2017. január 21., szombat

Csikós tokány
















A magyar konyha ínyencségei közé tartoznak a tokányok, amik az én nagy kedvenceim. Egyszerű, házias ízű, tartalmas, szaftos fogások. Hétköznapra, hétvégére tökéletes választás, mert finom és általában mindenki kedveli. Manapság már készül csirkéből, pulykából is, de szerintem sertéshúsból a legízesebb én nem is szoktam másból készíteni. Ez a fogás nem okoz csalódást azoknak sem, akik szeretik a hagyományos pörköltet, de néha egy kicsit izgalmasabb ízekre vágynának. Köretként nokedlit ajánlok hozzá, de tésztával, rizzsel is tálalhatjuk.


Csikós tokány

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertéscomb vagy lapocka
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • bors
  • pirospaprika


habaráshoz:


  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tejszín (elmaradhat)
  • 1 ek keményítő (vagy liszt)



Elkészítése:


  1. A szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára olvasztjuk, megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát.
  2. Beletesszük a vékonyan felcsíkozott húst, erős tűzön fehéredésig sütjük.
  3. Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát.
  4. Felengedjük kevés vízzel, - így lesz sűrű szaftja - lassú tűzön puhára pároljuk, menet közben folyamatosan, apránként pótoljuk alatta az elpárolgott vizet.
  5. Összeöntjük a tejfölt és a tejszínt, elkeverjük benne a keményítőt, behabarjuk vele a tokányt, kiforraljuk.
  6. Nokedlivel kínáljuk, aki szereti friss kaprot is tehet a nokedli tésztájába.






6 megjegyzés:

  1. Finom lehet, a tokányokat mi is szeretjük! Főzni is, és enni is :-)
    A tálalásod gyönyörű a sok színes zöldséggel :-)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a tokányokat, a Temesvárid is el van mentve, ezt is vittem, jövő héten valamelyiket el is készítem, van hozzá egy szép darab lapockám :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikóm, mindkettő nagyon finom, bármelyikre is essen a választásod.

      Törlés
  3. A képeid csodásak, mint mindig, a háttérben a kolozsvári szalonna annyira étvágygerjesztő önmagában is, hogy csak nyelek itt nagyokat szombat kora reggel lévén :-) Lehet, hogy szalonnázni fogok reggelire jó kis hegyes erős paprikával és hagymával :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet! Szalonna, tepertő, friss kenyér, főtt tojás, zsenge hagyma, forró citromos teával bizony mennyei reggeli.

      Törlés

A komment nem tartalmazhat linket