2017. október 2., hétfő

Citromos borjúszelet tejszínes kapribogyómártással














Találtam néhány szelet borjúcombot a hűtőben. Hirtelen nem is tudtam mit készítsek belőle, mert nálunk ez nem mindennapi alapanyag. Aztán szemrevételeztem a fellelhető készletet és kialakult az elképzelés is. A citrom üdeséget, a kapribogyó pikánsságot adott az ételnek, a bor pedig elmélyítette az ízeket. A hús is puhára főtt, megőrizve a szaftosságát. Egyszóval az omlós húshoz nagyon jól illet a kissé pikáns tejszínes mártás, igazi hétköznapi ünnepi fogás lett belőle. Burgonyakrokettet kínáltam mellé, amit lehet a szaftba mártogatni. Holnap a maradék néhány szeletből jó ropogós bécsi szeletet készítek majd.

Citromos borjúszelet tejszínes kapribogyómártással

Hozzávalók:

  • 60 dkg borjúcomb
  • 10 dkg (üveges) kapribogyó
  • 1/2 citrom
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl húsleves 
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk keményítő
  • bors

sütéshez:

  • vaj

Elkészítése:

  1. A hús felszeleteljük, vékonyra kiklopfoljuk.
  2. Sózzuk, borsozzuk, citromlével megcsepegtetjük, 15 percre félretesszük.
  3. Serpenyőben kevés vajat olvasztunk, kérget sütünk a hússzeletekre, kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk, folyamatosan pótolva a folyadékot alatta.
  4. A húst kiszedjük, fóliával lefedve melegen tartjuk.
  5. A visszamaradt zsiradékot - ha kell még kevés vajat teszünk hozzá - felöntjük a borral, elpárologtatjuk a levét, hogy csak a zamata maradjon az ételben.
  6. Hozzáadjuk a kapribogyót, kicsit átkevergetjük, felöntjük a húslevessel, összeforraljuk.
  7. A keményítőt kikeverjük a tejszínnel, besűrítjük vele a mártást.
  8. Tálalásnál a hússzeleteket tányérra rendezzük, leöntjük a kapribogyómártással, burgonyakrokettel tálaljuk. 






2 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet! Szépen tálaltad, és a krokettek formája is nagyon tetszik :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Fincsi volt és nagyon hamar el is fogyott.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!