2014. szeptember 16., kedd

Tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival









A lila-fehér tányéralátéteket és a kis agyag kaspót a SütniFőzni webáruház biztosította.


Gyors hétköznapi étel, melynek nagy előnye, hogy már jó előre összeállítható, így vendégváráshoz is nagyon ideális. A húst pácolni kell, annál finomabb lesz, minél több időt tölt a hús a pácban, a köretet meg előző este is összerakhatjuk, letakarva, hűtőben eláll felhasználásig. A csirkemell - bár én nagyon szeretem- valljuk be elég unalmas étel, de fűszerezéssel, pácolással, különféle szószokkal tálalva azért el lehet vinni mindig újabb és újabb irányba az amúgy semleges ízét. A tejfölös páctól omlósan puha lesz a hús és egy éjszaka alatt a fűszerek is jól átjárják. Ízlés szerint más fűszereket is bátran használhatunk hozzá. Nekem nagyon ízlett a kicsit különlegesebb körettel, de krumplipürével vagy tejszínben sült burgonyával is finom lehet. A receptet itt találtam, kevés változtatással készítettem el.


Elkészítési idő: 60 perc
Pihentetés: 8 óra

Tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival 


Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 20 dkg liszt

pác:

  • 15 dkg tejföl
  • 2 tojás
  • 4 g fokhagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • bors
  • pár csepp citromlé

köret:

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg tejföl
  • zsemlemorzsa

Elkészítése:

  1. Egy mélyebb edényben elkészítjük a pácot: a felvert tojásokhoz hozzákeverjük a tejfölt, zúzott fokhagymát és a fűszereket, néhány csepp frissen facsart citromlevet adunk hozzá.
  2. A csirkemelleket felszeleteljük, a vastagabb részeket enyhén kiklopfoljuk, alaposan beleforgatjuk a pácba.
  3. Lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  4. Másnap először elkészítjük a köretet: a héjában megfőzött krumplit kihűtjük, meghámozzuk.
  5. A vöröshagymát vékony félkarikákra szeljük, kevés olajon megfonnyasztjuk.
  6. Egy tepsit vagy jénait kikenünk vajjal, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a burgonya 1/3-ad részét, megsózzuk, rátesszük a párolt hagyma felét, ráreszeljük a sajt felét, néhány vajdarabkát teszünk rá, majd mindezt még egyszer megismételjük.
  7. Az utolsó adag krumplit már csak a tejföllel kenjük meg és zsemlemorzsával megszórjuk a tetejét.
  8. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  9. Amikor a köret már majdnem kész van, a húsokat kivesszük a pácból, beleforgatjuk a lisztbe és olajon mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, ne szárítsuk ki!
  10. Tálaláskor füstölt sajtot olvaszthatunk rá.   








3 megjegyzés:

  1. Ajjaj, ez nagyon jol nez ki :) S nagyon tetszik az uj fejleced :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik a husi és a köret is. A csirkemell nagy kedvenc, jó ötletet adtál egy újabb elkészítési módjához. És a köret is szuper, kipróbálós lesz mindkettő! :)

    VálaszTörlés
  3. Csodás látványnak! Gondolom az íze is nagyon finom lehet! A tányér alátét is nagyon tetszik!

    VálaszTörlés

Köszönöm a látogatást!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!