Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége ennek a "befőtt"- nek, sok tenni való nincs vele. Idén sok meggy termett a fán, nagy részét a fagyasztóba raktam és készült belőle néhány üveg házi rumos meggy is. Nagyon sokrétűen felhasználható: krémekbe, sütikbe, fagyikhoz, gesztenyepüréhez, kókuszgolyóba, torták díszítéshez. Néhány üveggel el szoktam dugni, hogy megérje a téli időszakot is, néha megesik, hogy elfelejtkezem róla. Aztán karácsony tájékán, mikor előkerülnek van nagy örömködés. A meggy süteményekben végzi, az alkoholos finom nedűt pedig egy kis lélekvidító gyanánt elkortyolgatjuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Rumos meggy
Hozzávalók:
- 1 kg ropogós, érett, friss meggy
- 30 dkg kristálycukor
- jó minőségű rum (nem sütőrum!)
Elkészítése:
- A befőttes üvegeket tisztára mossuk, sterilizáljuk. (célszerű kisebb üvegeket használni)
- A tiszta üvegekbe lerétegezzük a leszárazott, tisztára mosott meggyet (kimagozni nem kell!) és a cukrot, közben az üveg alját többször megütögetjük, hogy a meggyszemek minél szorosabban legyenek.
- Felöntünk annyi rummal, amennyi majdnem ellepi. (még levet is fog ereszteni, hagyjunk neki elég helyet!)
- Napos helyre (de nem tűző napra!) tesszük, míg a cukor elolvad és levet ereszt.
- Az üveget feltöltjük még rummal, ha nem lett tele lével az üveg.
- Celofánt teszünk rá, rácsavarjuk a tetőt és a végleges helyére állítjuk.
- Leghamarabb 3-4 hét múlva fogyasztható, akkorra veszi át a gyümölcs az ízeket.