2017. április 14., péntek

Méteres kalács















Sokunk gyerekkori kedvence ez a retro süti, amit régen ferdén vágós süteménynek is neveztek. Nálunk nincs karácsony és húsvét sem méteres kalács nélkül. A foszlós kalács mellett, amit a sonkához eszünk, ezt a kalácsot is nagyon szeretjük desszertként. Azért is hálás sütemény, mert 1-2 nappal az ünnepek előtt már el lehet készíteni és állásában még finomabbá válik, ahogy összeérnek az ízei. Én két fajta, csokis és vaníliás ízesítéssel készítem, mert mi csak ezt a változatot szeretjük, de puncs vagy eperpudinggal is szokták tölteni, úgy színesebb, látványosabb lesz a végeredmény. Kicsit pepecselős, de ünnepekre, családi eseményekre és néha hétköznapokra is érdemes elkészíteni, mert rendkívül kiadós és abbahagyhatatlanul finom.  


Méteres kalács

Hozzávalók
2 db 1 liter űrtartalmú őzgerinc formához
(kb 5x11x30 cm)

tészta:

  • 26 dkg liszt
  • 26 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl langyos víz
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só

barna tésztához:
+
  • 2 ek keserű kakaópor
  • 1 ek langyos víz
  • 1 ek olaj

krém:

  • 1 cs (4 gr) vaníliás pudingpor 
  • 1 cs (4 gr) csokoládés pudingpor
  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 6 dl tej
  • vanília esszencia - ízlés szerint
  • rum - ízlés szerint (elhagyható)

tetejére:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj



Elkészítése:


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk az olajat és a vizet, azzal is jól kikeverjük.
  4. A sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet kisebb adagokban hozzádolgozzuk, majd a tojások felvert habját beleforgatjuk.
  5. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, - pontosan mérjük ki, mert ennek hiányában az egyik tésztánk alacsonyabb, a másik pedig magasabb lesz, összeragasztásnál "hullámos" lesz a tészta felülete - az egyik felét fehéren hagyjuk, a másik felébe beleszitálunk 2 evőkanál keserű kakaóport, hozzáadunk 1 evőkanál langyos vizet és 1 evőkanál olajat, alaposan összekeverjük. 
  6. Két őzgerinc formát kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztákat, kb 20-25 perc alatt (sütőfüggő!) készre sütjük (tűpróba!)
  7. Ha csak egy őzgerinc formánk van akkor előbb a fehér, majd a barna tésztát sütjük ki.
  8. A megsült tésztákat kiborítjuk a formából, hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. Közben elkészítjük a kétféle krémet: a csokis és a vaníliás pudingot 3-3 dl tejjel külön-külön megfőzzük, de cukrot nem teszünk bele. 
  10. Teljesen kihűtjük!
  11. A puha vajat jó habosra kikeverjük a porcukorral, megfelezzük.
  12. Az egyik feléhez hozzáadjuk a csokis, a másik feléhez a vaníliás pudingot, sima, csomómentes krémmé keverjük, menet közben a csokishoz rumot, a vaníliáshoz vanília esszenciát keverünk, ezzel felerősítve az ízeket.
  13. Egy megfelelő méretű négyszögletű tálcát kibélelünk alufóliával, erre fogjuk - a tálca két szélén - sorba rakosgatni a 2 darab félméteresünket.
  14. A tésztákat felvágjuk a bordák mentén és a következő módon ragasztjuk össze a krémmel:
  15. fehér tészta - barna krém - barna tészta - fehér krém
  16. Ha marad ki a krémből, rákenhetjük a tészták tetejére. (én nem szoktam)
  17. Az összeállított süteményt 1 óra hosszára berakjuk a hűtőbe, hogy a krém kicsit megszilárduljon.
  18. A tetejét csokimázzal vonjuk be, melyhez az étcsokoládét összeolvasztjuk az olajjal.
  19. Kis időre visszatesszük a hűtőbe, hogy a máz is megszilárduljon, majd ujjnyi vastagon, ferdén szeleteljük.








1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett, főleg a szép tavaszi virágokkal :-)
    Nem tudom kívántam-e már, akkor még egyszer Boldog húsvétot!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!