2016. június 21., kedd

Cseresznyés kevert sütemény










A kevert tésztákat azért szeretem, mert nagyon hamar elkészülnek és lehetetlen elrontani őket. Csak keverem-kavarom, tepsibe öntöm és szűk fél óra alatt már ott illatozik az asztalon. Nagyon jól passzolnak a könnyű, omlós tésztához a karakteresebb, savanykásabb ízű nyári gyümölcsök, mint a málna, meggy, ribizli, őszibarack, ezekből is elkészíthető, mindegyikkel biztos a siker. Egy bögre hideg tejjel a rekkenő nyári hőségben igazán isteni.

Cseresznyés kevert süti

Hozzávalók:

tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • csipet só

  • 50 dkg cseresznye  

tetejére:


  • őrölt fahéj
  • kristálycukor

Elkészítése:


  1. A puha vajat jó habosra kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, tovább keverjük.
  2. Mikor homogén a tészta beleöntjük a tejet, a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet, sima tésztává dolgozzuk.
  3. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük a masszát, rárakosgatjuk a lisztben megmártogatott, kimagozott cseresznyét (így nem süllyed le a gyümölcs a tészta aljára), tetejét jócskán megszórjuk őrölt fahéj és kristálycukor keverékével.
  4. Előmelegített sütőben 180°C-on kb 30-40 perc alatt megsütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!) Végezzünk tűpróbát !




Ötlet: innen




2016. június 14., kedd

Ázsiai stílusú chilis-mézes csirkecomb










Egy saját kísérletezésű, ázsiai ízvilágot képviselő receptet hoztam mára. Már többször írtam, hogy nagyon kedvelem a keleti konyhát és gyakran készül is efféle fogás. Igaz csirkecombból most először, mivel nálunk nem nagyon kelendő ez a húsrész. A pác viszont nagyon el lett találva hozzá.
A piros-ropogósra sült bőr alatt, szaftos és omlós volt a hús a több órás ízes mázban való fürdőzés után. Legközelebb talán csirkeszárnyból is kipróbálom és egy jó kis csípős káposztasalátát készítek majd mellé.


Ázsiai stílusú chilis-mézes csirkecomb

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb


pác:


  • 1,5 ek olívaolaj
  • 4 g zúzott fokhagyma
  • 5 ek ketchup
  • 3 ek méz
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek balzsamecet
  • chili paszta vagy Erős Pista (elhagyható)
  • diónyi reszelt friss gyömbér
  • bors

Elkészítése:

  1. A megtisztított, megmosott, leszárított csirkecombokat tepsibe helyezzük. 
  2. A hozzávalókból elkészítjük a pácot és mindenhol bekenegetjük vele a húst.
  3. Lefóliázva a hűtőbe tesszük 4-5 óra hosszára vagy egy éjszakára.
  4. Kevés vizet öntve alá, fólia alatt puhulásig sütjük a húst.
  5. Fóliát levéve, a szafttal többször meglocsolgatjuk és addig sütjük, míg a bőre szép ropogósra sül. 
  6. A méz miatt néhol jobban pirul, vigyázzunk, ne égessük meg! 
  7. Kukoricás főtt rizzsel, friss zöldsalátával kínáljuk.    







2016. június 13., hétfő

Koktélvirslis sörkifli











Az elnevezése ellenére egy korty sör sincs a kifli tésztájában. Talán inkább onnan kaptam a nevét, hogy jól csúszik mellé ez a kesernyés itóka. Ideális vendégváró, de házibulikon is sikert arat és egyáltalán nem drága, könnyen elkészíthető sütemény. A belseje foszlósan puha, kívül istenien ropogós és rendkívüli módon eteti magát. Tipikusan az a fajta sósság, amiből nem lehet elegendőt készíteni. Ha nem töltjük meg, akkor a tetejére füstölt sajtot szórva bolondíthatunk egy kicsit az ízén. Én most koktélvirslivel tettem kicsit izgalmasabbá, de tölthetjük sonkával, kolbásszal, szalámival, hagymás-baconos töltelékkel is, ki mit szeret vagy mi van éppen otthon hozzá. Ha marad belőle, még másnap is puha és finom.

Az alap receptet Gabriellától kölcsönöztem.


Koktélvirslis sörkifli

Hozzávalók:
32 db-hoz

16 db (kb 30 dkg) jó minőségű koktélvirsli


tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 1 ek só
  • 3 ek tejföl
  • 1 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 3 dl langyos tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • pici cukor

tetejére:

  • 1 tojássárgája + 1 ek víz
  • magok vagy reszelt sajt

 Elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk, kevés cukrot hozzáadva felfuttatjuk benne az elmorzsolt élesztőt.
  2. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tejfölt, tojást és az olajat, a felfuttatott élesztővel lágy tésztát dagasztunk belőle. (Ha nagyon ragacsos lenne kevés lisztet adjunk még hozzá)
  3. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát elfelezzük, gombócot formázunk belőlük, lisztezett felületen külön-külön vékonyra kinyújtjuk őket.
  5. Mindkettőt 16 cikkre osztjuk, a cikkek felső vastagabbik részére ráteszünk 1-1 hosszában kettévágott koktélvirslit, feltekerjük őket.
  6. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
  7. A kifliket sütőpapíros tepsire, egymástól kicsit távolabb téve még 10 percig kelesztjük.
  8. Vízzel elkevert tojássárgájával lekenjük, magokkal vagy pici reszelt sajttal (csak éppen itt-ott, hogy ropogós legyen) megszórjuk a tetejüket, kb 20-25 perc alatt megsütjük. (A sütés idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!)    
  9. Langymelegen a legfinomabb, másnapra is puha marad.





2016. június 12., vasárnap

Tüzes tandoori csirke naan kenyérrel, joghurtos-gyömbéres uborka raitával











Az egyik nagyon nagy kedvencem ez a fűszeres joghurtban pácolt, tradicionális indiai sült csirke étel. A joghurtos páctól szaftosra, omlósan puhára érlelődik a hús, a hozzáadott fűszerek pedig csodás, aromás ízzel gazdagítják. Indiában egy magas hőmérsékletű agyag sütőalkalmatosságban, kemencében (tandoor) sütik ezt az ételt, de nálunk ennek hiányában sütőben vagy grillen is elkészíthető. Éttermekben a jellegzetesen piros színét ételfesték hozzáadásával érik el, de én ezt most inkább kihagytam. Naan kenyér helyett currys vagy kurkumás rizzsel, pitával is tálalható, de a raitát semmikép se hagyjuk el mellőle, a forró, fűszeres hús és a hűvös raita találkozása különleges ízélmény. A sokféle hozzávaló ellenére nem egy bonyolult étel, kezdőknek is bátran ajánlom, kerti partikhoz, vendégváráshoz is ideális, de izgalmas, ízletes hétköznapi ebédként vagy vacsoraként is tálalhatjuk.  


Tüzes tandoori csirke naan kenyérrel, joghurtos-gyömbéres uborka raitával


Hozzávalók:
2 személyre


tandoori csirke 
  • 1 nagy csirkemell filé
pác:
  • 3 dl sűrű görög joghurt
  • 1/2 citrom leve
  • 3-4 g zúzott fokhagyma
  • diónyi friss reszelt gyömbér
  • 1 ek tandoori masala fűszerkeverék ( vagy 1 ek garam masala + csipet fahéj + ízlés szerinti chili paszta) 
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 kk őrölt római kömény
  • 1 kk őrölt koriander
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk cayenne bors
  • frissen őrölt bors
  • 1-2 ek olívaolaj

joghurtos-gyömbéres uborka raita

  • 2 db ( kb 50 dkg) kígyóuborka
  • 4 dl sűrű görög joghurt
  • körömnyi friss gyömbér
  • 2 g zúzott fokhagyma
  • késhegynyi őrölt római kömény
  • frissen őrölt bors
  • néhány csepp citromlé
  • csipetnyi cayenne bors

naan kenyér receptje: ITT található


Elkészítése:

  1. A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk.
  2. A pác hozzávalóit összekeverjük, a húst bepácoljuk, letakarva 4-5 órára, de még jobb, ha egy éjszakára, hűtőbe tesszük.  
  3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beletesszük a húst a páccal együtt, 200C-os sütőben, néha átforgatva, kb 15 perc alatt készre sütjük.
  4. Az uborka raitához meghámozzuk az uborkákat, magjaikat kiskanállal kivájjuk, a húsát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, 1/4 - 1/2 órát állni hagyjuk, míg levet enged.
  5. A joghurtba belenyomjuk a fokhagymát, belereszeljük a gyömbért, hozzáadjuk a fűszereket és a citromlevet, beleforgatjuk a levétől kifacsart uborkát.
  6. A raitát tálkába tesszük, tetejét csipetnyi cayenne borssal meghintjük, jól behűtjük.
  7. A naan kenyeret a leírás szerint elkészítjük, frissen kisütve tálaljuk a tüzes, fűszeres csirke mellé.  






2016. június 11., szombat

Amerikai szaftos tarja kakukkfüves pirított burgonyával









Több, mint 1 év kihagyás után újra itt vagyok... Annyi minden történt ezalatt az idő alatt, jó is, rossz is, de szerencsére a blogolás iránti lelkesedésem, a sütés-főzés iránti szenvedélyem továbbra is töretlen. El sem tudom mondani mennyire hiányoztak a blogtársaim, a mindennapos készülődés, a fotózás, az újabb ételek megálmodása, a posztok megírása. Eleinte furcsa volt, hogy hirtelen egy "másik" világba csöppentem. Nem készültem arra, hogy ilyen sokáig távol maradok majd, de így hozta az élet. Köszönöm a sok kedves érdeklődést, látogatást, biztatást, amit tőletek kaptam!
Külön köszönet itt is Csabának, aki lehetővé tette számomra a folytatást. :)

Ma egy olyan ételt hoztam, ami inkább a férfiaknak kedvez, igazán laktató, gazdag ízvilágú és még egy korsó sör is nagyon jól tud esni utána. Ideális hétvégi fogás, még egy óra sem kell az elkészítéséhez, az előző napi pácolás is kb 5 perces munka. Aki szereti a szaftos, karakteres ízű húsokat, annak biztosan ízleni fog. Burgonyakrokettel vagy hercegnő burgonyával is kínálhatjuk.  


Amerikai szaftos tarja kakukkfüves pirított burgonyával

Hozzávalók:
4 személyre

Szaftos tarja:

  • 80 dkg sertéstarja (csont nélkül)
  • 3 ek ketchup
  • 3 tk dijoni mustár
  • 2 ek worcestershire szósz
  • 3-4 ek olaj
  • citrombors ízlés szerint (fekete bors is jó)
  • 3-4 g fokhagyma

Kakukkfüves pirított burgonya:

  • 1-1,5 kg burgonya
  • szárított kakukkfű
  • kevés olaj

Elkészítése:

  1. A tarját 1,5 cm-es szeletekre vágjuk.
  2. A széleit több helyen bevagdossuk, az inakat is átvágjuk, hogy a hús ne ugorjon össze sütés közben.
  3. Ízlés szerint mindkét oldalát megborsozzuk.
  4. A ketchupot összekeverjük a mustárral, worcestershire szósszal és az olajjal.
  5. A hússzeletek mindkét oldalát megforgatjuk benne, majd éjszakára a hűtőbe tesszük.
  6. Kevés zsiradékot hevítünk, a húsokat megsózzuk, oldalanként 2-2 perc alatt elősütjük.
  7. Tepsibe téve 180C-on kb 30-45 percig sütjük, félidőben megfordítjuk a hússzeleteket.
  8. Az utolsó 5 percben zúzott fokhagymával bekenjük a húsok tetejét és visszatoljuk a sütőbe.  

Kakukkfüves pirított burgonya:

  1. A meghámozott burgonyákat tetszés szerinti méretre felkockázzuk, megmossuk.
  2. Rászórjuk a kakukkfüvet, sózzuk, kevés olajat ráöntve az egészet átforgatjuk.
  3. Tepsibe téve 180-200C-on aranybarnára sütjük.
  4. A húst a körettel azonnal tálaljuk, friss salátát is kínálhatunk mellé.