2010. október 4., hétfő

Ma van az állatok világnapja




Az állatok világnapját október 4-én ünnepeljük. Ez a nap az állatok védőszentjének Assisi Szent Ferenc halálának napja is. A legendák szerint nem csak értette az állatok nyelvét, de beszélgetni is tudott velük, prédikált nekik és védte, óvta őket. Ő hirdette, hogy "mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen".


Az állatok világnapja alkalmából álljon itt egy részlet Márai Sándor: Füveskönyvéből ... az állatokról:



"Ne szégyelld te azt, ha szereted az állatokat. Ne röstelld, ha egy kutya közelebb van lelkedhez, mint a legtöbb ember, akit személyesen ismersz. Hazug próféták és otromba, komisz emberek azok, akik megrónak e vonzalom miatt, s ezt mondják: "Az emberektől lopja el az érzéseket, melyeket a kutyára pazarol! Önző, rideg fráter! - ne törődj velük.
Szeresd csak nyugodtan a kutyádat, ezt a csillogó szemű, fáradhatatlan barátodat, aki nem kér barátságáért mást és többet, mint valamilyen szerény koncot és egy-egy simogatást. Ne hidd, hogy gyöngédség és önzés késztet az állatokat szeretni. Testvéreink ők, s ugyanabban a műhelyben készültek, mint az ember, s értelmük is van, néha bonyolultabb és finomabb, mint a legtöbb embernek. Mások nevezzék gyöngeségnek az állatszeretetet, gúnyoljanak ezért - te sétálj csak kutyáddal. Jó társaságban maradsz; s Isten tudja ezt."



1 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!