2014. szeptember 6., szombat

Kolozsvári rakott káposzta













A jászberényi születésű Déryné Széppataki Róza Kolozsváron sokat tett az opera-előadások elindításáért és népszerűsítéséért. Talán ezért kapta a kolozsvári jelzőt az amúgy először Nagyváradon készült ételköltemény, amely Hajdú Károly alispán nevéhez fűződik. Az alispán Déryné látogatásának tiszteletére készítette ugyanis a kolozsvári rakott káposztát az erdélyi népi főzésmódok gazdag tárházának alkalmazásával. Déryné kis étkű volt, de feljegyezték, hogy a korabeli illemszabályok ellenére is háromszor kért a remek fogásból. A receptet hazavitte Pestre amely azóta különböző változatokat megélve ékesíti a magyar konyha gazdag kínálatát. Forrás: innen

Amint hidegebbre fordul az idő én már bizony a tartalmasabb ételeket részesítem előnyben. Az erdélyi vagy kolozsvári rakott káposzta nagy családi kedvenc. Igaz, kicsit időigényes az elkészítése, mint általában a rakott ételeké, de megéri fáradozni vele, ha nem fogy el, másnap újramelegítve talán még finomabb. Ízekben igazán gazdag fogás, remek egytálétel. Nagy előnye, hogy előre is összerakható, másnap csak be kell tolni a sütőbe és egy órácska leforgása alatt már tálalva is van az ínycsiklandozó ebéd vagy vacsora. Úgy tudom Erdélyben még főtt tojást is tesznek a rétegek közé és hirtelen sült karajjal kínálják, úgy még látványosabb és kiadósabb. Ezek után nézzük, hogyan készítem én.  

Elkészítési idő: 100 perc


Kolozsvári rakott káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált hús (lapocka)
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 vöröshagyma
  • 2-3 g fokhagyma
  • 20 dkg rizs
  • 4 dl tejföl
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • majoránna

Elkészítése:

  1. A káposztát, ha túl savanyú, átmossuk, kinyomkodjuk. 
  2. A rizst lobogó sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük
  3. A kolbászt felkarikázzuk, kevés zsiradékon átsütjük.
  4. A szalonnát zsírjára olvasztjuk, a szalonnapörcöket kiszedjük, a visszamaradt zsiradék felén megpároljuk az egyik apróra vágott vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával, beleforgatjuk a savanyú káposztát. 
  5. Őrölt borssal és majoránnával fűszerezzük.
  6. Kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk, időnként pótoljuk alatta a vizet.
  7. A megmaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a másik apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, beleforgatjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk.
  8. Egy tepsit vagy hőálló edényt fagyos zsírral kikenünk, elkezdjük rétegezni a hozzávalókat.
  9. Az edény aljára tesszük a káposzta egyharmad részét, rásimítjuk a rizs, majd a hús felét, rákerülnek a kolbászkarikák és a kisülő zsír fele. 
  10. Újabb káposztaréteg következik, amit meglocsolunk tejföllel, újra rizs és a hús másik fele, a maradék kolbász és zsírja, amit befedünk az utolsó réteg káposztával. 
  11. A tetejét bőven meglocsoljuk a maradék tejföllel, megszórjuk őrölt borssal és pirospaprikával.
  12. Sütőben  180°C-on kb 3/4-1 óra alatt készre sütjük.         







3 megjegyzés:

  1. Imádom, kérhetek? :) Szépek lettek a képek.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztán tálaltad, egyébként itthon mindenki szereti egyöntetűen. Nagyon finom tud lenni. Nehogy ezt főzzem ma ebédre, úgy megkívántam... :o)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket