a zúzapörkölt is. Ezekért nem mindenki rajong, de én mindkettőt nagyon szeretem, bár alapvetően nem vagyok nagy pörkölt fogyasztó. Na jó, azért egy nyári bográcsos vörösboros marhapörköltből rendesen be tudok ám lakmározni. Ehhez a fajta ételhez inkább idő és türelem kell, mintsem nagy szakácstudomány, mert nem tartozik a gyors ételek kategóriájába. Viszont tipikus hétvégi ebéd, aminek lazán, ráérősen is nekiláthatunk és amikor már minden a fazékban rotyog, elég néha-néha felé nézni és megemelgetni a fedőt. Kuktában kicsit gyorsabb a folyamat. Közben marad idő a kedvenc desszertünk elkészítésére is. Nálunk a zúzapörköltnek mindig enyhén csípősnek kell lennie, mert mindenki úgy szereti, kizárólag sörétes pirított tarhonyával készíthetem és elmaradhatatlan hozzá a házi savanyúság is. A recept alá bepötyögtem a tarhonya elkészítési módját is, hátha kezdő háziasszonykáknak a hasznára válik.    


Elkészítési idő: kb 2-3 óra


Zúzapörkölt tarhonyával

Hozzávalók:


  • 1 kg csirkezúza
  • 2 vöröshagyma
  • zsír vagy olaj
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • pirospaprika
  • frissen őrölt bors
    
pirított tarhonya:


  • tarhonya
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • olaj
  • bors

Elkészítése:

  1. A csirkezúzát alaposan megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra vágjuk.
  2. A zsiradékon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a zúzát, sózzuk, borsozzuk, hozzádobjuk a félbevágott paradicsomot és paprikát. (Főzés végén így egyben kivehető az ételből) 
  3. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, - még a zúza is enged levet - lapon, lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Az elforrt vizet menet közben mindig pótoljuk.
  4. Ha a zúza megpuhult de még sok a víz rajta, a fedőt levéve párologtassuk el róla, hogy finom, sűrű szaftot kapjunk.
  5. Köretként tarhonyát, nokedlit, főtt tésztát adhatunk mellé, de csak finom puha kenyérrel is nagyon jó. Savanyúságot kínáljunk hozzá.  

Pirított tarhonya, ahogy én készítem:

  1. Begyújtom a sütőt 180°C-ra
  2. Kétszeres mennyiségű vizet melegítek, mint amennyi tarhonyát szeretnék készíteni. (Pl. 1 bögre tarhonyához 2 bögre vizet)  
  3. Kimérem a tarhonyát, közepes lángon, felforrósított olajon, - annyin, amennyi a tarhonya szemeket finoman bevonja, nem amiben tocsog! - folyamatosan kevergetve elkezdem pirítani. 
  4. Mikor a tarhonya szemek már szép aranybarnák, hozzáadom a nagyon finomra felaprított vöröshagymát és tovább kevergetem.
  5. Amikor a tarhonya szemek minden oldalukon egyenletesen szép barnára pirultak, sózom, borsozom, felöntöm meleg vízzel, elkeverem. Én kicsit kevesebb vizet szoktam hozzáadni, mint ami ki van mérve, mert minden tésztának más a víz felvevő képessége, ha túl sok a folyadék, akkor ragacsos, mancsos, elázott állagú tarhonya lesz a végeredmény. (Ha nem puhulna meg a tarhonya vizet hozzáönteni még mindig lehet, de kivenni belőle már nem)
  6. Visszateszem a tűzre, lefedem és megvárom, míg a víz felforr. Ekkor átteszem a közben már bemelegedett sütőbe és lefedve kb 15 percet hagyom bent.
  7. Kiveszem, - megkóstolom, hogy megpuhult-e ill. kellően sós-e? - ha felszívta az összes vizet és megpuhult, egy villával lazán átkeverem, visszateszem rá a fedőt, konyharuhával körbebugyolálom és 10-15 percet hagyom még saját gőzében állni.
  8. Akkor voltunk ügyesek, ha szépen pergő tarhonyát kapunk. Ha nem, akkor sem dől össze a világ, úgy is el fog fogyni.
  9. Van, amikor még finomra aprított petrezselyemzöldet is teszek bele, mert nagyon jó ízt ad a tarhonyának, akkor szoktam hozzákeverni, mielőtt felöntöm a vízzel.









6 megjegyzés:

  1. A tarhonyát nagyon szeretem, de a zúzát valahogy nem sikerül megszeretnem :-) Gyönyörűek a képek megint. Én is jövök ám mindig olvasgatni, nézelődni hozzád, még ha nem is mindig írok :-)

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon szeretem a zúzát, sőt az egész család, mikor anyu levest főz tyúkhússal s csak egy zúza van, mindig vadásszuk, hogy kié legyen :) Pörkölt formájában még nem ettem, de kipróbálom hamarosan, mert nagyon ínycsiklandó nálad :)

    VálaszTörlés
  3. Finomat főztél, nagyon guszta! :) Én is így szeretem, tarhonyával, a férjem viszont még csak meg sem kóstolja. :)

    VálaszTörlés
  4. Bevallom, a zúzapörköltet nem szeretem, viszont imádom a tarhonyát egy kis szafttal, no meg a savanyúságot is, úgyhogy az jöhetne. :)
    A fotóidat pedig továbbra is nagyon szeretem!! :o)

    VálaszTörlés
  5. Mi is szeretjük nagyon. A tarhonyát is, a zúzapörköltet is, igaz ritkán készítek. Most eszembe juttattad, az ünnep után majd besorolom.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!