2015. február 3., kedd

Karaj vörösboros fűszeres mártással, vajas radiátor tésztával











A karaj a szárazabb húsfélék közé tartozik, éppen ezért, ha nem rántott hús készül belőle, akkor igyekszem valamilyen szósszal élvezetesebbé tenni. Ma valami "nívósabb" fogást gondoltam feltálalni, mert hát néha a szürke hétköznapokon is kellenek a különlegesebb falatok, a megszokottól eltérő ízek. Az itthon éppen fellelhető alapanyagokból kerekedett ki ez az ízben gazdag, selymesen szaftos fogás és olyannyira ízlett nekünk, hogy rögtön örökös tagságot kapott a kedvenc ételeink között. Köretnek radiátor tésztát készítettem hozzá, - ezen a néven kapható az üzletekben - ami nem csak nagyon mutatós, de a formája és a sok redő miatt jól be tudja szívni a mártást. Bármilyen más tészta is jó hozzá, de még egy kis finom összhangot ad az ételnek, ha tálalás előtt forró vajon átforgatjuk a tésztát. Pohárnyi vörösbort kínáljunk mellé!


Karaj vörösboros fűszeres mártással, vajas radiátor tésztával


Hozzávalók:


  • 60 dkg sertéskaraj 
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg vaj 
  • 1 dl vörösbor 
  • 2 ek olaj
  • 1 kk paradicsompüré 
  • 1 kk mustár
  • 1/2 citrom leve (vagy ízlés szerint) 
  • frissen őrölt bors
  • csipet cukor
  • liszt

köret:

  • 30 dkg radiátor tészta 
  • 2 dkg vaj (!)


Elkészítése:

  1. A sertéskaraj szeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, kevés olajban ropogósra sütjük mindkét oldalát, kiszedve félretesszük.
  2. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a vajat, paradicsompürét, mustárt és vörösbort.   
  3. Csipet sóval, borssal, cukorral és citromlével ízesítjük, belekeverjük a tejfölt, összeforraljuk.
  4. Visszatesszük a húst, hagyjuk még egyszer jól összeforrni a mártással.   
  5. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük és a felforrósított vajban megforgatjuk.
  6. A tésztát tálra halmozzuk, köré rakjuk a hússzeleteket és az egészet leöntjük a fűszeres mártással.
  7. Forrón tálaljuk. 








4 megjegyzés:

  1. De finom lehet ez a szaftos husi! És a tészta is nagyon tetszik, még nem ettem ilyet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon ízes volt az egész étel. Gyakran fogom készíteni, nekünk nagyon bejött.

      Törlés
  2. Hű, ez izgalmasan hangzik, szerintem szeretném. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, szerintem is szeretnéd. :))

      Törlés

A komment nem tartalmazhat linket