2016. augusztus 24., szerda

Sültpaprikás-aszalt paradicsomos csicseriborsókrém










A csicseriborsókrém vagy más néven hummusz, a mesés kelet egyik legfinomabb vegán finomsága. Nagyon egyszerű az elkészítési módja és szerencsére sokféle képen variálható. Én most az egzotikus ízvilágot kicsit eltoltam magyaros irányba, kár lett volna a nyár kincseit, a nap érlelte fűszeres aszalt paradicsomot és az édes kápiát kihagyni belőle, mert remekül illik hozzá, a sűrű görög joghurt pedig lágyan krémes állagot kölcsönöz neki. Kiváló, kalóriaszegény mártogatós, melyhez kínálhatunk friss zöldségeket, salátát, pirítóst, magvas kenyeret, pitát, de a falafelnek is nagyon jó kísérője. Reggelire, vacsorára, vendégvárónak is választhatjuk, mert laktató és nagyon egészséges.
A receptben megadott mennyiség 4-6 főre elegendő.


Sültpaprikás-aszalt paradicsomos csicseriborsókrém (hummusz)


Hozzávalók:

  • 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • 2 g zúzott fokhagyma
  • 5-6 szem, fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom 
  • 2-3 evőkanálnyi az aszalt paradicsom fűszeres olajából 
  • 4 közepes kápia vagy 2 nagy piros kaliforniai paprika
  • 15 dkg sűrű görög joghurt
  • néhány csepp citromlé
  • pirospaprika
  • 1/2 friss, magozott chili (elhagyható)

Elkészítése:

  1. A paprikákat alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk kevés olajjal és forró sütőben addig sütjük, míg a héja felhólyagosodik, kicsit megfeketedik. 
  2. Fólia alatt pihentetjük majd a héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, apróbb darabokra felvágjuk.
  3. A csicseriborsót leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük és a botmixer poharába tesszük.
  4. Hozzáadjuk a sült paprikát, aszalt paradicsomot és annak fűszeres olajából néhány evőkanálnyit, zúzott fokhagymát, joghurtot, citromlét, sót, pirospaprikát és chilit.
  5. Botmixerrel összedolgozzuk.
  6. Tálkába téve néhány órára hűtőbe tesszük.







2016. augusztus 5., péntek

Habos szilvás sütemény







Jaj, de jó a habos sütemény ...  Kiss Manyi jutott ma eszembe, ahogy Latabár Kálmánnal énekli ezt a dalt egy régi filmben, miközben a sütit készítettem. Nagyon puha tésztájú, a sok gyümölcstől kellően szaftos, de nem túlzottan édes sütemény. A roppanós tojáshab pedig  csak megkoronázza az amúgy is királyi desszertet. Szerintem ez olyan mindenki kedvence sütemény, érdemes a szilvaszezonban legalább egyszer elkészíteni.


Habos szilvás sütemény

Hozzávalók:
kb 21x33cm-es tepsihez


  • kb 80 dkg szilva
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 2 dl tej
  • 5 tojás
  • 12,5 dkg vaj vagy margarin
  • 32 dkg porcukor (12 dkg a tésztába + 20 dkg a tojásfehérjéhez)
  • 3 ek cukor
  • 1/2 tk fahéj
  • 1 tk citromlé
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk, megforgatjuk a fahéjas cukorban.
  2. A tojássárgákat habosra keverjük a 12 dkg porcukorral és a puha vajjal.
  3. Hozzáadjuk a sütőporral, csipet sóval elkevert lisztet és a tejet, simára keverjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 180C-ra.
  5. A közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a tésztát, megrakjuk a fahéjas-cukros szilvával, kb 35-40 percig sütjük. (tűpróba!)
  6.  A tojásfehérjét egy csipet sóval, citromlével és 20 dkg porcukorral kemény habbá verjük.
  7. Rásimítjuk a sütemény tetejére, a hőt 150C-ra mérsékelve visszatesszük a sütőbe, további 15-20 percre.
  8. A hab inkább csak száradjon! 
  9. Világosra sütjük.
  10. Ha kicsit kihűlt, vizes késsel szeleteljük.





Recept: innen