2016. november 26., szombat

Kókuszos, dióhabos sütemény
















Ma ezt a sütit, aki megkóstolta, mindenki megdicsérte. És valóban a két kókuszos, roppanós keksz között a lágy dióhabos töltelék egy nagyon kellemes ízharmóniát alkot. Az ünnepi apró sütemények sorába ajánlom. A kekszeket előre is megsüthetjük, de a tölteléket maximum 1 nappal korábban tegyük bele, mert ha sokat áll, nagyon felpuhítja a tésztát. Míg sült a második adag, tartottunk egy kis kóstolót belőle és megállapítottuk, hogy töltelék nélkül, csak magában is mennyire finom a keksz, jól esett a délutáni kávé mellé néhányat elropogtatni.
   

Kókuszos, dióhabos sütemény

Hozzávalók:
kb 30-40 db

tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • csipet só

dióhab:

  • 2 tojásfehérje
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg puha vaj (nem margarin!)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 dkg dió

tetejére:

  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

  1. A liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot, kókuszreszeléket, és az apróra vágott margarint gyorsan elmorzsoljuk benne.
  2. A hozzávalókat tésztává gyúrjuk, folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.
  3. Lisztezett felületen 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát, kerek vagy ovális kiszúróval kiszaggatjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve, előmelegített 180°C-os sütőben világos(!) színűre sütjük. Kb 8-12 perc.
  5. A kisült lapokat néhány percig a sütőlapon hagyjuk, mert ilyenkor még törékenyek, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A töltelékhez a tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett kemény habbá verjük.
  7. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk.
  8. A puha vajat kikeverjük a vaníliás cukorral, majd összekeverjük a tojáshabbal és a darált dióval.
  9. A tésztakorongok egyik felét megkenjük a dióhabos krémmel, a tetejükre óvatosan rányomunk 1- 1 üres korongot.
  10. A kész sütiket kis időre a hűtőbe tesszük, hogy a krém megszilárduljon benne.
  11. A csokoládét megolvasztjuk, megcsíkozzuk vele a sütemények tetejét.

TIPP: étcsokoládé helyett fehér csokoládéval is díszíthetjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A komment nem tartalmazhat linket