2014. január 31., péntek

Csudajó almatorta










Almás sütiből sosem elég! No meg aztán nem lehet vele nagyot tévedni sem, általában mindenki szereti. Ebben a hidegben ki sem dugtam ma az orromat a házból, inkább begyújtottam a sütőt és megsütöttem ezt a nagymamás süteményt. Vékony ropogós tészta az alja és rajta a jóóó sok zamatos töltelék. Sőt az egész torta majdnem csak töltelékből áll, nehezen lehetne ráfogni, hogy nem elég szaftos. Még a tetejét sem tészta borítja, hanem almaszeletek, melyeket megkentem leheletnyi rumos sárgabaracklekvárral. Közeleg a hétvége, akinek nincs ötlete, hogy mit süssön, annak ajánlom ezt a könnyű, gyümölcsös desszertet.  


Elkészítései idő: 60 perc
Pihentetés: 60 perc


Csudajó almatorta

Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához

tészta:

  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 1 kk porcukor
  • csipet só
  • 2 ek zsemlemorzsa

töltelék:

  • 1,2 kg alma
  • 10 dkg cukor  (az alma édességétől függően lehet több vagy kevesebb is)
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 1/2 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve
  • 1 mk őrölt fahéj

tetejére:

  • sárgabaracklekvár
  • rum
  • barnacukor

Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a sót és a porcukrot, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojással könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.
  2. Folpackba csomagolva legalább 1 órát hűtőben pihentetjük.
  3. Az almából 2 darabot félreteszünk, a többit meghámozzuk, lereszeljük, elkeverjük a mazsolával, dióval, reszelt citromhéjjal, citromlével, fahéjjal és a cukorral.
  4. A tésztát lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma alja és a kivajazott, kilisztezett formába fektetjük.
  5. Meghintjük a zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a levétől kinyomkodott reszelt almát. (kicsit nyomkodjuk le, hogy ne legyen hézagos)
  6. A félretett 2 almát meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, vékony cikkekre vágjuk, szépen elrendezzük a torta tetején.
  7. Az almaszeleteket kevés rummal (vagy vízzel) hígított sárgabaracklekvárral megkenjük, barnacukorral megszórjuk.
  8. Előmelegített sütőben 180-200°C-on kb 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
  9. Melegen vagy hidegen is adhatjuk, de langymelegen a legfinomabb.  






2014. január 30., csütörtök

Fokhagymás sült tarja hagymás törtburgonyával, párolt lilakáposztával













Recept nem is nagyon kell, hisz húst sütni és krumplit főzni mindenki tud, nagy varázslatok nincsenek ennek az ételnek az elkészítésében. Inkább csak ötletadásnak szánom. Igazán laktató, férfigyomorba való étek. Nekünk az egyik kedvenc téli fogásunk, gyakran készül többféle módon. Sajnos egyáltalán nem illeszthető be a diétás étrendbe, de hát télen, a hideg ellen néha kellenek a plusz kalóriák is. Van amikor karajból készítem, úgy light-osabb egy kicsit, de akkor a hús is szárazabb. Tarjából omlósabb, szaftosabb, ízesebb a végeredmény. Csak arra kell nagyon vigyázni, hogy a húst a kellő pillanatban vegyük ki a sütőből, ne száradjon ki, mert akkor ehetetlen "cipőtalp" lesz a végeredmény. Én most a legegyszerűbben, fokhagymásan készítettem el, de van amikor a húst gazdagon befűszerezem, esetleg előtte nap bepácolom és úgy sütöm meg. A párolt káposztát is lehet variálni, almával, aszalt szilvával vagy egy kis vörösborral megbolondítani.


Elkészítési idő: 60 perc


Fokhagymás sült tarja törtburgonyával, párolt lilakáposztával


Hozzávalók:
  • 1 kg tarja (nálam csontos)
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • zsír
  • frissen őrölt bors

hagymás tört burgonya:

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy vöröshagyma
  • zsír

párolt lilakáposzta:

  • 1 kg lilakáposzta
  • 1 vöröshagyma
  • zsír
  • cukor
  • (balzsam)ecet

Elkészítése:

  1. A tarját szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, inas részeket átvágjuk, hogy süléskor a hús ne ugorjon össze. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
  2. A hússzeleteket tepsibe tesszük, kevés zsírt adunk hozzá, aláöntünk 1 dl vizet, a fokhagymagerezdeket hozzádobjuk. Fóliával letakarva sütőbe tesszük.
  3. Fél óra múlva a megpuhult fokhagymagerezdeket egy kanálhát segítségével elkenjük a hússzeletek mindkét oldalán, a tepsit lefóliázva visszatoljuk a sütőbe.
  4. Amikor a hús megpuhult a fóliát levesszük, a hússzeleteket pirosra sütjük.
  5. Közben elkészítjük a hagymás törtburgonyát: a meghámozott, felkockázott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Egy másik edényben kevés zsiradékon megpuhítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a főtt burgonyát, burgonyatörővel összenyomkodjuk, összekeverjük, ha kell még sózzuk.
  6. Párolt lilakáposztához leszedjük a káposzta külső, sérült leveleit, negyedeljük, torzsáját  kivágjuk, vékony laskákra felaprítjuk. Egy edényben zsírt hevítünk, kevés cukrot karamellizálunk rajta, rátesszük a felkockázott vöröshagymát, megpároljuk, beleforgatjuk a lilakáposztát, sóval, köménnyel fűszerezzük, kevés vízzel, fedő alatt roppanós-puhára pároljuk. Ha szükséges a vizet menet közben pótoljuk Az ecetet csak a vége felé adjuk hozzá, átkeverjük.








2014. január 29., szerda

Ismerjük meg egymást újra!


Évekkel ezelőtt már végigsöpört egy hasonló játék a blogokon, melynek keretében hét dolgot kellett elárulni magunkról. Ezt a játékot élesztette fel és indította útjára most újra Szera. Engem Hankka és Macskanyelv hívott meg a játékba. Köszönöm nekik, hogy kipecáztak ... öööö, akarom mondani kipécéztek és felkértek a válaszadásra. Szívesen elárulok hét dolgot magamról, de a játékot tovább adni nem szeretném. Egyrészről, mert viharos gyorsasággal terjed - és gyorsan körbe is ér - a blogokon, így van aki többször is "horogra akad", másrészről nem mindenki kedveli az ilyen jellegű felkéréseket, így senkit nem szeretnék kellemetlen helyzet elé állítani. Remélem a játék elindítója nem haragszik meg rám ezért. Aki azonban szeretné tovább vinni a játékot, az rám való hivatkozással nyugodtan tegye meg.


A játékszabályok a következők:


1.  Linkeld be azt az embert a blogodba, aki kipécézett.
2.  Ossz meg magadról 7 dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
3.  Pécézz ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.
4.  Egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukon, hogy meghívtad őket a játékra.


Hét dolog magamról:



  1. Van a világon valaki, akivel a születésem percétől kezdve - de igazán már előtte is - elválaszthatatlanul együtt vagyok. Ő az ikertestvérem. Április 1-én születtünk, hét hónapra. Az apukám az egészet áprilisi tréfának hitte és először be sem akart menni a kórházba.
  2. Szeretem a régi korok hangulatát. Imádok ódon kastélyokban bolyongani és elképzelni, hogy régen kik és hogyan élhettek ott. A gödöllői Grassalkovich-kastélyt nagyon kedvelem, különös érzés fog el mindig, hogy tudom, azokban a szobákban Sissy is járt-kelt.      
  3. Szeretem szép dolgokkal körülvenni magam. Rajongok az antik tárgyakért és csipkékért.
  4. Legkedvesebb évszakom a tavasz. Imádom a májusi záporokat, a napfény melengető sugarait, az orgonák illatát, az ébredező természetet. És mindig nagyon várom, hogy hazaérkezzenek a gólyák.
  5. Szeretem a csend "hangjait", a gyertyafényt, a meghitt pillanatokat, a jó könyveket, a romantikus filmeket, a zsibvásárokat, a friss széna illatát, az otthon ízeit.
  6. Imádom az állatokat. Jelenleg 7 cicával élek együtt, de régen voltak kutyusaink is. Nem félek az egerektől és a pókoktól sem, de a kígyóktól és a hüllőktől irtózom.
  7. A hetes a szerencseszámom, de minden sorsfordító esemény is az életemben ehhez a számhoz köthető.






2014. január 21., kedd

Juharszirupos banánfánk







Nálam is elkezdődött a farsangi szezon a konyhában, reményeim szerint sorra gyártom majd a fánkokat. Az idei első fánknak ezt a banános változatot sütöttem meg. Szeretem a hagyományos szalagos és csörögefánkot is, de a gyümölcsösek különösen ízlenek. Nagyon hamar elkészül, még hirtelen felindulásból is neki lehet állni, mert nem kell keleszteni, csak pikk-pakk a nedves hozzávalókat összekeverni a szárazzal és a bő olajban szinte pillanatok alatt mosolygósra sülnek a falatnyi fánkocskák. A banán miatt nagyon laktató, ezért egyszerre túl sokat nem lehet belőle enni, főleg egy tartalmasabb leves után. Aki nem szereti a juharszirup ízét, az nyugodtan ki is hagyhatja, mézzel megcsorgatva vagy porcukorral meghintve is finom.    


Elkészítési idő: 30 perc


Juharszirupos banánfánk

Hozzávalók:
25-30 darabhoz

  • 2 dkg juharszirup
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 banán
  • 2 ek rum
  • 4 ek olaj
  • 28 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 dkg porcukor
  • 1 cs  vaníliás cukor
  • csipet só
  • olaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. A juharszirupot, tejet, tojásokat, banánt, rumot, olajat összeturmixoljuk.
  2. Lisztet, sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot és a sót egy másik tálban elkeverjük, majd beleszitáljuk a banános masszába, összeforgatjuk.
  3. Az olajat felhevítjük, egy evőkanál segítségével kis fánkokat szaggatunk bele, egyszerre csak 5-7 darabot, hogy legyen időnk gyorsan megforgatni.
  4. Ha mindkét oldaluk aranybarnára sült, papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük.
  5. A fánkokat juharsziruppal meglocsoljuk, banánkarikákkal díszítjük, forrón tálaljuk.


TIPP: 


  • Az olaj jó meleg legyen, de ne legyen túl forró, mert a fánkok külseje hamar megég, a belseje pedig nyers marad.
  • A kanalat minden szaggatás előtt mártsuk a felmelegített olajba, így könnyebben lecsúszik róla a tészta.
  • A fánk csak frissen jó, nem érdemes másnapra eltenni.








2014. január 16., csütörtök

Balzsamecetben sült mézes cékla fetával
















A hétvégén kint jártam a piacon, de a rossz idő miatt nem volt túl sok árus és nagy választék sem. Már hazafelé indultam, mikor megláttam az aranyos kis bébicéklákat. Céklát minden télen szoktam készíteni savanyúságnak, mert nagyon jó kis vitaminforrás és amúgy is imádom a gyönyörű bíbor színét és az ízét is. Ezen az oldalon találtam ezt a nagyon ígéretes céklasaláta receptet, így most nem a szokásos savanyúság lett belőle. A hozzávalókat sütőben kell összesütni és mire a cékla megpuhul magába szívja a mennyei mézes-balzsamos ízeket. Én csak friss pirítóssal eszegettem magában, de sült húsok mellé is finom köret lehet.


Elkészítési idő: 100 perc


Balzsamecetben sült mézes cékla fetával

Hozzávalók:


  • 50 dkg (bébi)cékla
  • 10 dkg feta sajt
  • 1/2 dl olíva
  • 1-2 ek balzsamecet
  • 1 ek méz
  • 1/2 csokor snidling (nálam újhagymaszár)
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A (bébi)céklákat meghámozzuk, negyedeljük, egy mélyebb tálba tesszük. Ha nagyobb a cékla kisebb kockákra vágjuk.
  2. Meglocsoljuk mézzel, balzsamecettel, olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk. Jól összeforgatjuk.
  3. A tál tartalmát tűzálló edénybe öntjük, a tetejét rátéve 180-200°C-n 60-80 perc alatt megsütjük.
  4. Ha a kés könnyen belemegy a céklába, akkor van készen.
  5. A megsült céklát egy tálba öntjük, citromlével, olívaolajjal megcsorgatjuk, tetejére felkockázott feta sajtot és apróra vágott snidlinget szórunk







2014. január 14., kedd

Csirke nuggets házilag
















Jó ideje nem járok már gyors éttermekbe, de a chiken nuggets-et nagyon sokáig kedveltem és gyakran fogyasztottam is. Mióta azonban tüzetesebben utánanéztem, hogy milyen összetevőket is tartalmaz, hááát elment a kedvem a további fogyasztásától, így inkább kikísérleteztem az itthoni változatot. Nem kell szakács végzettséggel rendelkezni hisz meglepően egyszerű az elkészítése és így még biztos is lehetek benne, hogy 100 % szín húsból van mindenféle "adalékok" nélkül. A bundázott húsok elkészítéséhez mostanában nagyon népszerű a panko, vagy más néven japán zsemlemorzsa, ami nagyon finom ropogós bundát eredményez. Ez most nekem nem volt itthon, - és nem is olcsó - de egy ideje felfedeztem az extra könnyű rusztikus házi morzsát, ezzel is majdnem ugyanazt az eredményt lehet elérni. Nagyobb szemű, durvább textúrájú, mint a hagyományos morzsa, de pont ettől lesz a benne készített étel légiesen könnyű. A morzsába karakteres ízű kemény sajtokat is kevertem és a felébe illatos kakukkfüvet tettem. Mindkét változat nagyon ízlett. A panírhoz még lehet keverni édes vagy csípős pirospaprikát, csirke fűszersót. Én a húst előző este tejben áztattam, ez a mozzanat ki is hagyható, de ha finom omlós végeredményt szeretnénk kapni, akkor ne spóroljunk ezen. A ropogós húsokat kínálhatjuk sült burgonyával vagy jól illik hozzá a coleslaw saláta is. Mártogatósként mézes-mustáros, csípős ketchupos vagy barbecue szószt kínáljunk mellé, de az édes-savanyú mártás is rendkívül jól illik hozzá.


Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 4-8 óra


Csirke nuggets házilag

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 1,5-2 dl tej
  • 3 g fokhagyma
  • frissen őrölt bors

panírozáshoz:

  • 1 bögre liszt
  • 2 tojás
  • 1 bögre panko morzsa
  • 2-3 ek parmezán
  • 2-3 ek cheddar
  • 1/2 tk só
  • (kakukkfű) 

mézes-mustáros szósz:

  • 3 ek dijoni mustár
  • 2 ek majonéz
  • 2 ek méz

csípős ketchupos szósz:

  • 4-5 ek ketchup
  • 2 ek majonéz
  • ízlés szerint chili szósz

Elkészítése:

  1. A csirkehúst falatnyi darabokra vágjuk, egy tálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, rányomjuk a fokhagymát, jól összeforgatjuk, majd felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi. Néhány órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  2. A panírhoz egy tálba öntjük a panko morzsát, hozzáreszeljük a kétféle sajtot és hozzáadunk 1/2 teáskanál sót. ( + zöld fűszerek, ami lehet: oregano, kakukkfű, vagy olasz fűszerkeverék)
  3. A húsokat kiszedjük a fokhagymás tejből, lecsepegtetjük, papírtörlőn leszárítjuk, lisztbe, felvert tojásba végül a sajtos/fűszeres morzsába forgatjuk.
  4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit ecsettel vékonyan megolajozunk, rárakosgatjuk a bepanírozott húsokat, olajjal vékonyan megspricceljük a tetejüket is.
  5. 200C-os sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.
  6. A kétféle mártogatóshoz külön-külön összekeverjük a hozzávalókat.
  7. A megsült nuggets-ok mellé sült burgonyát és a mártogatósokat kínáljuk, de a coleslaw saláta is nagyon jól illik hozzá.