2014. szeptember 30., kedd

Ropogós csirkefalatok











Néha nagy szükség van a gyorsan és egyszerűen elkészíthető receptekre, ebédötletekre. Általában szívesen pepecselek a konyhában, de velem is előfordul néha, hogy nincs kedvem főzni vagy egyszerűen csak nem jut idő a több órás fogások elkészítésére. Ha előre tudom, hogy másnap nem lesz sok időm főzni, akkor a legkézenfekvőbb, hogy előző este húst pácolok, így másnap kevés időráfordítással mégis meleg és finom ebédet ehetünk. Zsemlemorzsa helyett utóbbi időben inkább ropogós panko-morzsába vagy összetört kukoricapehelybe forgatom a húst és nem bő olajban sütöm ki, hanem tepsibe téve, csak leheletnyi olajjal megspriccelve a sütőbe tolom. Így nincs olajszag a lakásban és nem tocsog a zsiradékban sem, arról már nem is beszélve, hogy mennyivel egészségesebb így elkészítve. Csirkemell helyett csirkecomb-filét is használhatunk, illetve joghurtban is pácolhatjuk a húst, de akkor csak kukoricapehelyben forgassuk meg. Fűszerezni bármivel lehet, amit szeretünk, én most a csirkéhez különösen jól illő fűszereket használtam és mivel volt itthon füstös ízű paprikám, az is került bele. Krumplipürével és házilag, friss tormával készített céklasalátával kínáltam.


Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 30 perc

Ropogós csirkefalatok

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 2 tojás
  • 2-3 g fokhagyma
  • 1 tk cayenne bors
  • 1 tk spanyol füstös paprika  (helyette jó a sima csemegepaprika is)
  • 1 tk oregano
  • 1 tk majoránna
  • frissen őrölt bors
  • 3-4 ek olaj
  • kukoricapehely
  • olívaolaj

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra
  2. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  3. A csirkemelleket ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a a zúzott fokhagymát, fűszereket, rácsorgatjuk az olajat.
  4. Alaposan összeforgatjuk, legalább fél órát - ha van idő, akkor egy éjszakát - a hűtőben pihentetjük.
  5. A kukoricapelyhet egy zacskóba tesszük, sodrófával durvára törjük, a tojásokat felverjük.
  6. Néhány húsdarabot belemártunk a tojásba, majd egyenesen a kukoricapelyhes zacskóba dobjuk őket, a zacskó száját szorosan összezárva összerázzuk az egészet, hogy a panír szép egyenletesen bevonja a húst.
  7. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg elfogynak a húsfalatkák.
  8. A bepanírozott darabkákat egyesével a sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, tetejüket kevés olívaolajjal megspricceljük.
  9. A csirkecsíkokat kb 15-20 perc alatt ropogósra sütjük a sütőben.
  10. Rizzsel, krumplival, salátával kínáljuk, de adhatunk mellé nyers zöldséget is különféle mártogatósokkal. 







2014. szeptember 18., csütörtök

Kávészem

















A fotózáshoz a kellékeket a SütniFőzni webshop biztosította 


Kávé mellé kávészem alakú sütemény. És még az íze is kávés. Sajnos nem sütés nélküli édesség, de még így is a villámgyorsan elkészülő kategóriába tartozik. Jönnek a hűvös esték, jó lesz elmajszolni a forró kávé vagy tea mellé. Aki szeretné, olvasztott csokiban is megmártogathatja a kávészemeket, de szerintem így is pont elég édes. Kívül mutatós, belül pedig krémesen omlós. Jó étvágyat hozzá!

Elkészítési idő: 30 perc


Kávészem

Hozzávalók:
kb 20 darabhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tk keserű kakaópor
  • 6 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1-2 ek tejföl
  • néhány csepp vanília kivonat
  • 1 tk instant kávé (1 ek meleg tejben feloldva)
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A puha vajat krémesre keverjük a cukorral, hozzáadjuk  tejfölt, a tejben feloldott kávét és a vaníliát
  2. Beleszitáljuk liszttel elkevert kakaóport és hozzáadunk egy csipet sót, egynemű tésztává gyúrjuk.
  3. Lágy állagú, de jól formázható masszát kell kapjunk.
  4. Olajozott kézzel cseresznye méretű, hosszúkás golyókat formálunk.
  5. Vízbe mártott fogpiszkálóval - hogy ne ragadjon a tésztába - egy mélyedést nyomunk a tészta közepébe.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kávészemeket és előmelegített sütőben 200°C-on kb 10-15 perc alatt készre sütjük.
  7. Ne hagyjuk, hogy megbarnuljon.
  8. A kihűlt kávészemeket olvasztott csokoládéban is megmárthatjuk, de így is nagyon finom.



Forrás: itt








2014. szeptember 16., kedd

Tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival









A lila-fehér tányéralátéteket és a kis agyag kaspót a SütniFőzni webáruház biztosította.


Gyors hétköznapi étel, melynek nagy előnye, hogy már jó előre összeállítható, így vendégváráshoz is nagyon ideális. A húst pácolni kell, annál finomabb lesz, minél több időt tölt a hús a pácban, a köretet meg előző este is összerakhatjuk, letakarva, hűtőben eláll felhasználásig. A csirkemell - bár én nagyon szeretem- valljuk be elég unalmas étel, de fűszerezéssel, pácolással, különféle szószokkal tálalva azért el lehet vinni mindig újabb és újabb irányba az amúgy semleges ízét. A tejfölös páctól omlósan puha lesz a hús és egy éjszaka alatt a fűszerek is jól átjárják. Ízlés szerint más fűszereket is bátran használhatunk hozzá. Nekem nagyon ízlett a kicsit különlegesebb körettel, de krumplipürével vagy tejszínben sült burgonyával is finom lehet. A receptet itt találtam, kevés változtatással készítettem el.


Elkészítési idő: 60 perc
Pihentetés: 8 óra

Tejfölben pácolt csirkemell tepsis reszelt krumplival 


Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 20 dkg liszt

pác:

  • 15 dkg tejföl
  • 2 tojás
  • 4 g fokhagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • bors
  • pár csepp citromlé

köret:

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg tejföl
  • zsemlemorzsa

Elkészítése:

  1. Egy mélyebb edényben elkészítjük a pácot: a felvert tojásokhoz hozzákeverjük a tejfölt, zúzott fokhagymát és a fűszereket, néhány csepp frissen facsart citromlevet adunk hozzá.
  2. A csirkemelleket felszeleteljük, a vastagabb részeket enyhén kiklopfoljuk, alaposan beleforgatjuk a pácba.
  3. Lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  4. Másnap először elkészítjük a köretet: a héjában megfőzött krumplit kihűtjük, meghámozzuk.
  5. A vöröshagymát vékony félkarikákra szeljük, kevés olajon megfonnyasztjuk.
  6. Egy tepsit vagy jénait kikenünk vajjal, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a burgonya 1/3-ad részét, megsózzuk, rátesszük a párolt hagyma felét, ráreszeljük a sajt felét, néhány vajdarabkát teszünk rá, majd mindezt még egyszer megismételjük.
  7. Az utolsó adag krumplit már csak a tejföllel kenjük meg és zsemlemorzsával megszórjuk a tetejét.
  8. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  9. Amikor a köret már majdnem kész van, a húsokat kivesszük a pácból, beleforgatjuk a lisztbe és olajon mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, ne szárítsuk ki!
  10. Tálaláskor füstölt sajtot olvaszthatunk rá.   








2014. szeptember 7., vasárnap

Tejfölös csodabogár
















Ez a süti annyira egyszerű és annyira finom! Andi konyhájában akadtam rá, mert kellett valami gyors édesség mára. Érdekes kinézetét, mintha apró bogárkák lennének benne, a tésztájába kerülő csokidara adja, talán innen az elnevezés, de a "csoda" jelző is megállja a helyét, mert tényleg nagyon ízletes és mutatós sütemény, ezen kívül még költséghatékony is. Igazi hétvégi házi süti, pihe-puha tésztával, nagyon csokis ízzel. Kávé, tea mellé, de egy tartalmasabb ebéd után is nagyon jól tud ám esni.    


Elkészítési idő: 45 perc


Tejfölös csodabogár

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 nagy doboz (375 gr) tejföl
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg tortadara

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral, csipet sóval, hozzáadjuk a tejfölt, cukrot, tojásokat, jól összekeverjük.
  3. A legvégén keverjük bele a tortadarát, így nem lesz ideje elázni.
  4. A masszát sütőpapíros tepsibe (kb 20x30 cm) öntjük, 160-170°C-on  kb 30 perc alatt készre sütjük, de közben nem nyitogatjuk a sütőajtót!
  5. A tetejére csokimázat is készíthetünk, de porcukorral megszórva is finom.  







2014. szeptember 6., szombat

Kolozsvári rakott káposzta













A jászberényi születésű Déryné Széppataki Róza Kolozsváron sokat tett az opera-előadások elindításáért és népszerűsítéséért. Talán ezért kapta a kolozsvári jelzőt az amúgy először Nagyváradon készült ételköltemény, amely Hajdú Károly alispán nevéhez fűződik. Az alispán Déryné látogatásának tiszteletére készítette ugyanis a kolozsvári rakott káposztát az erdélyi népi főzésmódok gazdag tárházának alkalmazásával. Déryné kis étkű volt, de feljegyezték, hogy a korabeli illemszabályok ellenére is háromszor kért a remek fogásból. A receptet hazavitte Pestre amely azóta különböző változatokat megélve ékesíti a magyar konyha gazdag kínálatát. Forrás: innen

Amint hidegebbre fordul az idő én már bizony a tartalmasabb ételeket részesítem előnyben. Az erdélyi vagy kolozsvári rakott káposzta nagy családi kedvenc. Igaz, kicsit időigényes az elkészítése, mint általában a rakott ételeké, de megéri fáradozni vele, ha nem fogy el, másnap újramelegítve talán még finomabb. Ízekben igazán gazdag fogás, remek egytálétel. Nagy előnye, hogy előre is összerakható, másnap csak be kell tolni a sütőbe és egy órácska leforgása alatt már tálalva is van az ínycsiklandozó ebéd vagy vacsora. Úgy tudom Erdélyben még főtt tojást is tesznek a rétegek közé és hirtelen sült karajjal kínálják, úgy még látványosabb és kiadósabb. Ezek után nézzük, hogyan készítem én.  

Elkészítési idő: 100 perc


Kolozsvári rakott káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált hús (lapocka)
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 vöröshagyma
  • 2-3 g fokhagyma
  • 20 dkg rizs
  • 4 dl tejföl
  • őrölt bors
  • pirospaprika
  • majoránna

Elkészítése:

  1. A káposztát, ha túl savanyú, átmossuk, kinyomkodjuk. 
  2. A rizst lobogó sós vízben félpuhára főzzük, leszűrjük
  3. A kolbászt felkarikázzuk, kevés zsiradékon átsütjük.
  4. A szalonnát zsírjára olvasztjuk, a szalonnapörcöket kiszedjük, a visszamaradt zsiradék felén megpároljuk az egyik apróra vágott vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával, beleforgatjuk a savanyú káposztát. 
  5. Őrölt borssal és majoránnával fűszerezzük.
  6. Kevés vizet aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk, időnként pótoljuk alatta a vizet.
  7. A megmaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a másik apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, beleforgatjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk.
  8. Egy tepsit vagy hőálló edényt fagyos zsírral kikenünk, elkezdjük rétegezni a hozzávalókat.
  9. Az edény aljára tesszük a káposzta egyharmad részét, rásimítjuk a rizs, majd a hús felét, rákerülnek a kolbászkarikák és a kisülő zsír fele. 
  10. Újabb káposztaréteg következik, amit meglocsolunk tejföllel, újra rizs és a hús másik fele, a maradék kolbász és zsírja, amit befedünk az utolsó réteg káposztával. 
  11. A tetejét bőven meglocsoljuk a maradék tejföllel, megszórjuk őrölt borssal és pirospaprikával.
  12. Sütőben  180°C-on kb 3/4-1 óra alatt készre sütjük.