2014. július 24., csütörtök

Fetás görögdinnye saláta










Forró nyári napokon nincs jobb, mint egy üdítően frissítő salátával kiülni a teraszra vagy egy árnyas fa alá letelepedni vele és jóízűen elfogyasztani azt. A receptet én Nigellától kölcsönöztem, de sok blogon láttam csak fetával és lilahagymával elkészítve is. Aki szereti az édes-sós ízeket, az biztosan nem fog csalódni benne, mert bár kicsit furának tűnhet a hozzávalók összeházasítása, a saláta mégis rendkívül finom. Aki szereti kicsit fűszeresebben, az néhány tekerésnyi borsot is tehet rá. Én a mentát is elhagytam, mert nem szeretem az ízét salátákban, ellenben petrezselyemmel alaposan megszórtam, nagyon jó vízhajtó hatása van. Csak azt tudom mondani, hogy meg kell kóstolni, ízlelgetni, ... és aztán rájárni, míg el nem fogy.

Elkészítési idő: 15 perc
Pihentetés: 1-2 óra


Fetás görögdinnye saláta

Hozzávalók:


  • 1,5 kg édes görögdinnye
  • 2 citrom (eredetileg lime)
  • 1 lilahagyma
  • 25 dkg feta
  • 10 dkg kimagozott fekete olajbogyó
  • kevés extra szűz olívaolaj
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 csokor friss menta (elhagytam)
  • kevés frissen őrölt bors (elhagytam)

Elkészítése:

  1. A lilahagymát vékony félkarikákra vágjuk, meglocsoljuk a kifacsart citrom levével, kicsit állni hagyjuk.
  2. A görögdinnye magjait kiszedjük, a húsát nagyobb, de falatnyi darabokra vágjuk, a fetát is hasonló darabokra aprítjuk.
  3. A dinnyét és a fetát egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a lilahagymát a citromlével együtt, a felaprított olajbogyót, a durvára tépkedett petrezselyemleveleket és mentát.
  4. Meglocsoljuk az olívaolajjal, meghintjük kevés frissen őrölt borssal, az egészet óvatosan összeforgatjuk
  5. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei, jó hidegen tálaljuk.      






2014. július 20., vasárnap

Görög gyümölcsleves










Nagyon meleg van, de enni azért kell. Nekünk ilyenkor a hideg kovászos uborka magában, a jeges nyalánkságok és a pincehideg gyümölcslevesek esnek a legjobban. Nem tudom Görögországban létezik-e ez a leves vagy csak az egyik alkotóeleméről, a görögdinnyéről kapta a nevét, de mindenesetre irtó hamar elkészíthető és még a tűzhelyet sem kell igénybe venni hozzá. Itt a nyári gyümölcsözön, épp időszerű az elkészítése, és még az is jó benne, hogy aszerint válogathatjuk össze a gyümölcsöket, hogy mit szeretünk. Ha csak csupa édes gyümölcs kerül bele, akkor kevéske citromlével tehetjük pikánsabbá, ha gyerekek nem esznek belőle, akkor pedig egy-két evőkanálnyi rummal vagy triple-sec-el is megbolondíthatjuk. Könnyed, kellemesen üdítő leves.   


Elkészítési idő: 10 perc
Pihentetés: 2-3 óra


Görög gyümölcsleves

Hozzávalók:

  • 1 liter 100%-os narancslé 
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs vaníliás cukor
  • ízlés szerint porcukor vagy méz
  • gyümölcsök vegyesen

pl.: görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye, meggy, málna, áfonya, szeder, nektarin, sárgabarack, őszibarack, banán,  ribizli, ananász, narancs, kivi, körte


Elkészítése:

  1. A narancslevet egy edénybe öntjük, a tejszínt vékony sugárban, állandó keverés mellett öntjük hozzá, vigyázva, hogy ki ne csapódjon, ízlés szerint édesítjük.
  2. Beletesszük a felaprított gyümölcsöket.
  3. Jól behűtve tálaljuk.











2014. július 18., péntek

In memoriam



BALIKA

 2013 (?) - 2014.06.06


"Ha elszakítanak tőlünk valakit, akit szeretünk, úgy adhatunk neki hosszú életet, ha szeretetünk sosem szűnik."
(A holló c. film)









2014. július 16., szerda

Bögrés sárgabarackos pite










A néhány nappal ezelőtti lekvárbefőzéskor eszembe jutott, hogy valami isteni sütit is készíteni kellene sárgabarackból, így félre is tettem egy süteményre valót belőle. Csak egy igazán egyszerű, gyorsan elkészülő kevert sütit terveztem ebben a hőségben, amivel nem kell túl sokat foglalkozni, de jól esik desszertként egy könnyű nyári ebéd után. Rupáner-Gallé Margó konyhájában meg is leltem a megfelelő receptet. Az édes, zamatos barack lágyan beleolvad a könnyű pite tésztába, és valóban mesésen finom. Maga a tészta nagyon jó állagú, nem száraz, egyáltalán nem édes, savanykásabb gyümölcsök is jól illenek hozzá, hisz a tetejét a végén még úgyis megszórjuk cukorral. Minden más gyümölccsel szederrel, szilvával, cseresznyével, meggyel, málnával vagy ami épp a kertben érik, el lehet készíteni. Nézzetek be Margóhoz, rengeteg jó házias étel, gyorsan elkészülő süti található nála, pl. van bögrés aranygaluska és bögrés női szeszély is a repertoárjában. Jól hangzik ugye? Margónak köszönöm a receptet, csak úgy falta a sütit a család.      


Elkészítési idő: 45 perc


Bögrés sárgabarackos pite

Hozzávalók:

1 bögre = 2,5 dl

tészta:


  • 2,5 bögre liszt
  • 3/4 bögre cukor
  • 3/4 bögre olaj
  • 4 dl tejföl
  • 4 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só

tetejére:


  • 50 dkg sárgabarack
  • cukor

Elkészítése:


  1. A tészta hozzávalóit összekeverjük, csomómentesre eldolgozzuk.
  2. Sütőpapírral bélelt, kb 30x35 cm-es tepsibe öntjük a masszát.
  3. A sárgabarackot felkockázzuk, héjával lefelé sűrűn megrakjuk vele a tésztát.
  4. Tetejét ízlés szerint, alaposan megszórjuk kristálycukorral.
  5. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 30 percet sütjük (Tűpróba!)








2014. július 14., hétfő

Sárgabaracklekvár diabetikusan



















A hétvégén kint voltam a kedvenc piacomon és beszereztem a sárgabarackot a lekvár főzéshez. Néhány éve kihalt a kis barackfánk, de jövőre talán már újból saját termésből tudok befőzni. Sajnos elég negatív tapasztalataim voltak az árut és az árakat illetően. Zömében éretlen, kemény barackokat árultak, amiből ugye nem lehet megfelelő minőségű lekvárt befőzni, de igazán a túlérettből sem. Szerencsére sikerült megfelelő puhaságú, jó édes, igazi magyar kajszi barackot vásárolnom, igaz jócskán megkérték az árát, na de a minőség az sosem (volt) olcsó. A családban ez a legkedveltebb lekvár, így minden évben kerül belőle a kamra polcra jó néhány üveggel. És hogy miért diabetikusan főzöm? Néhányan már tudjátok, - bár ezt a blogon azt hiszem még egyszer sem említettem - hogy évek óta cukorbeteg vagyok, így muszáj erre odafigyelnem. Persze ma már rengeteg a választék diabetikus lekvárokból is az üzletek polcain, de én bevallom, nekem még egyik sem ízlett és irreálisan drága is. Mióta megjelent ez a befőzőcukor, azóta teljesen elégedett vagyok a végeredménnyel, más gyümölcsök tekintetében is. Még sosem romlott meg a vele eltett lekvárom és kora tavasszal az utolsó felbontásra váró üveg is ugyanolyan pompás narancs színben tündököl. A baracklekvár főzésénél is mindenki másra esküszik, van aki nem húzza le a héját és ledarálja a gyümölcsöt. Én évekkel ezelőtt, egyszer tettem el így, az előbb említett módon, de az nem ízlett a családnak és bevallom nekem sem. A lekvár egy idő után teljesen besötétedett és beton keménységűvé szilárdult, alig bírtam kiszedni az üvegből. Süteményekbe elhasználtam ugyan, de akkor megfogadtam, hogy többé nem fogok spórolni az idővel és az energiával. Most egy kisebb mennyiség befőzését írtam le a receptben, persze ahol nagy a család ott lehet többszörözni az adagot. A lényeg, hogy l doboz befőzőcukor 1 kg gyümölcshöz ajánlott. De én ezt sem szoktam szentírásnak venni, mivel most is nagyon édes volt a barack, így a 3 kg-hoz csak 2 dobozt használtam fel. Kóstolásra nekem így a lekvár íze tökéletes volt. Hogy mennyi ideig kell főzni, arra pontos útmutatást nem tudok adni, függ a mennyiségtől, a gyümölcs érettségi állapotától és hogy ki milyen állagúra szeretné. Mi leggyakrabban kalácsra kenve, palacsintába, fánkhoz használjuk el, így kicsit hígabbra hagyom, beleszámítva, hogy állásában is még kicsit sűrűsödni fog.


Elkészítési idő: 60-90 perc

Hozzávalók:

  • 3 kg sárgabarack (tisztán mérve, mag és héj nélkül)
  • 3 doboz Dr Oetker diabetikus befőzőcukor


Elkészítése:

  1. A sárgabarackok alját keresztben  bevágjuk, 1-2 percre forrásban lévő vízbe tesszük, szűrővel kiemeljük, majd hideg víz alá tartjuk, lecsöpögtetjük így a gyümölcs héját könnyedén el tudjuk távolítani.
  2. A lehéjazott barackokat kimagozzuk, ha kisebbek csak félbe, ha nagyobb szemek akkor negyedekbe vágjuk.
  3. Vastag aljú edénybe tesszük - hogy főzés közben ne égjen le -  és mérsékelt lángon feltesszük főni.
  4. Gyakori kevergetés mellett a kívánt sűrűségűre főzzük. 
  5. Befejezés előtt nagyobbra csavarjuk a lángot és ha a lekvár folyamatosan forr beleöntjük a befőzőcukrot, összekeverjük és 1-2 percig tovább főzzük. 
  6. A lekvárt még forrón, tiszta, csírátlanított üvegekbe töltjük, jól záródó csavaros tetővel lezárjuk és 5 percre fejtetőre állítjuk, majd talpára visszafordítjuk.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk 2-3 nap alatt kihűlni.







2014. július 11., péntek

Citromos áfonyás kenyér










Egy egyszerű gyümölcsös délutáni desszert. Az édes és savanyú íz harmonikus találkozása egy negyed óra alatt összedobható süteményben. Bármilyen más friss vagy fagyasztott bogyós gyümölccsel is elkészíthető, de mivel éppen volt itthon kevéske áfonya, így most nálam ezzel készült. Tésztáját lehet dúsítani magvakkal, dióval, mandulával, mogyoróval, úgy még kiadósabb és finomabb. Akár piknikezéshez, strandoláshoz is magunkkal vihetjük, vagy egy bögre hideg tejjel mennyei uzsonna.


Elkészítési idő: 80 perc

Citromos áfonyás kenyér

Hozzávalók:

  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 citrom héja és leve
  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt + 1 ek
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1- 1,2 dl tej
  • 15-20 dkg áfonya

Elkészítése:

  1. Egy edényben összekeverjük a vajat, cukrot, citrom levét és reszelt héját, tojásokat.
  2. Egy másik edényben összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, sót és sütőport, majd a tejet és a vajas-cukros keveréket felváltva hozzákeverjük a liszthez.
  3. Az áfonyát meghintjük 1 evőkanál liszttel, ez segít elkerülni, hogy a gyümölcs lesüllyedjen, a felesleget lerázzuk,  majd óvatosan a tésztába keverjük.
  4. A masszát egy kisebb kivajazott formába öntjük, (nálam 7x12x24 cm) 175°C-os előmelegített sütőben kb 1 órát sütjük. (tűpróba!)
  5. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük.
  6. Tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.






2014. július 4., péntek

Anyukám sajtos pogácsája







Régi családi receptek után nézelődve akadtam rá erre a pihe-puha tésztájú sajtos pogácsa receptre a receptes füzetemben. Gyerekkoromban sokszor sütötte az Anyukám, emlékszem nagyon szerettük, aztán jó sok időre feledésbe is merült. Bár a kelt tésztáknak nincs párja, de sajnos időigényesek, így legtöbbször a kedvenc túrós pogácsánkra esik a választás, ha sósra vágyunk, mert az ráér pihengetni egész éjszaka a hűtőben, reggel pedig olyan jó a frissen sült pogácsa illatára ébredni. Légiesen könnyű a tésztája és mint minden kelt tészta, ez is langymelegen a legfinomabb, de ha megéri a másnapot még akkor is puha marad. Nekem ebből a mennyiségből 4 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatva 85 db pogácsám lett.

Elkészítési idő: 90 perc

Anyukám sajtos pogácsája

Hozzávalók:

tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj vagy margarin
  • 2 dl tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg trappista sajt
  • 1-1,5 csapott ek só

kovász:

  • 1 dl langyos tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor

tetejére:

  • 1 egész tojás
  • 10 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése:

  1. A langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt
  2. A lisztet egy mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, elmorzsoljuk benne a puha vajat, majd a reszelt sajtot is.
  3. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojások sárgáját, beleöntjük a tejfölt,  felfuttatott élesztőt, közepes keménységű tésztává gyúrjuk.
  4. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk.
  5. A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, csipetnyi reszelt sajtot teszünk a tetejére, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, tiszta konyharuhával letakarva 1 órát kelni hagyjuk.
  6. Közben előmelegítjük a sütőt, 180°C-on kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük  (sütési idő tájékoztató jellegű, ne süssük túl a pogácsát, mert kiszárad, inkább többször nézzünk rá!)