2016. december 8., csütörtök

Vaníliás-fahéjas dió

















Az ünnepi sütik mellett jól megfér egy kis ropogtatni való is az asztalon. Most éppen édes változatban. Téli vásárokban sokszor találkoztam már fahéjas mogyoróval, mandulával, de sajnos méreg drágán mérték, pedig otthon sem nehéz elkészíteni. Az én változatom most dióval készült és nem serpenyőben, hanem sütőben sül rá a vaníliás, fahéjas kéreg, miközben fergeteges illatokat áraszt. Tökéletes karácsonyi csemege, csak magában megeszegetni, de kávé mellé is finom. Ha szeretnénk, hogy maradjon belőle a vendégeknek is, jól zárjuk el!  
       

Vaníliás-fahéjas dió


Hozzávalók:

  • 50 dkg dió
  • 1 tojásfehérje
  • 1 ek hideg víz
  • 1 tk vanília paszta vagy kivonat
  • 12 dkg cukor
  • 6 dkg barnacukor
  • 1 ek őrölt fahéj

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 150°C-ra.
  2. A sütőtepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral.
  3. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a vizet, majd a vanília pasztát/kivonatot és habosra felverjük.
  4. Egy kisebb tálkában összekeverjük a cukrokat a fahéjjal.
  5. A diót edénybe tesszük, ráöntjük a felvert tojáshabot, alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen bevonja a diót.
  6. Rászórjuk a fahéjas-cukros keveréket, rázogatva, kevergetve ezzel is bevonjuk a diószemeket.
  7. Egyenletesen szétterítjük a sütőpapíros tepsin, kb 25-30 perc alatt megsütjük.
  8. Hagyjuk teljesen kihűlni, légmentesen lezárva tároljuk.








2 megjegyzés:

  1. Finom lehet dióval is! Én is most Mikulásra csináltam fahéjas mogyorót, de régebben készítettem ár mandulával is :-) Fent is vannak a blogomon :-)

    VálaszTörlés
  2. Szinte érzem azt a finom illatot mikor készül! Most még a dió is annyira drága, azért kisebb mennyiségből lehet hogy megkockáztatok :-))

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket