2011. május 4., szerda

Partikenyér




Az történt, hogy egyik este elfogyott az összes zsemlénk, kenyerünk. És ahogy az ilyenkor lenni szokott a környékbeli közértek is mind zárva voltak már. Így arra az elhatározásra jutottam, hogy másnap nekiállok és reggelre, mire a többiek felébrednek sütök valami ehetőt. Kenyeret még életemben nem sütöttem így annak nem is nagyon mertem nekiállni, hisz kenyérsütő gépem sincs, de arra emlékeztem, hogy több blogon láttam ezeket a kis apró magvas zsömléket, gondoltam ezt talán nem tudom nagyon elrontani. Így Katakonyha útmutatása alapján végül nagyon csinos kis zsömléket sikerült készítenem. Ahogy ígérte, belül tényleg puhák, kívül pedig ropogósak voltak. Egyetlenegy dolgot módosítottam a recepten, én kicsit kevésnek találtam a só mennyiségét, ezért többet raktam hozzá. Ettől az apróságtól eltekintve a végeredmény tényleg tökéletes lett. Langymelegen friss házi fűszeres krémsajttal, napon szárított sonkával és sok friss zöldséggel ettük. Mennyei volt. Köszönet érte Katának!

Elkészítési idő: 180 perc

Partikemyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 tk só
  • 3 ek olaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 púpozott ek burgonyapehely

tetejére:

  • mák, lenmag, szezámmag, zabpehely
  •  felvert tojás kevés vízzel elkeverve

Elkészítése:

  1. Az élesztőt a tejjel a cukorral a langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a burgonyapelyhet és a sót összekeverjük egy tálban, hozzátesszük az élesztőt, vizet, olajat és a robotgép dagasztókarajaival megdagasztjuk a tésztát.
  3. Letakarjuk és 1 órát hagyjuk meleg helyen pihenni.
  4. A megkelt tésztából kb 5-6 dkg-os golyókat formázunk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket egymás mellé és langyos helyen még 20 percet kelesztjük.
  5. Vizezett, egész felvert tojással megkenegetjük a golyócskák tetejét, megszórjuk a magvakkal és 180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük.











6 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!