2016. augusztus 24., szerda

Sültpaprikás-aszalt paradicsomos csicseriborsókrém










A csicseriborsókrém vagy más néven hummusz, a mesés kelet egyik legfinomabb vegán finomsága. Nagyon egyszerű az elkészítési módja és szerencsére sokféle képen variálható. Én most az egzotikus ízvilágot kicsit eltoltam magyaros irányba, kár lett volna a nyár kincseit, a nap érlelte fűszeres aszalt paradicsomot és az édes kápiát kihagyni belőle, mert remekül illik hozzá, a sűrű görög joghurt pedig lágyan krémes állagot kölcsönöz neki. Kiváló, kalóriaszegény mártogatós, melyhez kínálhatunk friss zöldségeket, salátát, pirítóst, magvas kenyeret, pitát, de a falafelnek is nagyon jó kísérője. Reggelire, vacsorára, vendégvárónak is választhatjuk, mert laktató és nagyon egészséges.
A receptben megadott mennyiség 4-6 főre elegendő.


Sültpaprikás-aszalt paradicsomos csicseriborsókrém (hummusz)


Hozzávalók:

  • 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • 2 g zúzott fokhagyma
  • 5-6 szem, fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom 
  • 2-3 evőkanálnyi az aszalt paradicsom fűszeres olajából 
  • 4 közepes kápia vagy 2 nagy piros kaliforniai paprika
  • 15 dkg sűrű görög joghurt
  • néhány csepp citromlé
  • pirospaprika
  • 1/2 friss, magozott chili (elhagyható)

Elkészítése:

  1. A paprikákat alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olajjal és forró sütőben addig sütjük, míg a héja felhólyagosodik, kicsit megfeketedik. 
  2. Fólia alatt pihentetjük majd a héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, apróbb darabokra felvágjuk.
  3. A csicseriborsót leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük és a botmixer poharába tesszük.
  4. Hozzáadjuk a sült paprikát, aszalt paradicsomot és annak fűszeres olajából néhány evőkanálnyit, zúzott fokhagymát, joghurtot, citromlét, sót, pirospaprikát és chilit.
  5. Botmixerrel összedolgozzuk.
  6. Tálkába téve néhány órára hűtőbe tesszük.







6 megjegyzés:

  1. Még sosem ettem csicseriborsókrémet, de gyanítom, hogy sült paprikásan, aszalt paradicsomosan különösen ízlene. :) Jó ötlet.

    VálaszTörlés
  2. Gabi, szerintem igen. Olyan nagy hátránya a netnek, hogy nem lehet egy kis kóstolót küldeni vele. ;)

    VálaszTörlés
  3. Sült paprikát szeretem és így együtt biztos nagyon finom! A látványa is csodás!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta lett, már ránézve megjött az étvágyam :-) Még én sem ettem csicseriborsót, de a képeidet ítélve finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. Ez az!!!!!!Már hónapok óta tervben van nálam is,köszi a receptet!!!!!Köretnek ettem már csicseriborsót, illetve paradicsomosat.
    Ma hajdinát eszem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mamka, szívesen! Remélem ízleni fog, jó étvágyat hozzá! ;)

      Törlés

A komment nem tartalmazhat linket