2014. december 13., szombat

Dióhabos linzer










A linzer az egyik legklasszikusabb ünnepi sütemény. Én is előszeretettel készítem húsvétra és a karácsonyi ünnepekre is, hisz kitűnő vendégváró, de egyszerű hétköznapi édességként is megállja a helyét, amikor valami igazán finom, de nem túl időigényes sütire vágyunk vagy csak fel szeretnénk tölteni az üresen tátongó kekszes dobozunkat. Az omlósan puha tészta és a nyári ízeket őrző házi gyümölcslekvár teszi olyan ellenállhatatlanná, ráadásul minél több időre sikerül eldugni családtagjaink és magunk elől is, annál finomabb lesz a tésztája. Most, hogy közeleg az év legszebb ünnepe, az alkalomhoz illően úgy gondoltam, hogy a szokványos, klasszikus változat helyett idén dióhabosat (is) fogok készíteni. Talán nem annyira mutatós, mint amikor az élénkpiros lekvár kikandikál a porcukorfelhőbe burkolódzó tésztarétegek alól, de tanúsíthatom, hogy rendkívül finom. Aki szívesen kipróbálná, biztos, hogy nem fog csalódni benne és a vendégeknek is újdonságként szolgálhat a többi klasszikus között. Sok sikert az elkészítéséhez!  


Dióhabos linzer

Hozzávalók:

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja

dióhab:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojásfehérje

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha nem állna össze kevés tejet vagy tejfölt adjunk még hozzá.
  2. Negyed órát pihentetjük.
  3. Enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk, különböző karácsonyi formákkal kiszúrjuk.
  4. A formák közepére kiskanállal halmokat teszünk a dióhabból, ehhez a tojásfehérjéket a cukor folyamatos hozzáadásával kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a darált diót.
  5. Sütőpapíros tepsire téve 180°C-on  kb 15-20 percig sütjük. 
  6. Ne süssük túl, szép világos maradjon! (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!)
  7. Porcukorral meghintve kínáljuk.



Forrás




2 megjegyzés:

  1. Dehogynem mutatós, Nea, nagyon is! :) El tudom képzelni, hogy mennyire finom! :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszik! Nem a megszokott lekváros-összeragasztós, hanem egy frappáns és ötletes megoldás... Igazán guszták ettek így is! Boldog Karácsonyt és kellemes készülődést!

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket