2017. március 14., kedd

Krémes szószban sült karfiol baconnal, cheddarral











Lassan érkeznek a tavaszi zsengék, és a téli, laktatóbb ételek után időnként jól esik már egy-egy húsmentes fogás is. A hófehér karfiol egész barátságos áron kapható, így vettem egy szép nagy fejet a napokban, "majd lesz belőle valami" alapon. Szeretem minden formájában, levesnek, rántva, krémnek kenyérre kenve, pirított morzsával megszórva, de még pogácsának kisütve is. A  karfiol kissé jellegtelen ízét karakteres ízek hozzáadásával lehet ellensúlyozni, így most egy olyan egytálétel készült belőle nálam, amely bizony nem nélkülözi a finom alapanyagokat. Először krémes sajtszószban megsütjük a zöldséget, majd ráolvasztjuk a sajtot és ropogósra sült szalonnával, zsenge snidlinggel meghintve tesszük ellenállhatatlanná. Annak ellenére, hogy húsmentes, mégis nagyon laktató, önálló fogás.
   
Krémes szószban sült karfiol baconnal, cheddarral

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 dl habtejszín
  • 2 dkg olvasztott vaj (nem margarin!)
  • 4-5 szelet bacon
  • 15 dkg cheddar sajt
  • 1 cs snidling
  • bors

Elkészítése:

  1. A karfiolt rózsáira szedjük, enyhén sós, lobogó vízben majdnem puhára főzzük.
  2. Leszűrjük, lecsepegtetjük.
  3. Egy edényben összeöntjük a tejfölt a tejszínnel és az olvasztott vajjal, belereszeljük a sajt felét, hozzáadunk 2-3 evőkanálnyi apróra vágott snidlinget, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük.
  4. A tejfölös szószt ráöntjük a főtt karfiolra, óvatosan átkeverjük, hogy mindenhol bevonja a mártás a zöldségeket.
  5. Enyhén kivajazott sütőtálba simítjuk.
  6. Előmelegített 180°C-os sütőben addig sütjük, míg a karfiol felszívja a mártást.
  7. Ráreszeljük a maradék sajtot és visszatoljuk annyi időre a sütőbe, míg ráolvad a tetejére.
  8. Közben felcsíkozzuk a bacont és kevés olajon pörcösre sütjük.
  9. A sajtos karfiolt megszórjuk a szalonnapörccel, meghintjük apróra vágott snidlinggel.
  10. Azonnal, forrón tálaljuk.    




2 megjegyzés:

  1. Finom lehetett, szeretjük mi is az ilyen rakott ételeket. Főleg ilyen finom ízesítésekkel lehetett nagyszerű ebéd vagy vacsora!

    VálaszTörlés
  2. Én is szeretem minden formájában az összes tavaszi zsengét, levesnek, rakottasnak, főzeléknek, nyersen, mindenhogyan :-) Ki vagyunk éhezve már megint ezekre :-)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket