2017. augusztus 30., szerda

Rákóczi túrós















Egy örök magyar klasszikus, melyet nem II. Rákóczi Ferenc fejedelem inspirált, hanem egy hasonló családnevű cukrász és mesterszakács, Rákóczi János alkotta meg a receptjét az 1930-as évek közepén. Minden bizonnyal a fejedelemnek is a kedvenc desszertje lett volna, ha nem több száz évvel korábban születik. Az én verzióm nem mondható "eredeti"- nek, mert a mester állítólag még vajat sem tett a tésztájába, a töltelékbe pedig még zsemle is került. A napokban házi túrót, tejfölt, tojást és szalonnát kaptam egy kedves ismerősömtől, ezért a hét elején az egyik nagy kedvencünket, túrós csuszát készítettem, jó sok ropogós szalonnapörccel, a megmaradt alapanyagokból pedig ma erre a süteményre esett a választás. A krémes házi túró és tejföl hihetetlen finomságot kölcsönzött a süteménynek, a szintén házilag eltett sárgabarack lekvár íze pedig csak fokozta a már fokozhatatlant. Ilyenkor lehet úgy igazán érezni a bolti és a háztáji alapanyagok között a minőségi különbséget. Kicsit időigényes és pepecselős sütemény, de élmény volt minden egyes szeletébe beleharapni.    


Rákóczi túrós 
23x34 cm-es tepsiben készítettem

Hozzávalók:

linzer tészta:


  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj (nem margarin)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só

töltelék:


  • 75 dkg túró
  • 3 tojássárgája 
  • 2 tojásfehérje
  • 1,5 dl tejföl
  • 15-20 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 dkg búzadara (2 ek zsemlemorzsával helyettesíthető)
  • 5-10 dkg mazsola (elhagytam)
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • csipet só

rácshoz:

  • 4 tojásfehérje (a tésztából maradt 2 + a töltelékből 1 tojásfehérje + 1 kell még) 
  • 20 dkg porcukor



Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A lisztbe belekeverjük a sütőport, csipet sót, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a felkockázott hideg vajjal, majd a tejfölt, tojássárgákat, porcukrot, reszelt citromhéjat is hozzágyúrjuk.
  3. Átlátszó fóliába csomagoljuk a tésztát, 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: az áttört túróhoz hozzáadjuk tejfölt, tojássárgákat, cukrokat, búzadarát, mazsolát és reszelt citromhéjat, összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjehabot is.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen a tepsi méretére kinyújtjuk, belefektetjük a vajazott, lisztezett tepsibe, - én szilikonos sütőpapírt tettem bele, ennek segítségével könnyen kiemelhető majd a kész sütemény - villával több helyen megszurkáljuk, 10-12 percig (elő) sütjük.
  6. Innentől 2 variáció van a sütemény elkészítésére:
  7. 1.) az elősütött tésztát lekvárral megkenjük, rásimítjuk a túrós tölteléket, további 25-30 perc alatt megsütjük, - tűpróba, hogy átsült-e? - majd a felvert tojáshabot rákenjük a tetejére, a hőt 130°C-ra mérsékelve, visszatesszük a sütőbe, addig sütjük/szárítjuk míg a hab a tetején enyhén barnulni kezd. 
  8.  2.) az elősütött tésztára rásimítjuk a túrós tölteléket, megsütjük, majd a felvert tojáshabból átlósan csíkokat nyomunk, ujjnyi helyet hagyva a sávok közt a lekvárnak. Rácsokat is készíthetünk, de akkor vagy vékonyabban adagoljuk a tojáshabot, hogy elég legyen a rácsozáshoz vagy a fent megadott tepsi mérethez még 2 tojásfehérjével ( + 10 dkg porcukorral) többet számítsunk.
  9. A lekvárt rákenhetjük a megsült túrós réteg tetejére és azután csíkozzuk, rácsozzuk, sütjük tovább vagy a már megsült habrácsok közé nyomózsák segítségével belenyomjuk a lekvárt (én így szeretem, ha a lekvár kicsit kikandikál)
  10. A habhoz a tojásfehérjéket - én gőz fölött csináltam - félig felverjük, majd a porcukrot több részletben hozzáadva kemény habbá verjük.
  11. Vékony csillagcsöves nyomózsákba töltve csíkozzuk vagy rácsozzuk be a sütemény tetejét.
  12. A lekvárt is tegyük a hab alá vagy a rácsok közé. 
  13. Ha kihűlt, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.       







4 megjegyzés:

  1. Nem baj ha nem eredeti, attól még nagyon finom lehet, hisz már ránézésre is csodás :-) Nekünk is kedvenc, én is szoktam néha sütni :-)

    VálaszTörlés
  2. Nekünk így "hamiskásan" is nagyon ízlett. Majd az egész tepsivel elfogyott, néhány szelet maradt még mára, de így, hogy kicsit jobban összeértek az ízei, talán még finomabb.

    VálaszTörlés
  3. Csoda finom ez a sütemény! ...és csupa házi hozzávalókból pedig még finomabb. A fotóidat pedig továbbra is imádom! :)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!