2016. június 13., hétfő

Koktélvirslis sörkifli











Az elnevezése ellenére egy korty sör sincs a kifli tésztájában. Talán inkább onnan kaptam a nevét, hogy jól csúszik mellé ez a kesernyés itóka. Ideális vendégváró, de házibulikon is sikert arat és egyáltalán nem drága, könnyen elkészíthető sütemény. A belseje foszlósan puha, kívül istenien ropogós és rendkívüli módon eteti magát. Tipikusan az a fajta sósság, amiből nem lehet elegendőt készíteni. Ha nem töltjük meg, akkor a tetejére füstölt sajtot szórva bolondíthatunk egy kicsit az ízén. Én most koktélvirslivel tettem kicsit izgalmasabbá, de tölthetjük sonkával, kolbásszal, szalámival, hagymás-baconos töltelékkel is, ki mit szeret vagy mi van éppen otthon hozzá. Ha marad belőle, még másnap is puha és finom.

Az alap receptet Gabriellától kölcsönöztem.


Koktélvirslis sörkifli

Hozzávalók:
32 db-hoz

16 db (kb 30 dkg) jó minőségű koktélvirsli


tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 1 ek só
  • 3 ek tejföl
  • 1 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 3 dl langyos tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • pici cukor

tetejére:

  • 1 tojássárgája + 1 ek víz
  • magok vagy reszelt sajt

 Elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk, kevés cukrot hozzáadva felfuttatjuk benne az elmorzsolt élesztőt.
  2. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tejfölt, tojást és az olajat, a felfuttatott élesztővel lágy tésztát dagasztunk belőle. (Ha nagyon ragacsos lenne kevés lisztet adjunk még hozzá)
  3. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát elfelezzük, gombócot formázunk belőlük, lisztezett felületen külön-külön vékonyra kinyújtjuk őket.
  5. Mindkettőt 16 cikkre osztjuk, a cikkek felső vastagabbik részére ráteszünk 1-1 hosszában kettévágott koktélvirslit, feltekerjük őket.
  6. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
  7. A kifliket sütőpapíros tepsire, egymástól kicsit távolabb téve még 10 percig kelesztjük.
  8. Vízzel elkevert tojássárgájával lekenjük, magokkal vagy pici reszelt sajttal (csak éppen itt-ott, hogy ropogós legyen) megszórjuk a tetejüket, kb 20-25 perc alatt megsütjük. (A sütés idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!)    
  9. Langymelegen a legfinomabb, másnapra is puha marad.





2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta kis falatkák!

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy újra itt vagy!!! :) ...és örülök, hogy megtetszett a recept és elkészítetted. Nagyon csinos kis kiflik!
    Puszillak

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!