2016. november 22., kedd

Befanini
















Befanini egy tradicionális Toszkán karácsonyi keksz. Nagyon egyszerű, omlós sütemény, amit különböző karácsonyi formákkal szúrnak ki és színes szórócukorkával díszítenek. Január 6-án ünneplik világszerte a Vízkeresztet, amit Olaszországban Befana-nak hívnak. A legenda szerint az olasz néphit kedves boszorkánya, La Befana január 5-én, Vízkereszt előestéjén érkezik és ajándékokat osztogat a gyerekeknek. Ehhez a naphoz kötődik ez a sütemény, amikor Befana a kéményen keresztül berepül a házba és a csokik, cukorkák, szárított gyümölcsök mellett ezt a sütit is beleteszi a gyerekek kanadalló fölé lógatott gyapjú zoknijába. Nekünk viszont nem kell Vízkeresztig várni, karácsonyi aprósütinek is megsüthetjük már az ünnepek előtt 1-2 héttel, fém dobozban, hűvös helyen eláll.


Befanini

Hozzávalók:
kb 60 db kekszhez

tészta:
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 8 gr sütőpor
  • 1 kezeletlen citrom vagy narancs reszelt héja 
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai (elhagyható vagy helyettesíthető vanília aromával)
  • 1 ek rum (vagy rumaroma)
  • csipet só

tetejére:

  • 1 tojásfehérje enyhén felverve
  • színes szórócukor

Elkészítése:

  1. A liszthez adjuk a csipet sót, összemorzsoljuk a vajjal.
  2. Mikor már morzsalékos hozzáadjuk a cukrot, sütőport, vaníliarúd kikapart magjait, reszelt citromhéjat és a rumot.
  3. Egynemű tésztává gyúrjuk. (Ha a tészta kicsit száraz lenne adjunk hozzá még 1-2 evőkanál tejet)
  4. Folpackba csomagolva 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
  5. A tésztát enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, különböző karácsonyi formákkal kiszúrjuk.
  6. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, tetejüket felvert tojásfehérjével megkenjük, színes szórócukorral meghintjük.
  7. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 8-12 perc alatt készre sütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!)
  8. Figyeljünk rá, hogy a kekszek világos színűek maradjanak, ne barnuljanak meg egy kicsit sem!
  9. Rácsra téve kihűtjük, hideg helyen, fém dobozban tároljuk.






1 megjegyzés:

  1. Szép, karácsonyi hangulatúak a kekszeid, szuper képeket készítettél róluk, akár küldhetted volna a játékomra is :-) És nagyon finomak lehetnek :-)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket