2014. június 29., vasárnap

Meggyes cobbler













A meggylekvár főzésekor kimaradt egy kis meggy, ezért ma meggyes édességet, cobblert (jelentése: szuszter) készítettem belőle. A cobbler a világ talán legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető gyümölcsös pitéje, amit még készakarva sem lehet elrontani, a végeredmény pedig fenomenálisan finom. Amerikai eredetű édesség, jellemzője, hogy viszonylag sok gyümölcsre kevés tészta kerül, melyet addig kell sütni, amíg az aranybarna ropogós réteg alatt az édes, ragacsos, fortyogó gyümölcs illata be nem lengi a házat. A gyümölcsöket kedvünk és ízlésünk szerint lehet egymással variálni, szinte az összes szezonális gyümölcs, az eper, málna, áfonya, barack, szeder, meggy, cseresznye, körte, ribizli, egres, szilva  mind-mind jó hozzá. Ideális nyári desszert, de aki télen is megkívánja fagyasztott gyümölcsből elkészítheti.

Elkészítési idő: 50 perc


Meggyes cobbler 

Hozzávalók:

tészta:


  • 25 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 tojás
  • csipet só

töltelék:


  • 50 dkg magozott meggy
  • 1/2 citrom leve
  • 2-3 ek barnacukor
  • 1 vaníliás cukor
  • ízlés szerint fahéj
  • 2 ek keményítő

tetejére:


  • 2 ek barnacukor
  • mandulapehely

Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, cukrot és a csipet sót, a felkockázott hideg vajat gyorsan elmorzsoljuk benne.
  2. A tojást elkeverjük a tejszínnel, a lisztes keverékhez adjuk, tésztát gyúrunk belőle.
  3. A meggyet egy közepes méretű (kb 20x30 cm) sütőedény aljába öntjük, megszórjuk a cukrokkal, fahéjjal, ráfacsarjuk a citromlevet, végül összekeverjük a keményítővel. 
  4. Kis közöket hagyva, rákanalazzuk a tésztát a gyümölcsre, mely sütés közben nagyrészt összenő. 
  5. Tetejét meghintjük barnacukorral és mandulapehellyel
  6. Előmelegített sütőben 180°C-on 40-45 percig sütjük. 
  7. Langyosan tálaljuk, tejszínt vagy egy gombóc vaníliafagylaltot is adhatunk mellé.








6 megjegyzés:

  1. Látom Te is finom meggyes édességet készítettél. Olyan édesek azok az apró csipkék, nekem egy nagy van belőle... Nagyon szép képek!

    VálaszTörlés
  2. Húúú...ez az utolsó kép mindent visz :) A coblert mi is szeretjük...nagyon bármilyen gyümölccsel.
    Egy ilyen tányérkáért pedig majd megveszek... :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az utolsó képen csak úgy mosolyognak a meggyek :) Majd még nálam is jön a többi variáció, a szedres-áfonyás-barackost nagyon szeretem.

      Törlés
  3. Gyönyörű csipkéd van!! Na és ez az utolsó fotó... A coblert meg megenném még így délelőtt is. :))

    VálaszTörlés

Köszönöm a látogatást!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!