2015. január 28., szerda

Kínai szezámmagos csirke











Nagyon szeretem az ázsiai konyha mesés, édes-savanyú ízvilágát és sajnos elég gyakran el is csábulok egy-egy ropogós csirkefalatkára vagy egy jó csípős szecsuáni marhára. Ha nem jutok el kedvenc, megbízható kínai büfémbe, de falatoznék végre egy jó kis kínait, akkor marad a "home made" lehetőség. Mondjuk ennek is meg van az előnye, mert így legalább tudom mit teszek bele, ízfokozót azt biztosan nem, amitől mint tudjuk minden olyan nagyon finom. Maga az étel nem túl bonyolult, bár egy kicsit pepecselős, de nem vészes. A végeredmény egy omlósan pihe-puha hús, ropogós bundájú tésztakéregben, édes-csípős-ragacsos mázban fürdetve. Hamisítatlan egzotikus ízélmény, saját konyhánkból, kínai-kaja rajongók ne hagyják ki!


Kínai szezámmagos csirke


Hozzávalók:
  • 1 nagy csirkemellfilé
pác:
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek szezámolaj
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 tk barna cukor

bunda:
  • 7 ek liszt
  • 1 tk só
  • 1/2 tk őrölt bors
  • 1,5 tk sütőpor
  • 3 ek kukoricakeményítő
  • 1 felvert tojás
  • 1 ek olívaolaj
  • kb 1-1,5 dl víz

szósz:
  • 2 ek méz
  • 2 ek chiliszósz (vagy csípős paprikakrém)
  • 6 ek ketchup
  • 4 ek szójaszósz
  • 1/2 csésze víz
  • 4 ek pirított szezámmag

kisütéhez:
  • olaj

Elkészítése:

  1. A csirkemellfilét falatnyi darabokra vagy vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk.
  2. A pác hozzávalóit összekeverjük, a húst alaposan beleforgatjuk és legalább 1 óra hosszára hűtőbe tesszük.
  3. A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.
  4. A bundához egy tálban összekeverjük a hozzávalókat és annyi vizet öntünk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. (A tészta se túl híg, se túl sűrű ne legyen. Ha túl híg lefolyik a húsról, ha meg túl sűrű, akkor nagyon vastag lesz a bunda) 
  5. A szószhoz egy edénybe tesszük a ketchupot, mézet, chiliszószt, szójaszószt és a vízzel felöntve tűzre rakjuk, mártás sűrűségűre beforraljuk. Belekeverjük a pirított szezámmagot, melyből egy keveset félrerakunk.   
  6. Bő olajat hevítünk.
  7. A húsdarabokat lecsepegtetjük, beleforgatjuk a masszába és kis adagokban kisütjük, papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, majd megforgatjuk a szószban.
  8. Azonnal tálaljuk, főtt rizst kínálunk a szezámmagos csirkefalatkákhoz, melyet a tányéron még a félretett szezámmaggal ill. apróra vágott petrezselyemmel meghintünk.  








8 megjegyzés:

  1. Hű de finom! Nagyon ínycsiklandozó!
    Nálunk is voltak hasonló falatkák decemberben :-) Mi is nagyon szeretjük a kínait, a hétvégén is volt, édes-savanyú :-)

    VálaszTörlés
  2. Én annyira nem rajongok a kínai konyháért, csak a csípős-savanyúlevesüket imádom és még pont ezt az édes, mázas, szezámos csirkegombócokat, meg a zöldséges tésztájukat.
    Na jó a tavaszi tekercset is megeszem szívesen, de másra nem nagyon emlékszem, hogy annyira ízlett volna, de a szilva szaké, az igen, amit egyes kínai éttermekben /nem büfé szinten/ hoznak az étkezés végén a ház ajándékaként. Irtó gusztán megcsináltad ezt az ételt, most szívesen beugranék hozzád egy adagra:-))))

    VálaszTörlés
  3. Ezt nagyon szeretném, van is itthon minden hozzávaló !:)

    VálaszTörlés
  4. Ezzel csak felizgattál. De még mennyire. Imádom a kínai konyhát. Nekem is van hasonló receptem, de ezt is feltétlen ki fogom próbálni. Nagyon guszti!

    VálaszTörlés
  5. Hm,nagyon szeretem!!!! Köszönöm,hogy leírtad a receptet!!!!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta! Nem sokszor de már ettem kínai ételt ismerem és tetszik ez az ízvilág! Eddig még nem próbálkoztam elkészíteni!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen a hozzászólásokat. Nekünk nagyon ízlett, szerintem aki szereti az egzotikus ételeket nem fog benne csalódni. Sok sikert kívánok, aki rászánja magát az elkészítésére!

    VálaszTörlés
  8. A bejegyzésed első mondatát mintha én írtam volna. :)
    Jaj, de jól jönne ma vacsorára!

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket