2015. február 14., szombat

Csészekeksz Valentin napra













Ismét egy ünnep, mely Amerikából indult és világszerte ünneplik a szerelmesek. Van, aki tartja, van, aki nem, de egy kis figyelmesség az ünnep ellenére is jól esik a szeretteinknek. Én csak jelképesen szoktam megemlékezni róla, sütök-főzök valamit, ami beleillik a nap hangulatába. Még tavaly vásároltam ezt a kis szívecske formát, hogy milyen jól lesz majd meglepni a vendégeimet az ebéd után szervírozott kávénál. Aztán valahogy az egész elfelejtődött. A napokban akadt a kezembe újra a forma, így most legalább volt alkalmam kipróbálni. Csészére, bögrére lehet akasztani a vele készített kekszet. Maga a keksz egyszerű omlós vagy linzertészta, amibe most illatos narancshéj is került. Dobozba téve sokáig eláll, így minden nap tehetünk a kávéscsészénk szélére egy szívecskét, vidámabban fog indulni a napunk tőle.



Csészekeksz


Hozzávalók:
kb 65-70 db kekszhez


  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 nagy tojás sárgája
  • csipet só
  • 1 bio narancs reszelt héja


Elkészítése:

  1. A hideg vajat és a zsírt gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel, belekeverjük a sót és a cukrokat, majd a többi hozzávalóval omlós tésztát gyúrunk.
  2. Cipót formázunk belőle, folpackba csomagolva 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
  3. Lisztezett felületen kb 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és a kiszúró formával kiszúrjuk a kekszeket.
  4. Sütőpapíros tepsibe tesszük, előmelegített 180C-os sütőben kb 10 perc alatt szép világosra sütjük.
  5. A tepsiben hagyjuk kicsit kihűlni, mert meleg állapotában törékeny a keksz. 
  6. A megsült kekszet kávés, teás csészére akasztjuk, úgy kínáljuk.







11 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek, és milyen hangulatos a csésze szélén tálalva, kínálva! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, még ma is raktam a kávéscsészémre belőle.

      Törlés
  2. Nagyon szép azzal a csodás virággal! Jól elfelejtettem én is kaptam ajándékba ehhez hasonló formát és még nem próbáltam ki. Na itt az ideje:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, már megérte felrakni a receptet, olyan kedves ötlet akár vendégeknek, de a magunk számára is. Már alig van pár db belőle, mert magában is esszük egy kis lekvárral.

      Törlés
  3. Beautiful idea and pictures!
    Greetings from Bulgaria! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thank you Marija!
      Glad to have you here!

      Törlés
  4. De érdekes a szív szaggatód :-) Bár mi nem szoktuk tartani, és a lányomék sem, de szép gesztus, és szép sütik lettek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy érzem, hogy ez az ünnep valahogy nem honosodott meg nálunk, de azért minden évben igyekszem megemlékezni róla.

      Törlés
  5. Jaj, de jó kis tavaszi hangulat van már nálad! Ide érzem a jácint illatát! Hű, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisztikém én már nagyon várom a tavaszt és a jácint az egyik kedvenc virágom. :)

      Törlés
  6. Csodás színek, csodás fotók... és azok a pöttyök! :o)
    Nekem is van 2 jácintom, olyan kellemes illat lengi be az egész lakást tőlük. De hogy rátérjek a kis kekszekre is, imádom a linzer jellegű sütiket/kekszeket!!

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket