2015. február 16., hétfő

BAGHRIR - marokkói palacsinta
















Baghrir, avagy az ezerlyukú palacsinta egy észak-afrikai különlegesség. Könnyű, puha, búzadara alapú palacsinta. Rendkívül népszerű Marokkóban, Algériában és Tunéziában. Reggelire fogyasztják vagy késő délután. A különlegessége abban rejlik, hogy csak az egyik oldalát kell megsütni, a másik oldalán pedig szivacsos állagú, apró lyukacskák keletkeznek. A recept egyszerű és a kelesztési időt leszámítva gyorsan elkészíthető, mivel a hozzávalókat turmixgépben kell összeturmixolni, ez nagyban megkönnyíti a vele való munkát. Ízlésünknek megfelelően süthetjük hagyományos vagy kisebb, tenyérnyi méretűre is. Melegen, olvasztott vajas mézzel fogyasztva a legfinomabb. Egy bögre forró tea vagy egy jó kávé elengedhetetlen hozzá.  


Baghrir - marokkói palacsinta


Hozzávalók:
kb 10-12 db közepes méretű palacsintához


1 csésze =  2,5 dl

  • 1 csésze meleg tej
  • 1/2 csésze meleg víz
  • 1 csésze búzadara
  • 1/2 csésze liszt
  • 2 tojássárgája
  • 1,5 tk szárított élesztő
  • 1 csapott tk sütőpor
  • 3 ek cukor
  • 1/4 tk só

Elkészítése:

  1. A tejet és a vizet egy edénybe öntjük, megmelegítjük. (nem forraljuk!)
  2. A tejes-vizes keveréket beleöntjük a turmixgép poharába és a többi hozzávalóval - kivéve a sütőport és az élesztőt - 5 percig turmixoljuk, míg jó habos nem lesz. Állítólag ez a jó baghrir sikerének a titka. 
  3. Ekkor beleszórjuk a sütőport és az élesztőt és újból összeturmixoljuk. (ha esetleg túl sűrű lenne adjunk még hozzá folyadékot, olyan állagúnak kell lennie, mint a mi palacsintatésztánknak)
  4. A masszát egy nagy és mély tálba öntjük, tetejét lefedjük és meleg helyen 1 óra hosszát kelesztjük.
  5. Egy tapadásmentes serpenyőt megmelegítünk, a serpenyő közepére öntünk egy kis merőkanálnyit a masszából, kis lángon sütjük, szinte azonnal megjelennek a buborékok és lyukak a palacsinta felületén. Addig kell sütni, míg már nem látunk a massza felületén nyers tészta részeket.
  6. A palacsintát nem kell megfordítani, csak az egyik oldalát sütjük, zsiradék sem kell alá, nem fog leragadni.
  7. A kész palacsintákat melegen ne rakjuk egymásra, mert összeragadnak, várjuk meg, míg kicsit kihűlnek.
  8. Tálalhatjuk vajjal összeolvasztott mézzel, juharsziruppal, nutellával vagy lekvárral is.







4 megjegyzés:

  1. Hát ez csuda mókásan hangzik és igazán guszta is :D Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Jaj de érdekes! Nagyon guszta, főleg az erdei gyümölcsökkel :-)

    VálaszTörlés
  3. Különleges és nagyon guszta, viszem én is a receptet, kipróbálós lesz! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes! Sosem hallottam még róla... Jó lesz megjegyezni. :o)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket