Minden kedves látogatómnak sikeres, egészségben gazdag, Boldog Új Évet kívánok!
▼
2009. december 31., csütörtök
Sajtos rúd
A sajtos rúd a házibulik, családi összejövetelek, ünnepi asztalok nélkülözhetetlen kísérője. Ahány ház, annyi szokás, mindenkinek megvan a maga jól bevált receptje. Ime az enyém, ami mindig nagy sikert arat.
Elkészítési idő: 45 perc
Sajtos rúd
Hozzávalók:
tészta:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 5 dkg zsír
- 1 tojássárgája
- 2 ek tejföl
- 1,5-2 tk só (vagy ízlés szerint)
teteje lekenéséhez:
- 1 tojásfehérje
tetejére:
- 8-10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
- A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a zsiradékot, majd a tejfölt és a tojássárgáját hozzáadva sima tésztává gyúrjuk.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk, tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajttal bőven megszórjuk, derelyemetszővel rudakat vágunk belőle.
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük, rárakjuk a rudacskákat, az első 5 percben 200°C-on, majd a hőt 180°C-ra mérsékelve szép aranysárgára sütjük.
2009. december 30., szerda
Házi túrós palacsinta
Töltött, rakott, hajtogatott palacsinták mindegyike közkedvelt étel. A hagyományos palacsintát kis rafinériával ünnepi csemegévé változtathatjuk. A finom édes citromos-mazsolás töltelékkel megtöltött palacsinták tejben-vajban megfürösztjük, sütőbe tolva ropogós kérget sütünk rá. A gyerkőcök garantáltan oda lesznek érte. Nálunk a család nagy kedvence ez a változat, soha nem tudok eleget készíteni belőle.
Elkészítési idő: 45 perc
Pihentetés: 30-60 perc
Házi túrós palacsinta
Hozzávalók:
palacsinta tészta:
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 2 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
- csipet só
- 0,5 dl olaj
töltelék:
- 25 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 marék mazsola
sütőben való sütéshez:
- tej
- tejszín
- vaj
Elkészítése:
- A tésztához először felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a csipet sót, tejet, több részletben a lisztet és a szódát, majd sima tésztává keverjük, végül beleöntjük az olajat is. 1/2 - 1 óra hosszát hűtőben pihentetjük, majd kisütjük a palacsintákat.
- Elkészítjük a tölteléket: az áttört túróhoz hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, tojássárgákat, mazsolát, citrom reszelt héját. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, ezt is óvatosan hozzáforgatjuk.
- Megtöltjük a palacsintákat és egy jénai tálba sorba egymás mellé rakosgatjuk őket.
- Felöntjük annyi tej és tejszín keverékével (1:1 arányban) ami éppen ellepi, majd a tetejére apró vajdarabkákat morzsolunk, forró sütőben kb 15-20 percig sütjük, amíg a palacsinta alul beszívja a tejes keveréket, felül pedig a vajdarabkáktól kérges-ropogósra sül.
- Melegen tálaljuk.
2009. december 29., kedd
Császármáj
Elkészítési idő: 40 perc
Császármáj
Hozzávalók:
Elkészítése:
- 50 dkg csirkemáj
- 25 dkg bacon szalonna
- mustár
- frissen őrölt bors
- majoránna
Elkészítése:
- A megtisztított, megmosott, leszárított egész csirkemájakat kettévágjuk. Meghintjük frissen őrölt borssal és majoránnával, kevés mustárral megkenegetjük, majd becsavarjuk 1 szelet baconszalonnába.
- Menet közben az elkészült batyukat egy tűzálló edényben sorban egymás mellé rakosgatjuk.
- Zsiradékot nem teszünk alá, elég ami a szalonnából majd kisül.
- 180-200 C-os sütőbe toljuk, addig sütjük, míg a máj belül puha, a szalonna pedig kívül ropogós nem lesz.
- Félidőben egyszer megfordítjuk a májat, hogy az alján lévő szalonna is meg tudjon pirulni.
- Krumplipürével a legfinomabb, de zöldséges rizzsel vagy salátával is adható.
2009. december 28., hétfő
Kelbimbó leves
A kelbimbó hazája Belgium, pontosabban Brüsszel, ott kezdték el termeszteni először, valamikor a XVI. században. A kelkáposztánál sokkal lágyabb íze van és finomabbak a rostjai, nagyon gazdag vitaminokban. Rengetek felhasználási módja létezik: köret, egytálétel, csőben sütve. Én most egy finom levest készítettem belőle, amely a hideg téli napokon igazi lélekmelegítő.
Elkészítési idő: 45 perc
Kelbimbó leves
Kelbimbó leves
Hozzávalók:
- 30 dkg mirelit kelbimbó
- 2 sárgarépa
- 5 dkg húsos szalonna
- 2 db erőleveskocka
- 2 pár virsli
- só
- frissen őrölt bors
- majoránna
- pirospaprika
habarás:
- 1 kis pohár tejföl
- 1 púpozott ek liszt
nokedli:
- 1 tojás
- 2-3 ek liszt
- víz
- csipet só
Elkészítése:
- A felkockázott húsos szalonnát zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és a kelbimbót.
- Felengedjük kb. 1,2 - 1,5 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat, sózzuk, megszórjuk frissen őrölt borssal és jócskán majoránnával.
- Feltesszük főni.
- Közben a púpozott evőkanál lisztet elkeverjük a tejföllel.
- A főzésnél vigyázni kell, mert a kelbimbó nagyon hamar szét tud főni.
- Mikor félpuhára főtt hozzáadjuk a virsli karikákat, beleszaggatjuk a nokedlit, néhány perc forralás után hozzáöntjük a lisztes habarást.
- Kiforraljuk, ha a leves megfőtt megszórjuk a tetejét pirospaprikával, hogy szép színe legyen, újra összeforraljuk, forrón tálaljuk.
2009. december 27., vasárnap
Diós kifli
A karácsonyi előkészületek bizony mindenki számára sok teendővel járnak. Már hetekkel az ünnep előtt elkezdődik a készülődés, tervezgetés a menüt, az asztaldíszt, ajándékokat illetően és persze a finomabbnál finomabb apró sütik receptjeit is előkerülnek. Nálunk ez a diós kifli az egyik nagyon közkedvelt, gyorsan elkészíthető, klasszikus karácsonyi apró süti, melyet minden évben már jó előre elkészítek, általában dupla adagban, mert az ünnepekig még fogyatkozik.
Elkészítési idő: 45 perc
Diós kifli
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
hempergetéshez:
- 10 dkg porcukor
- 1 bourbon vagy 2-3 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
- A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a darált diót, porcukrot, csipet sót, tojássárgákat és a citrom lereszelt héját is.
- Összegyúrjuk, ha a tészta kemény lenne kis tejföllel lazítjuk.
- Mikor a tészta összeállt, diónyi darabokat csípünk belőle, rudacskákat sodrunk, kifli alakúra formázzuk őket.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben picit megnőnek.
- Előmelegített sütőben 170-180°C-on 12-15 percig sütjük, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk, melyhez a porcukrot összekeverjük a bourbon vaníliás cukorral.
- Ha kihűlt, fém dobozba tároljuk felhasználásig.