Ünnepekre, névnapokra, családi eseményekre szeretek hidegtálat készíteni, mert nem csak rettentően mutatós, de praktikus is. Előző nap már elkészíthető és másnap a vendégek elismerő pillantásai mellett csak be kell érte gyűjteni a dicséretet. Most ez a tál a hosszú hétvégére készült, reggelire, vacsorára eszegettük. Aki még nem próbálta, annak a közelgő Húsvét tökéletes alkalom arra, hogy elkészítse.
Elkészítési idő: 120 perc
Hidegtál
Hozzávalók:
Franciasaláta:
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 20 dkg zöldborsó
- 2 közepes burgonya
- 2 közepes savanykás alma
- 3-4 közepes ecetes uborka
- 5 főtt tojás
- tartármártás
- petrezselyem
- 20 dkg gépsonka
- besamelmártás
- só
- őrölt bors
- pici cukor
- ecetes torma
- 1 kígyóuborka
- 1 piros kaliforniai paprika
- petrezselyem
FRANCIASALÁTA:
- Azzal kezdjük az egész műveletet, hogy 3 tojásból sűrű majonézt készítünk, amit összekeverünk 1 dl tejföllel, ízesítjük mustárral, cukorral, őrölt borssal, pici sóval és citromlével. ( = tartármártás)
- A sárgarépát, fehérrépát kis kockákra vágjuk és enyhén sós forrásban lévő vízben megfőzzük. (Vigyázzunk, ne főzzük szét!). Szűrőkanál segítségével egy mély tálba szedjük a megfőtt répakockákat, majd a vízbe szórjuk a borsót. Ha az is megfőtt kiszedjük és a burgonyákat is megfőzzük a vízben.
- Ha a zöldségek kihűltek, hozzákockázzuk a főtt burgonyát, az almát és az uborkát, majd leöntjük a tartármártás 2/3-ad részével, alaposan összekeverjük. (A maradék 1/3-ad tartár a kaszinótojáshoz kell majd)
- Egy szép üvegtálra elrendezzük a salátát.
KASZINÓTOJÁS:
- A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, majd a sárgájukat kikaparjuk, sózzuk, borsozzuk és annyi tartárt adunk hozzá, hogy krémes állagú legyen, az apróra vágott petrezselymet hozzáadva habosra keverjük.
- A tojáskrémet visszatöltjük a tojásfehérjék üregébe és a töltött felükkel lefelé a franciasalátára rakosgatjuk őket, majd a maradék 1/3-ad tartármártást vékony sugárban rájuk csorgatjuk, úgy, hogy mindenütt befedje.
SONKATEKERCS:
- Besamel mártást készítünk: 2 dkg vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, felengedjük 2 dl hideg tejjel és állandóan kevergetve sűrű mártássá forraljuk. Ha kihűlt ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverjük az ecetes tormát, picit cukrozzuk, sózzuk és borsozzuk.
- Az ízesített besamellel megtöltjük a sonkaszeleteket, felgöngyöljük roládnak, a tálra rakjuk.
- A maradék krémet habzsákba tesszük, a sonkatekercs végeit és tetejét megdíszítjük vele.
Imádom!
VálaszTörlésNekem is nagy kedvencem. Mindenestül! :-)
VálaszTörlésNagyon szép gusztusos tálalás! Minőségi kivitelezés!:)
VálaszTörlésBármikor jöhet egy ilyen tál:)
VálaszTörlésNézz be hozzám kérlek!
VálaszTörlésImádom, és a kedvenc tálam mindenestül.:)) A tálalás a színek, gyönyörűek:))
VálaszTörlés