2016. augusztus 5., péntek

Habos szilvás sütemény







Jaj, de jó a habos sütemény ...  Kiss Manyi jutott ma eszembe, ahogy Latabár Kálmánnal énekli ezt a dalt egy régi filmben, miközben a sütit készítettem. Nagyon puha tésztájú, a sok gyümölcstől kellően szaftos, de nem túlzottan édes sütemény. A roppanós tojáshab pedig  csak megkoronázza az amúgy is királyi desszertet. Szerintem ez olyan mindenki kedvence sütemény, érdemes a szilvaszezonban legalább egyszer elkészíteni.


Habos szilvás sütemény

Hozzávalók:
kb 21x33cm-es tepsihez


  • kb 80 dkg szilva
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 dl tej
  • 5 tojás
  • 12,5 dkg vaj vagy margarin
  • 32 dkg porcukor (12 dkg a tésztába + 20 dkg a tojásfehérjéhez)
  • 3 ek cukor
  • 1/2 tk fahéj
  • 1 tk citromlé
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, megforgatjuk a fahéjas cukorban.
  2. A tojássárgákat habosra keverjük a 12 dkg porcukorral és a puha vajjal.
  3. Hozzáadjuk a sütőporral, csipet sóval elkevert lisztet és a tejet, simára keverjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 180C-ra.
  5. A közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a tésztát, megrakjuk a fahéjas-cukros szilvával, kb 35-40 percig sütjük. (tűpróba!)
  6.  A tojásfehérjét egy csipet sóval, citromlével és 20 dkg porcukorral kemény habbá verjük.
  7. Rásimítjuk a sütemény tetejére, a hőt 150C-ra mérsékelve visszatesszük a sütőbe, további 15-20 percre.
  8. A hab inkább csak száradjon! 
  9. Világosra sütjük.
  10. Ha kicsit kihűlt, vizes késsel szeleteljük.





Recept: innen




3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ez a süti! Szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Gabi!
    Valóban mutatós, de kár, hogy az ízét nem tudja prezentálni a blog. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez bizony nagy hátrány. De legalább eggyel több ok van rá, hogy megsüsse az ember. :D

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!