2010. január 30., szombat

Baconos tojás muffin formában sütve




Néha kifogyok az ötletekből a reggelit illetően. Egyhangú, kapkodós, nem túl változatos hétköznapi reggelik, unalmas szendvicsek és péksütemények után a hétvégéken igyekszem tartalmas, energiát adó ételt az asztalra tenni.Ez a reggeli nem csak finom, de rendkívül mutatós is. Mennyiségeket nem írok, mert az a család létszámától, étvágyától függően variálható.

Elkészítési idő: 20 perc

Baconos tojás muffin formában sütve

Hozzávalók:

  • tojás
  • bacon
  • reszelt sajt
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A szilikonos muffinsütő mélyedéseit kibéleljük bacon szalonna szeletekkel. Ha a sütőforma nem szilikonos, akkor vékonyan kicsit ki kell vajazni.
  2. Ezután mindegyikbe beleütünk egy egész tojást, sózzuk, borsozzuk, a tetejére reszelt sajtot szórunk.
  3. 180 C-on 10-15 percig sütjük.
  4. Azonnal, frissen tálaljuk salátával, szezonális zöldségekkel, ropogós baguettel.






2010. január 25., hétfő

Mennyei narancsos kuglóf








Több, mint húsz évvel ezelőtt, amikor még a bankszakmában dolgoztam életre szóló szövetséget kötöttünk mi négyen: Ildikó, Magdus, Szilvike és Én. Kolléganők voltunk és a barátságunk kiállta az idők próbáját, bár mára már mindenkit másfelé sodort az élet. Azóta is 3-4 havonta találkozunk valamelyikünknél, finomakat főzünk, jókat beszélgetünk, felidézzük az együtt töltött éveket. Ha Szilvikéhez megyünk és megkérdezem mit süssek, általában azt válaszolja: a narancsos kuglóf, az mindig jöhet ...

Elkészítési idő: 60 perc

Mennyei narancsos kuglóf

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg rétesliszt
  • 6 ek frissen facsart narancslé
  • 1 narancs reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • csokimáz
  • mandula forgács a díszítéshez

Elkészítése:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk.
  2. A fehérjéhez hozzáadjuk a cukor felét, kemény habot verünk belőle.
  3. A sárgájához hozzáadjuk a cukor másik felét, robotgéppel jó habosra kikeverjük,  hozzáadjuk a narancslevet, a reszelt narancshéjat, ezzel tovább keverjük, majd a felolvasztott, de már nem meleg vajat és sütőporral elkevert lisztet felváltva, több adagban hozzákeverjük, végül óvatosan hozzáforgatjuk a felvert habot is.
  4. A kuglóf formát alaposan kivajazzuk, kilisztezzük, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben az első 5 percben nagyobb fokozaton, majd a tüzet mérsékelve 180 C-on kb 30-35 percig sütjük. Tűpróbát csinálunk, ha már nem ragad a tészta, kivesszük a sütőből.
  5. A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kiborítjuk a kuglófot.
  6. Csokimázzal leöntjük, pirított mandulával díszítjük.








2010. január 24., vasárnap

Svéd húsgolyók barna mártással és áfonyalekvárral (Köttbullar)












Mikor a kék-sárga áruházlánc megjelent Magyarországon gyakran jártunk oda, nem csak bútorokért, hanem, az éttermét is szívesen látogattuk. Főként ez a tradicionális svéd finomság ejtett rabul. Ma már nem kell elmennünk az áruházba, ha megkívánjuk, elkészítem itthon. A receptet egy televíziós műsorban láttam, azóta így készítem, nálunk nagyon bevált.

Elkészítési idő: 60 perc

Svéd húsgolyók barna mártással és áfonyalekvárral

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús vegyesen (sertés + marha)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • fehérbors
  • 2-3 ek szójaszósz
  • 2 dl tejszín
  • kevés tej
  • 1 kk liszt
  • zsemlemorzsa
  • áfonya lekvár
  • 5 dkg vaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. A darált húshoz hozzáütjük a tojást, apróra vágott vöröshagymát, sót, fehérborsot és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható legyen. Hozzáöntünk még egy kevéske tejszínt és egy kis tejet is.
  2. Vizes kézzel kis golyókat formázunk belőle és a felolvasztott vajban kisütjük
  3. Miután az összes golyó elkészült, a visszamaradt vajat átszűrjük, majd egy tiszta serpenyőbe öntjük, megszórjuk a liszttel, hozzáöntjük a maradék tejszínt és szójaszószt. Összeforraljuk, megvárjuk, míg besűrűsödik.
  4. Azonnal tálaljuk. A húsgolyókra ráöntjük a mártást, hasábburgonyával és áfonyalekvárral kínáljuk.



2010. január 23., szombat

Fahéjas almakarikák bundában




Ha van itthon néhány alma, de már nem annyira friss, ropogós, akkor általában kompótot vagy almás pitét készítek belőle. De nagyon szeretjük ezt a változatot is, téli estéken nálunk gyakran az asztalra kerül. Gyors, egyszerű, olcsó és megunhatatlan.

Elkészítési idő: 30 perc

Fahéjas alma bundában

Hozzávalók:

  • 4-5 nagyobb alma
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 ek olaj
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só
  • rum
  • fahéj
  • porcukor

Elkészítése:

  1. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót,  vaníliás cukrot, hozzáöntjük a tejet, összekeverjük, majd a lisztet is apránként hozzáadva sűrű palacsintatésztát készítünk, beleöntünk egy kupaknyi rumot, az olajat is belekeverjük. 
  2. Végül a tojások keményre vert habját óvatosan hozzáforgatjuk.
  3. A meghámozott, magházától megtisztított almákat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, beleforgatjuk a masszába és nem túl forró, bő olajban lassan kisütjük, papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges olajat.
  4. Az olajjal vigyázni kell. hogy kellő hőfokon legyen, mert ha hideg akkor leválik a bunda, ha meg túl forró, akkor megég rajta, az alma pedig nem tud belül átsülni és kemény marad.
  5. Még forrón megszórjuk fahéjas porcukorral, azonnal tálaljuk, de ha marad belőle hidegen is finom.






2010. január 18., hétfő

Kínai mázas oldalas gyömbérrel és zöldcitrommal




Egy különleges recept a keleti konyha szerelmeseinek. Omlósan puha, zamatos hús, illatos, ízes mázzal, egyszerre édes-savanyú-csípős ízzel.

Elkészítési idő: 100 perc

Kínai mázas oldalas gyömbérrel és zöldcitrommal

Hozzávalók:

  • 1,5 - 2 kg oldalas
  • 1 lilahagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4 ek sűrített paradicsom
  • 2 ek méz
  • 2 ek csípős chiliszósz
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 dl ananászlé
  • 1/2 zöldcitrom leve
  • diónyi friss reszelt gyömbér
  • 2 ek olaj

Elkészítése:

  1. A feldarabolt oldalast enyhén sós vízben puhára főzzük, kihűtjük, papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges vizet.
  2. Amíg az oldalas fő a lilahagymát nagyon apróra felvágjuk, az olajon elkezdjük párolni, közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért is. Kicsit még pirítjuk, majd felöntjük az ananászlével, hozzáadjuk a mézet, a zöldcitrom levét, a sűrített paradicsomot, chiliszószt és szójaszószt.
  3. Felforraljuk, majd a lángot mérsékelve megvárjuk míg besűrűsödik.
  4. Az elkészült mártást az oldalasra kenegetjük úgy, hogy minden oldalát bevonja, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk őket.
  5. Közepesen forró sütőben megsütjük kb 20-25 perc alatt, közben többször megforgatjuk, hogy mindenütt ropogósra süljön.
  6. Nyáron a szabadban, faszénparázs fölött a legjobb megsütni.
  7. Friss salátával, héjában főtt burgonyával kínáljuk.




2010. január 17., vasárnap

Ananászkrém



Édes kis "semmiség"(?). Olyan pikk-pakk nyalánkság, ami bevethető egy lustálkodós hétvégén, vagy váratlan vendég esetén. Gyorsabban elkészül, mint ahogy leírtam. Kiadósabb ebéd után könnyű, mutatós desszert.

Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés:  60-120 perc

Ananászkrém

Hozzávalók:

  • 1 doboz ananász konzerv
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 1 ek porcukor
  • 3 dl tejszín
  • 1 pohár víz

Elkészítése:

  1. Az ananászról leszűrjük a levet és egy edényben felfogjuk. 
  2. Az ananászléhez hozzáöntjük az 1 pohár vizet.
  3. A pudingport összekeverjük a cukorral, majd az ananászlevet folyamatosan hozzáöntve csomómentesre keverjük.
  4. Tűzre téve állandó keverés mellett felforraljuk, kb 3-4 perc alatt besűrítjük. 
  5. Hideg vízzel teli edénybe rakjuk és gyakran kevergetve kihűtjük.
  6. Közben apróra daraboljuk az ananászt, egy keveset félreteszünk belőle a díszítéshez.
  7. A tejszínből és a porcukorból kemény habot verünk, óvatosan hozzáforgatjuk a kihűlt pudingos masszához és hozzáadjuk a feldarabolt ananászt is.
  8. Üvegkelyhekbe adagoljuk, 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
  9. Tejszínhabbal és a félretett ananászdarabokkal díszítve tálaljuk.




2010. január 9., szombat

Baconos-juhtúrós rakott pulyka kakukkfüves burgonyatallérokkal





Ezt az ételt évekkel ezelőtt egy barátnőmnél kóstoltam először. Emlékszem, hogy már a bejáratnál éreztem a konyhában terjengő fantasztikus illatfelhőt, ami a fokhagyma, a kakukkfű és a mustár összeházasításából jött létre. Mikor pedig elénk rakta az ételt, látványnak sem volt utolsó. Az ízeiről nem is beszélve. Valóságos ízkavalkád.

Elkészítési idő: 75 perc

Baconos-juhtúrós rakott pulyka kakukkfüves burgonyatallérokkal  

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg pulykamell
  • 10 dkg bacon szalonna
  • 15 dkg juhtúró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 10 dkg trappista sajt
  • 2 dkg vaj
  • grillfűszer
  • 5-6 burgonya

krumplik megkenéséhez:

  • 2 ek mustár
  • 4 ek olaj
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • kakukkfű

Elkészítése:

  1. A pulykamell szeleteket enyhén kiklopfoljuk és meghintjük a grillfűszerrel. Sót nem használunk, mert a bacon és a juhtúró is sós. Kicsit állni hagyjuk.
  2. Addig egy serpenyőben kiolvasztjuk a bacon szalonnát, a pörcöket kiszedjük, a visszamaradt zsiradékhoz hozzádobjuk a vajat és a pulykaszeleteket hirtelen átsütjük rajta.
  3. A juhtúrót simára keverjük a tejföllel. Mikor a húsok kisültek egy sort lerakunk egy kisebb jénai tál aljára, rászórjuk a bacon felét, majd rásimítjuk a juhtúrós-tejfölös massza és végül a reszelt sajt felét. Ezt még egyszer megismételjük.
  4. A jénaira rátesszük a tetejét vagy fóliával letakarjuk és kb 45 percig közepes hőfokon sütjük, majd a fóliát vagy a tetejét levéve még 15-20 percig hagyjuk a sütőben, míg a sajt szépen megsül a tetején.
  5. A sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral, a nyers krumplikat kb ujjnyi vastagra felkarikázzuk, sorban lerakosgatjuk, megsózzuk és a mustáros-olajos-fokhagymás-kakukkfüves kencével egyenként megkenegetjük őket. Forró sütőbe tolva megsütjük.
  6. Tálalásnál a burgonyakarikákat a hús köré rendezzük.




2010. január 3., vasárnap

Brokkolikrémleves pirított mandulával




Mostanában gyakran készítek krémlevest. Azon túl, hogy gyorsan megvan, egészséges, tél víz idején kimondottan jól tud esni amikor átfagyva érkezem haza és egy kis szívet-lelket melengető finomságra vágyom. Ennek a levesnek fenséges az íze és gyakorlatilag alig kell hozzá valami. Ünnepi alkalmakra is nagyszerű választás.

Elkészítési idő: 30 perc

Brokkolikrémleves pirított mandulával

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg friss brokkoli (mélyhűtött is jó)
  • 1 közepes burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 zöldségleves kocka vagy 8 dl liter húsleves
  • frissen őrölt bors
  • 2-3 dkg vaj vagy margarin
  • 2 dl tejszín
  • 8-10 dkg szeletelt mandula

Elkészítése:

  1. Teflon serpenyőben szárazon megpirítjuk a mandulát, majd felhasználásig félretesszük.
  2. A brokkolit rózsáira szedjük, a vöröshagymát, fokhagymát felaprítjuk, a meghámozott burgonyát kis kockákra vágjuk.
  3. A vajon megdinszteljük a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a burgonyát és a brokkoli rózsákat, gyakran kevergetve kb 5-6 percig pároljuk.
  4. Ezután felöntjük a húslevessel - vagy ha az nincs vízzel és beledobjuk a húsleveskockákat is - . Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára főzzük.
  5. Mikor megfőtt turmixgépben összeturmixoljuk. (Én nem használok botmixert, mert azzal nem lehet olyan bársonyosan simára készíteni a levest, ami a krémleveseknél pedig nagyon fontos).
  6. A tejszínt hozzákeverjük és még egyszer felforraljuk a levest. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígítjuk.
  7. Forrón, pirított mandulával megszórva tálaljuk.





2010. január 2., szombat

Túrófánk



Az kiadós ünnepi fogások után ma délután valami egyszerű, de nagyszerű finomságra vágytunk, ami könnyed és gyorsan elkészül. Benéztem a hűtőbe, hogy mit is készíthetnék, és sarokban megbúvó kis túró-csomag láttán eszembe jutott a túrófánk. Gyorsan elkészítettem, mondhatom telitalálat volt. Pillanatok alatt elfogyott.

Elkészítési idő: 45 perc
Pihentetés: 15 perc

Túrófánk

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 3 tojás
  • 1 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 mk szódabikarbóna
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A túrót villával egy kicsit áttörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a kétféle cukrot, a citrom reszelt héját, csipet sót, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet.
  2. A tojásokat jó habosra felverjük, majd azt is hozzáöntjük, jól összekeverjük.
  3. Kicsit pihentetjük, majd bő, forró olajba vizes kanállal diónyi gombóckákat szaggatunk. 4-5 darabnál többet ne süssünk egyszerre, mert sülés közben megnőnek a fánkocskák.
  4. Még melegen porcukorral meghintjük és valamilyen jóféle savanykás lekvárral kínáljuk. Szederlekvárral különösen finom!





2010. január 1., péntek

Tepsis tarja



Elkészítési idő: 120 perc

Tepsis tarja

Hozzávalók:

  • 4-6 szelet sertéstarja (lehet csontos is)
  • 1,5 kg burgonya
  • 20 - 25 dkg füstölt szalonna
  • frissen őrölt bors
  • mustár
  • 1 db nagyobb, piros színű paprika (pl. kaliforniai vagy kápia) vagy 2 db zöldpaprika
  • 1-2 szem paradicsom

Elkészítése:

  1. A tarjaszeleteket enyhén kiklopfoljuk, az inakat késsel átvagdossuk, hogy a hús sütéskor ne ugorjon össze, majd befűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal, vagy ezek helyett lehet flekken illetve magyaros fűszerkeverékkel is.
  2. A húst mindkét oldalán vékonyan megkenjük mustárral és kevés olajon mindkét felét fehéredésig sütjük.
  3. Egy tepsit kiolajozunk, az aljára rakjuk a felkarikázott burgonyát, megsózzuk, majd rárakosgatjuk a paprika, paradicsom és hagymakarikákat, ráfektetjük a hússzeleteket, a tetejére kakastaréj-szerűen bevagdalt szalonnát teszünk, amit meghintünk kevés pirospaprikával.
  4. Alufóliával légmentesen letakarjuk a tepsit és 180-200 C-on kb 3/4 órát sütjük, majd még kb ugyanennyi ideig fólia nélkül, amíg a szalonna a tetején meg nem pirult.
  5. Savanyúságot mindenképpen tálaljunk hozzá. Csalamádé, jól behűtött kovászos uborka vagy csípős cseresznyepaprika illik leginkább hozzá.